• BYDŁO MIĘSNE

27.50
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-4 dni robocze
Cena dostawy 7.5
Paczka w Ruchu 7.5
Paczkomaty InPost 12
Poczta Polska 14
Kurier DPD 15.5
Dostępność Mało
ISBN 978-83-61078-20-3

Bydło mięsne - hodowla, utrzymanie, żywienie, zdrowie

   Poradnik „Bydło mięsne” stanowi zbiór cennych i wartościowych oraz praktycznych porad, dotyczących systemów produkcji, utrzymania, żywienia czy przygotowania pastwisk. Na łamach tego wydania profesjonaliści szczegółowo omawiają aspekty związane ze zdrowotnością zwierząt, rozrodem, jak i zabiegami pielęgnacyjnymi. Kolejną ważną zaletą poradnika „Bydło mięsne” są przedstawione tam przykłady pomieszczeń dla bydła mięsnego i wyposażenia obór wraz z opisem ich funkcji oraz przydatności z punktu widzenia praktyki, wykorzystywane przez hodowców.

   Spis treści:

I. RYNEK
   1. Polska wołowina trafia na eksport
   2. Zdobyć rynek
II. RASY
   1. Rasy: zdolność adaptacyjna i smak mięsa
   2. Aberdeen Angus czarny i czerwony
   3. Belgijska biało-błękitna
   4. Blonde d’Aquitaine
   5. Charolaise
   6. Hereford
   7. Highland
   8. Limousin
   9. Marchigiana
   10. Piemontese
   11. Salers
   12. Simental mięsny
III. ORGANIZACJA PRODUKCJI
   1. Mieszańce mięsne: więcej zalet w opasie
   2. Poprawić jakość żywca
   3. Właściwy odchów to zdrowe jałówki
   4. Dobry start to dorodne odsadki
   5. Budynki dla bydła: otwarte czy zamknięte?
IV. OBORY
   1. Przestronna obora z wysokim stołem
   2. Obora z ażurową podłogą
   3. Mamki tylko w oborze
   4. W oborze cały rok
   5. Z wygrodzeniami bezpieczniej
   6. Funkcjonalne drabiny paszowe
   7. Ze starej na nową
V. ŻYWIENIE
   1. Krowy w kondycji rozpłodowej
   2. Opasy: podstawą pasze objętościowe
VI. PASTWISKA
   1. Mieszanki na trwałe użytki zielone
   2. Elektryzator: serce ogrodzenia
VII. ROZRÓD
   1. Poród bez komplikacji
   2. Sezonowość rozrodu bydła mięsnego
   3. Wywoływanie i synchronizacja rui
   4. Ciąża, poród i komplikacje okołoporodowe
   5. Schorzenia okresu poporodowego u krów
VIII. PIELĘGNACJA
   1. Usuń rogi
   2. Skoryguj racice
IX. ZDROWIE
   1. Unikaj chorób układu pokarmowego
   2. Zwalczaj pasożyty skóry

 

Autor praca zbiorowa

Wydawnictwo: Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.

Rok wydania 2011
Stron 98
Format 210 x 297 mm
Oprawa miękka