• Hodowla i użytkowanie koni. Tom I + CD

35.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DPD 17.5
Poczta Polska 19
Dostępność 1 szt.
ISBN 9788375834796
Autor: Szczepan Chrzanowski, Anna Łojek, Sylwester Oleksiak
Wydawca: SGGW
Rok wydania: 2013
Wydanie: I
Stron: 148
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: miekka
ISBN: 978-83-7583-479-6

I. ZNACZENIE GOSPODARCZE I UWARUNKOWANIA EKONOMICZNE CHOWU I HODOWLI KONI 

  1. Pogłowie koni 
  2. Organizacja hodowli koni w Polsce
  3. Zarządzanie stadem 
  4. Uwarunkowania ekonomiczne chowu i hodowli koni
  5. Opracowywanie wariantów prowadzenia przedsięwzięcia końskiego 

Płyta CD 

  • Ranking ksiąg stadnych na podstawie wyników w skokach przez przeszkody, ujeżdzeniu i WKKW według WBFSH
  • Kalkulacje kosztów produkcji pasz
  • Kalkulacje kosztów utrzymania koni


II. IDENTYFIKACJA KONI                         

  1. Wprowadzenie 
  2. Paszport konia 
  3. Znakowanie 
  4. Fotografowanie 
  5. Badanie grup krwi
  6. Czipowanie 
  7. Fingerprinting

Płyta CD

  • Książka do identyfikacji koni
  • Palenia ras
  • Umaszczenie koni – prezentacja
  • Opis prezentacji "Umaszczenie koni”
  • Transpondery – prezentacja
  • Fingerprinting – prezentacja
  • Wzory dokumentów


III. METODY PRACY HODOWLANEJ                              

  1. Wprowadzenie 
  2. Ocena pokroju 
  3. Ocena wartości użytkowej 
  4. Parametry genetyczne 
  5. Ocena wartości hodowlanej 
  6. Selekcja i dobór hodowlany 
  7. Księgi stadne 

Płyta CD

  • Obliczanie indeksu wartości użytkowej


IV. UŻYTKOWANIE ROZPŁODOWE                                

  1. Dojrzałość płciowa i hodowlana 
  2. Stanówka, przebieg ciąży i wyźrebienie klaczy 
  3.  Wykorzystanie rozpłodowe ogierów i klaczy 
  4. Metody krycia klaczy 


V. WYCHÓW ŹREBIĄT                              

  1. Przebieg wzrostu i rozwoju 
  2. Metody wychowu 
  3. Wychów źrebiąt w grupach wiekowych 


VI. UŻYTKOWANIE KONI                        

  1. Użytkowanie zaprzęgowe 
  2. Użytkowanie wierzchowe 
  3. Inne rodzaje użytkowania 


VII. ŻYWIENIE KONI                                      

  1. Pobieranie pasz, przewód pokarmowy, trawienie
  2. Składniki pokarmowe  
  3. Potrzeby energetyczne i białkowe 
  4. Związki mineralne
  5. Witaminy 
  6. Pasze stosowane w żywieniu koni i zasady ich skarmiania 
  7. Żywienie różnych grup koni 
  8. Pojenie koni 

Płyta CD

  • Skład chemiczny i wartość pokarmowa pasz dla koni oraz zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
  • Skutki nieprawidłowego żywienia koni i ich przyczyny
  • Przykładowe dawki pokarmowe


Literatura i materiały źródłowe