• Kategorie
  • Jakość i prozdrowotne cechy żywności

36.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 4 szt.
ISBN 9788377170380

Oddajemy w Państwa ręce monografię, której autorami są młodzi adepci nauki z różnych ośrodków naukowych w Polsce. Poruszane tematy dotyczą szeroko rozumianej problematyki jakości i bezpieczeństwa żywności oraz obejmują swoim zasięgiem cały łańcuch żywnościowy, od produkcji surowców spożywczych, poprzez ich przetwórstwo, do konsumpcji.

W szczególności wiele uwagi poświęcono zagadnieniom związanym z oddziaływaniem czynników środowiskowych na jakość surowca, składnikom żywności wywierającym korzystny wpływ na zdrowie i rozwój organizmu, a także tym, które są niepożądane i mogą wywoływać alergie oraz inne niekorzystne reakcje u pewnych grup konsumentów. W publikacji tej znalazły się również prace dotyczące wybranych aspektów kształtowania cech sensorycznych artykułów spożywczych oraz kontroli jakości i zapewniania zdrowotnego bezpieczeństwa żywności.

  • Format: 17.0x24.0cm
  • Autorzy: Maria Wojtatowicz,Joanna Kawa-Rygalska
  • Objętość: 204
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2010
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Słowo wstępne

Aktywność przeciwu tlenia j ąca kiełków fasoli Mung i brokuło (Renata Bączek-Kwinta, Żaneta Michalec)

Wpływ dodatku preparatów pektyn niskometylowanych na jakość nektarów truskawkowych (Krystian Marszałek, Stanisław Kalisz, Marta Mitek) ,

Wpływ odmiany jabłek na zmętnienie i barwę naturalnie mętnych soków (Mirosława Teleszko, Joanna Kolniak, Jan Oszmiański) ,

Wartość konsumpcyjna bulw ziemniaka w zależności od odmiany i zabiegu odchwaszczania (Dorota Wichrowska, Ilona Rogozińska) ,

Próba prognozowania wielkości plonu i jakości ziarna jęczmienia browarnego metodami SPAD i Bishopa (Katarzyna Kozłowska, Łukasz Szwed, Agnieszka Zembold-Guła, Marek Liszewski, Józef Błażewicz) ,

Wartość słodownicza ziarna jęczmienia w zależności od stanu odżywienia roślin azotem (Agnieszka Zembold-Guła, Katarzyna Kozłowska, Łukasz Szwed, Józef Błażewicz, Marek Liszewski)

Wpływ otrąb owsianych na właściwości fizyczne ciasta pszenno-owsianego (Małgorzata Kobus, Anna Matuszewska, Alicja Kawka, Jan Michniewicz) ,

Popularne oleje roślinne a ich zanieczyszczenie wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi oznaczonymi metodą GC-MS (Marta Ciecierska, Mieczysław Obiedziński)

Analiza składu wybranych produktów mlekozastępczych dla niemowląt pod względem zawartości cholesterolu metodą FTIR-ATR (Anna Malwina Kamelska, Renata Pietrzak-Fiećko, Krzysztof Brył)

Właściwości sorpcyjne produktów mlekozastępczych przeznaczonych do żywienia niemowląt w wieku 0-4 miesięcy (Millena Ruszkowska)

Jakość zdrowotna tłuszczu mleka krowiego surowego oraz spożywczego uwarunkowana obecnością insektycydów chloroorganicznych (Barbara Felkner, Marika M. Kowalska, Michalina Kotlarska, Renata Pietrzak-Fiećko, Zbigniew Borejszo, Stefan S. Smoczyński)

Wpływ chlorku sodu na właściwości reologiczne i topliwość analogów serów topionych z dodatkiem preparatów serwatkowych (Bartosz Sołowiej)

Wpływ wersenianu sodu na właściwości reologiczne pian otrzymanych z różnych preparatów białek serwatkowych (Maciej Nastaj, Dominik Szwajgier, Tomasz Czernecki) ,

Wpływ sonikacji na barwę i wyciek termiczny mięsa PSE (Joanna Stadnik)

Identyfikowalność produktów żywnościowych na przykładzie niektórych produktów mięsnych (Angelika Ziółkowska, Jacek Kijowski) ,

Zasady walidacji procesu pomiarowego na przykładzie urządzeń Miłkoscan i Milko-tester (Marta Białkowska, Anna Tarczyńska)

Streszczenia....