- Kategorie
-
Kondycja krów w okresie okołoporodowym a poziom wybranych parametrów krwi i płodności


Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788360574935 |
EAN | 9788360574935 |
Okres okołoporodowy i wczesnej laktacji, tj. pierwszych 30 dni po porodzie, jest szczególnie krytyczny u bydła mlecznego. Problemy w tym czasie mogą ujawniać się w postaci szeregu zaburzeń, które zostały określone przez Sommera [cyt. za Jaśkowski 1982] mianem Zespołu poporodowego. Pojawiające się nieprawidłowości są następstwem niekorzystnego wpływu środowiska, zwłaszcza nieprawidłowego żywienia i utrzymania krów w zawansowanej ciąży.
W stadach krów wysokomlecznych nieodzowna stała się systematyczna kontrola rezerw energetycznych mająca na celu kontrolę prawidłowości żywienia. Krowy wysoko wydajne wymagają: lepszych warunków utrzymania, lepszej opieki, precyzyjnego bilansowania dawek pokarmowych oraz swoistej profilaktyki r& oacute;żnych chorób. Przy rosnącej wciąż wydajności mlecznej pogłębia się problem związany ze zbilansowaniem dawki pokarmowej. Wszelkie uchybienia, a więc nadmiar lub niedobór składników pokarmowych, negatywnie wpływają m.in. na zdrowie krów, ich rozrodczość oraz potencjał produkcyjny. Zaburzenia w gospodarce energetycznej są główną przyczyną problemów okołoporodowych. Związane są one z rozpoczynającą się laktacją, ograniczonym wówczas apetytem, co prowadzi do trudności ze zbilansowaniem i pełnym pokryciem zapotrzebowania na podstawowe składniki pokarmowe. Obserwuje się coraz więcej strat spowodowanych zaburzeniami metabolicznymi w okresie okołoporodowym, co prowadzi do eliminacji z dalszego chowu od 15 do ponad 40% krów ze stad wysokomlecznych [Studziński i wsp. 2003]. Według Parkera [1989] i Rodenburga [1992] przyczynami złego bilansu energetycznego są również: zła jakość skarmianych pasz, utrzymywanie zwierząt w niekorzystnych warunkach, choroby. Początek laktacji łączy się ze szczególnym obciążeniem dla wysoko wydajnych krów. Około 40% mleka z całej laktacji uzyskuje się w pierwszych trzech miesiącach po porodzie. Ma to miejsce jeszcze przed możliwością pobrania przez krowę paszy pokrywającej jej zapotrzebowanie produkcyjne [Beever i wsp. 1998].
Poród i rozpoczynająca się laktacja stanowi duże obciążenie dla organizmu krowy, zmienia się jej metabolizm, zwiększa się podatność na zachorowania [Gearhart i wsp. 1990]. Organizm przechodzi z procesów anabolicznych (ciąża i zasuszenie) na przemiany z przewagą katabolizmu. Krowy mleczne po poporodzie, ze względu na ujemny bilans energetyczny, osłabiony apetyt i wzrastającą wydajność są podatniejsze na różne choroby niż w innych okresach produkcji. Jest to okres sprzyjający szczególnie zaburzeniom metabolicznym. Zaburzenia te określane są w literaturze jako Zespół nadmiernej mobilizacji tłuszczu (ZNMT), Zespół tłustej krowy (FCS), Zespół stłuszczonej wątroby i nerek [Raoofi i wsp. 2001].
- Autorzy: Maciej Adamski
- Format: 17.0x24.0cm
- Objętość: 93
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2010
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
1. WSTĘP
2. PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA
2.1. Punktowa ocena kondycji
2.2. Procentowa zawartość białka, tłuszczu i wody w organizmie krowy
2.3. Mobilizacja rezerw energetycznych krowy
2.3.1. Zespół nadmiernej mobilizacji tłuszczu
2.4. Karbamoilotransferaza omitynowa
2.5. Aspekt produkcyjno-hodowlany
2.6. Żywienie
3. CEL BADAŃ
4. MATERIAŁ I METODY
4.1. Metody oceny
5. ZAKRES BADAŃ
6. WYNIKI I ICH OMÓWIENIE
6.1. Analiza kondycji
6.1.1. Kondycja ciała krów w stadzie A
6.1.2. Kondycja ciała krów w stadzie B
6.2. Weryfikacja punktowej oceny kondycji metodą rozcieńczeń mocznika
6.2.1. BCS a poziom tłuszczu
6.3. Analiza wybranych parametrów biochemicznych w surowicy krwi bydła
6.3.1. Analiza aktywności wybranych enzymów i stężenia bilirubiny całkowitej
6.3.2. Analiza stężenia białka całkowitego, albumin, glukozy i kwasu p-HM
6.3.3. Określenie zależności pomiędzy aktywnością wybranych parametrów biochemicznych surowicy krwi, w aspekcie różnej kondycji
6.4. Analiza okresu okołoporodowego
6.4.1. Skala trudności porodu a indeks zacieleń
6.4.2. Wskaźniki okresu okołoporodowego
6.4.3. Stosunek tłuszczowo-białkowy mleka z pierwszego próbnego udoju
6.4.4. Wybrane parametry charakterystyki nowo narodzonych cielą!
6.4.5. Szacowanie poziomu wybranych parametrów okołoporodowych na podstawie kondycji krów okresie zasuszenia
7. WNIOSKI
8. PIŚMIENNICTWO