- Kategorie
-
Program ochrony roślin warzywnych 2020


Wysyłka w ciągu | 3-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788364729843 |
EAN |
Jest to kompleksowe opracowanie dotyczące zabiegów ochronnych przed chorobami, szkodnikami, chwastami w uprawach roślin warzywnych. Zawiera pełną wiedzę o środkach ochrony roślin zarejestrowanych w Polsce do tego celu (stan na początek lutego 2020 r.), dawkach i terminach stosowania oraz zwalczanych agrofagach zagrażających różnym gatunkom roślin warzywnych uprawianych w polu, oraz pod osłonami (w tym tylko czasowo, np. bezpośrednio po posadzeniu rozsady na miejsce stałe).
W „Programie…”, poza standardowymi zestawieniami fungicydów, zoocydów i herbicydów (ich pełną charakterystyką, zarejestrowanymi w Polsce zastosowaniami, dawkami i terminami użycia), publikujemy dane odnośnie dostępnych na polskim rynku adiuwantów wpływających na poprawę skuteczności oraz trwałości ww. grup środków ochrony roślin (nowa – odrębna tabela adiuwantów przydatnych do sporządzenia mieszanin zbiornikowych fungicydów i zoocydów), preparatów służących do mycia i dezynfekcji obiektów uprawowych oraz systemów nawodnieniowych. Zamieszczamy także informacje o preparatach wspomagających ochronę w trakcie wegetacji roślin oraz zawierających makro- i mikroorganizmy zwalczające szkodniki i patogeny nie tylko w uprawach pod osłonami. Informujemy również o urządzeniach dostępnych na polskim rynku, wykorzystywanych do monitoringu agrofagów.
Autonomiczną część stanowią autorskie zalecenia zwalczania chwastów w uprawach, opracowane przez najwybitniejszego w Polsce znawcę tematu – prof. dr. hab. Adama Dobrzańskiego. Lata pracy, doświadczeń i zafascynowania tą tematyką sprawiają, że udostępniona w „Programie…” wiedza nie ma sobie równej. Użytkownicy publikacji z pewnością docenią najbardziej aktualne zalecenia Profesora, niezwykle ułatwiające uprawę, czyniące ją opłacalną, konkurencyjną i bezpieczną pod względem zdrowotności.
- Autor: Katarzyna Kupczak, prof. dr hab. Adam Dobrzański
- Rok wydania: 2020
- Liczba stron : 312
- Oprawa: miękka,
- Wymiary:205 x 295 mm
Czy na tym ma polegać bezpieczeństwo środowiska
Klasyfikacja środków ochrony roślin
Spis alfabetyczny fungicydów
Fungicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw
Spis alfabetyczny zoocydów
Zoocydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw
Moluskocydy – środki ślimakobójcze
Charakterystyka środków zawierających żywe organizmy, przeznaczonych do zwalczania szkodników lub chorób warzyw
Preparaty działające fizycznie/mechanicznie
Regulatory wzrostu stosowane w warzywnictwie
Regulatory w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw
Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane jako dodatek (w meszaninach zbiornikowych) do fungicydów i zoocydów
Kody FRAC i IRAC
Preparaty do czyszczenia, dezynfekcji, udrażniania systemów nawadniających
Urządzenia do monitoringu szkodników w uprawach warzyw
Skrócone i pełne nazwy substancji aktywnych
Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami i szkodnikami
Bób; Brokuł; Burak ćwikłowy; Cebula; Chrzan; Czosnek; Dynie zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison) i olbrzymia; Fasola; Groch; Kalafior; Kapusta głowiasta; Kapusta pekińska; Koper; Kukurydza; Marchew; Ogórek; Pasternak; Pietruszka; Pomidor; Por; Rabarbar; Rokietta siewna (rukola), Roszpunka warzywna (roszponka); Rzepa i rzodkiew; Rzodkiewka; Sałata - uprawy polowe i czasowo osłaniane; Seler; Szparag; Szpinak
Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami i szkodnikami
Dynia zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison); Fasola; Oberżyna; Ogórek; Papryka; Pomidor; Rośliny warzywne uprawiane na młode liście; Rzodkiewka; Sałata
Program ochrony warzyw przed chwastami na rok 2020
Komentarz
Herbicydy zalecane do odchwaszczania warzyw
Herbicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane do stosowania w uprawach warzyw
Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane do herbicydów
Terminy i dawki stosowania herbicydów
Zwalczanie perzu i innych chwastów
Okres wiosenny - przed siewem i sadzeniem warzyw
Okres wiosenny lub letnio-jesienny
Bób; Brokuł z rozsady; Brokuł z siewu w pole lub na rozsadnik; Brukiew jadalna; Burak ćwikłowy; Burak liściowy (boćwina); Cebula zwyczajna z siewu; Cebula zwyczajna z rozsady; Cebula zwyczajna z dymki; Chrzan; Czosnek sadzony jesienią; Czosnek sadzony wiosną; Cykoria liściowa głowiasta (radicchio) i cykoria sałatowa; Dynia olbrzymia i zwyczajna (cukinia, patison) z siewu lub sadzenia; Endywia; Fasola; Groch jadalny zielony (cukrowy i łuskowy) i na suche nasiona; Jarmuż; Kalafior z siewu w pole lub na rozsadnik; Kalafior z rozsady; Kalarepa; Kapusta głowiasta (biała i czerwona) z siewu w pole lub na rozsadnik; Kapusta głowiasta (biała, czerwona), kapusta włoska i brukselska z rozsady; Kapusta pekińska i inne kapusty chińskie; Koper ogrodowy; Kukurydza cukrowa; Marchew; Papryka; Ogórek; Pasternak; Pietruszka; Pomidor z siewu; Pomidor z rozsady; Por z siewu; Por z rozsady; Rabarbar; Rzepa jadalna; Roszponka; Rzodkiew i rzodkiewka; Sałata z siewu i z rozsady; Seler; Skorzonera i salsefia; Soczewica; Siedmiolatka (cebula siedmiolatka); Szalotka; Szczypiorek; Szparag; Szpinak
Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych na graminicydy stosowane po wschodach warzyw
Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów częściej występujących w uprawie warzyw
Herbicydy zawierające glifosat służące głównie do niszczenia perzu i chwastów wieloletnich przed uprawą warzyw