• Przyszłość w żywności - żywność w przyszłości

33.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Kurier DPD 15.5
Poczta Polska 16
Dostępność 10 szt.
ISBN 9788377173541
Słowo wstępu

Żywność od zawsze odgrywała kluczową rolę w życiu człowieka. Początkowo traktowano ją przede wszystkim jako źródło energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu, a niektóre produkty również jako źródło przyjemności związanej z ich spożywaniem. Zwiększająca się wiedza nad rolą składników pokarmowych i wpływem metod przetwarzania na wartość żywieniową różnych produktów sprawia, że w ostatnich latach obserwujemy zmiany w podejściu do żywności, a coraz więcej osób świadomie wybiera produkty i rodzaj diety.
Oczekujemy też, żeby żywność po którą sięgamy, miała cechy żywności funkcjonalnej, zaś sposób jej wytwarzania był przyjazny dla środowiska. Wymaga to wielu zmian obejmujących między innymi wykorzystanie do produkcji niekonwencjonalnych surowców, a także nowych metod przetwarzania i utrwalania. Coraz więcej uwagi zwraca się na produkcję bezodpadową, co stwarza konieczność zagospodarowania produktów ubocznych, które
wykorzystywane są jako źródło białka, błonnika czy różnych bioaktywnych substancji.
Holistyczne podejście "od pola do stołu" nabiera nieco innego wymiaru, a znaczenie badań naukowych w tym obszarze jest doceniane nie tylko przez producentów żywności, lecz również jej konsumentów.
Monografia "Żywność w przyszłości - przyszłość w żywności" to opracowanie przygotowane przez młodych adeptów nauki z inicjatywy Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Jej tematyka nawiązuje do wieloletniej tradycji organizacji sesji naukowych, z których kolejna jubileuszowa XXV edycja odbędzie się w maju 2021 roku.

prof. dr hab. Agnieszka Kita
Prezes ZG PTTŻ
  • Autorzy: Anna M.Salejda (red.), Anna Kancelista (red.)
  • Format: 17.0x24.0
  • Objętość: 114
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2021
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
  1. Słowo wstępu
  2. Wpływ infekcji wywołanej przez grzyby rodzaju Fusarium na zawartość tokoferoli w ziarnie kukurydzy cukrowej
  3. Kwasy tłuszczowe izomerii trans a choroby cywilizacyjne 
  4. Występowanie i charakterystyka molekularna Staphylococcus aureus wyizolowanych z mleka surowego 
  5. Zastosowanie suszenia fluidalnego do utrwalania bakterii probiotycznych 
  6. Charakterystyka chrupek z dodatkiem topinamburu i proszków z soków ekspandowanych różnymi metodami
  7. Polisacharydowe fitozwiązki jagód Lycium barbarum L.
  8. Ocena aktywności przeciwutleniającej naparów herbacianych słodzonych miodem
  9. Ocena przydatności przetwórczej owoców pomidora na podstawie zawartości likopenu oraz aktywności wybranych glikozydaz 
  10. Matryca roślinna jako nośnik jonów wapnia i prebiotyku
  11. Wpływ stresu osmotycznego na antybiotykoodporność i ekspresję czynników wirulencji u paciorkowców z rodzaju Enterococcus izolowanych z żywności