• Kategorie
  • Rolnictwo cz. VI. Produkcja roślinna. Technologie produkcji roślinnej

69.00 -15% 58.65
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
69
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 46 szt.
ISBN 9788366457157

Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część VI podręcznika obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy zbóż, roślin okopowych, przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych.

 

  • Autor: praca zbiorowa pod redakcją Witolda Grzebisza
  • Rok wydania: 2020
  • Liczba stron : 504
  • Oprawa: miękka, 
  • Wymiary: 170 x 240 mm

ROZDZIAŁ I – ZBOŻA

1. Biologia zbóż

1.2. Budowa rośliny zbożowej

1.3. Fazy i stadia rozwojowe zbóż

2. Znaczenie gospodarcze zbóż

3. Technologia uprawy pszenicy ozimej

4. Technologia uprawy jęczmienia jarego

5. Technologie uprawy pozostałych zbóż

5.2. Zboża jare

6. Pielęgnacja łanu i zbiór

ROZDZIAŁ II – ROŚLINY OKOPOWE

1. Burak cukrowy

2. Ziemniak

ROZDZIAŁ III – ROŚLINY PRZEMYSŁOWE

1. Rośliny przemysłowe – wiadomości ogólne

2. Rzepak

3. Len

4. Konopie

ROZDZIAŁ IV – ROŚLINY PASTEWNE

1. Rośliny pastewne – wiadomości ogólne

2. Kukurydza

3. Rośliny strączkowe

4. Mieszanki strączkowo-zbożowe

5. Rośliny bobowate drobnonasienne

6. Trawy w uprawie polowej

7. Kapusta pastewna

8. Słonecznik pastewny

9. Międzyplony

ROZDZIAŁ V – TRWAŁE UŻYTKI ZIELONE

1. Gospodarcze i przyrodnicze znaczenie trwałych użytków zielonych

2. Podział i charakterystyka użytków zielonych

3. Biologia i charakterystyka roślinności użytków zielonych

4. Zagospodarowanie oraz odnawianie łąk i pastwisk

5. Zabiegi pielęgnacyjne na łąkach i pastwiskach. Nawożenie

6. Użytkowanie łąk i pastwisk

7. Obliczanie kosztów produkcji pasz na użytkach zielonych

8. Zwykła dobra praktyka rolnicza w gospodarowaniu na użytkach zielonych