- Kategorie
-
Smak kwiatów pomarańczy rozmowy o kuchni i kulturze
Symbol:
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-8049-729-0 |
EAN | 9788380497290 |
Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą.
To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy).
Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca?
Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie?
Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni?
W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch?
A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię?
Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki?
Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze.
Autorki
Autor:
Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz
Oprawa:
twarda
Rok wydania:
2018
Format:
13x21,2
Data wydania:
2018-09-05
Status:
JEST
Wydawca:
Czarne
Stron:
200
Wydanie:
1
Seria:
Poza serią