• Kategorie
  • HODOWLA I CHÓW ŚWIŃ

87.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 10 szt.
ISBN 9788371609565

Oddajemy w Państwa ręce wyjątkową książkę – kompendium aktualnej wiedzy na temat hodowli i chowu świń, przygotowane przez liczne grono autorów. Przy jej tworzeniu wykorzystano osiągnięcia badawcze wysokiej klasy specjalistów, którzy w okresie 100 lat wolnej Polski budowali naukowe podstawy hyologii. Polskie ośrodki naukowe i akademickie mogą się poszczycić znaczącymi osiągnięciami badawczymi, które wiążą się z hodowlą i chowem świń. Rezultaty wielu eksperymentów przyczyniły się do rozwoju współczesnej zootechniki, w tym wiedzy dotyczącej gatunku. Zasady hodowli i chowu świń przedstawiono z wykorzystaniem dokonań krajowej i światowej nauki oraz najnowszej wiedzy na temat praktyki hodowlanej. Takie podejście i ujęcie zagadnień pozwoliło na stworzenie książki nowoczesnej zarówno w wymiarze naukowym, jak i praktycznym, co jest bardzo istotne w aspekcie kształcenia przyszłej kadry polskich zootechników, młodych badaczy i praktyków. Niniejsze opracowanie adresujemy do studentów i doktorantów kierunku zootechnika oraz kierunków pokrewnych. Żywimy nadzieję, że pozycja ta spotka się również z zainteresowaniem hodowców oraz producentów świń i będzie dla nich istotnym wsparciem w codziennej pracy.

[fragment Przedmowy]

  • Format: 17.0x24.0cm
  • Autorzy: Anna Rekiel, Tomasz Szwaczkowski, Robert Eckert
  • Objętość: 704
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2019
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Biologia gatunku

Pochodzenie świń l historia ich hodowli

Cechy użytkowe świń

Podstawy genetycznego doskonalenia

Organizacja hodowli l chowu świń

Rozród świń

Gruczoł mlekowy l laktacja 

Żywienie świń i gospodarka paszowa

Behawior i utrzymanie świń

Odchów prosiąt ssących i odsadzonych

Wychów młodzieży hodowlanej

Tucz świń

Obrót przedubojowy, jego organizacja i skutki dla jakości wieprzowiny

Wartość handlowa świń

Jakość mięsa wieprzowego

Organizacja produkcji w fermie

Intensywna produkcja świń a ochrona środowiska

Ekologiczna produkcja świń

Bioasekuracja w hodowli i chowie świń

Bioasekuracja fermy

Świnia jako zwierzę modelowe

Ekonomiczne aspekty chowu świń

Najważniejsze kierunki badawcze dotyczące trzody chlewnej w Polsce