• Sygnały brojlerów

95.00 -5% 90.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DPD 17.5
Poczta Polska 19
Dostępność 10 szt.
ISBN 9789087402655

„Sygnały brojlerów” to praktyczny przewodnik prowadzenia stada kurcząt rzeźnych w warunkach fermowych. Istotą treści przekazywanych w książce są bezpośrednie wskazówki dotyczące oceny jakości piskląt, przygotowania środowiska produkcyjnego, postępowania ze stadem w trakcie odchowu oraz oceny wpływu profilaktyki i warunków środowiskowych na efekty produkcyjne i jakość surowca drobiarskiego. Książka krok po kroku w sposób faktograficzny, na podstawie dużej liczby fotografii i rysunków, wskazuje prawidłowe postępowanie producenta drobiu prowadzące do uzyskania dużej ilości surowca o jak najwyższej jakości. Niewątpliwym atutem zaproponowanego opracowania jest przekazanie wiedzy teoretycznej w przejrzysty, praktyczny sposób. Książka ta stanowi kompendium wiedzy z zakresu postępowania ze stadem kurcząt rzeźnych dla producentów, służ weterynaryjnych, instruktorów i zootechników. Taka forma jest innowacyjnym sposobem przekazywania wiedzy producentom drobiu. Redakcji polskiej wersji dokonał znany w środowisku drobiarskim autor wielu publikacji i doświadczeń prof. nadzw. Dr hab. Marek Adamski.

 

Autor: Maarten de Gussem, Koos van Middelkoop, Kristof van Mullem, Ellen van ‘t Veer
Oprawa: miękka
Format: 204 mm x 265 mm
Liczba stron: 120

1. Patrząc uważniej, zobaczysz więcej

Odbieranie sygnałów; Wykorzystywanie sygnałów; Zmysły; Anatomia; Struktura paszy: pobranie i strawność; Fazy żywienia; Co mówią liczby?; Częstotliwość; Główne parametry

2. Środowisko życia brojlerów

Klimat zewnętrzny wpływa na wybór systemu utrzymania; Mikroklimat; Inne syte my chowu; Wentylacja i ogrzewanie; Temperatura + wilgotność = ciepło; Wygodny klimat; Systemy wentylacji; Właściwa temperatura i prędkość ruchu powietrza; Ocena wentylacji w kurniku; Wentylacja; Pobranie wody; Dobra jakość wody; Wrażliwe młode pisklęta; Stosunek woda/pasza a zdrowotność jelit; Cząsteczki w wodzie do pojenia (biofilm); Podłogi i ściółka; Jakość ściółki; Oświetlenie; Bioasekuracja dla zysków i korzyści

3. Przygotowanie do nowego rzutu

Obsada; Raport z ubojni źródłem informacji; Czystość ogranicza zakażenia; Czyszczenie i dezynfekcja; Nie czyść wyłącznie wnętrza kurnika; Szkodniki; Papier dla piskląt; Chłodna, świeża woda; Zagrożenia podczas transportu: higiena i stres

4. Tydzień 1: ważny dobry start...

Jakość jednodniowych piskląt; Pierwszy dzień; Ostrożne opróżnianie koszy transportowych; Wychłodzone kurczęta; Dobre rozmieszczenie obsady; Właściwe pobieranie paszy; Zadbaj, aby pisklęta piły; Aby wiedzieć, trzeba zmierzyć!; Zapalenie woreczka żółtkowego lub zakażenia pępka; Słabe pisklęta; Rozpoznawanie przyczyn padnięć

5. Tydzień 2: dalszy wzrost i rozwój

Uwaga na... zachowanie; Obserwacja cech fizycznych; Nie więcej niż sześć godzin ciemności; Natężenie światła; Szczepienia; Metody szczepień; Właściwe szczepienie - sztuka sama w sobie; Ogranicz podawanie antybiotyków do minimum

6. Tydzień 3: zdrowotność jelit

Patrząc od jednego końca...; Obserwacja odchodów; Pomarańczowe strzępki; Składniki paszy; Dodatki paszowe/stymulatory wzrostu; Mokry pomiot: Clostridium – bakteryjne zapalenie jelit – dysbakterioza; Kokcydioza; Jak stosować kokcydiostatyki?; Leczenie schorzeń jelit; Ryzykowne okresy przy zmianie paszy

7. Tydzień 4: układ oddechowy

Morfologia układu oddechowego; Mikroklimat w brojlerni; Strefa zagrożenia - powyżej 30°C; Zaburzenia w oddychaniu

8. Tydzień 5: kondycja nóg

Eliminacja ptaków z kulawizną; Kulawizny i ich przyczyny; Zakażenia enterokokami; Stopy i skoki; Zapobieganie zmianom na poduszkach stóp; Zadrapania na skórze przy złej kondycji nóg; Jakość ściółki; Ściółka jako źródło ciepła; Mokry pomiot

9. Koniec odchowu i ubój

Wzrost śmiertelności; Czy w czasie karencji może pojawić się kokcydioza?; Inne systemy utrzymania oraz rasy, rody, linie i mieszańce ptaków; Choroby starszych brojlerów; Wyłapywanie, załadunek i transport do ubojni; Przygotowanie do załadunku; Sztuka wyłapywania; Przyjazd do ubojni; Sprzedaż żywca czy chłodzonych tuszek?; Białe i ciemne mięso

10. Stada rodzicielskie

Powolny wzrost w trakcie wychowu; Równoczesne osiąganie dojrzałości płciowej; Koguty; Transmisja zakażenia z kur na brojlery; Odporność piskląt; Młode stado rodzicielskie; Jaja wylęgowe

Indeks