• Sygnały brojlerów

95.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 13
Poczta Polska 14
Kurier DPD 15.5
Dostępność Mało
ISBN 9789087402655

„Sygnały brojlerów” to praktyczny przewodnik prowadzenia stada kurcząt rzeźnych w warunkach fermowych. Istotą treści przekazywanych w książce są bezpośrednie wskazówki dotyczące oceny jakości piskląt, przygotowania środowiska produkcyjnego, postępowania ze stadem w trakcie odchowu oraz oceny wpływu profilaktyki i warunków środowiskowych na efekty produkcyjne i jakość surowca drobiarskiego. Książka krok po kroku w sposób faktograficzny, na podstawie dużej liczby fotografii i rysunków, wskazuje prawidłowe postępowanie producenta drobiu prowadzące do uzyskania dużej ilości surowca o jak najwyższej jakości. Niewątpliwym atutem zaproponowanego opracowania jest przekazanie wiedzy teoretycznej w przejrzysty, praktyczny sposób. Książka ta stanowi kompendium wiedzy z zakresu postępowania ze stadem kurcząt rzeźnych dla producentów, służ weterynaryjnych, instruktorów i zootechników. Taka forma jest innowacyjnym sposobem przekazywania wiedzy producentom drobiu. Redakcji polskiej wersji dokonał znany w środowisku drobiarskim autor wielu publikacji i doświadczeń prof. nadzw. Dr hab. Marek Adamski.

 

Autor: Maarten de Gussem, Koos van Middelkoop, Kristof van Mullem, Ellen van ‘t Veer
Oprawa: miękka
Format: 204 mm x 265 mm
Liczba stron: 120

1. Patrząc uważniej, zobaczysz więcej

Odbieranie sygnałów; Wykorzystywanie sygnałów; Zmysły; Anatomia; Struktura paszy: pobranie i strawność; Fazy żywienia; Co mówią liczby?; Częstotliwość; Główne parametry

2. Środowisko życia brojlerów

Klimat zewnętrzny wpływa na wybór systemu utrzymania; Mikroklimat; Inne syte my chowu; Wentylacja i ogrzewanie; Temperatura + wilgotność = ciepło; Wygodny klimat; Systemy wentylacji; Właściwa temperatura i prędkość ruchu powietrza; Ocena wentylacji w kurniku; Wentylacja; Pobranie wody; Dobra jakość wody; Wrażliwe młode pisklęta; Stosunek woda/pasza a zdrowotność jelit; Cząsteczki w wodzie do pojenia (biofilm); Podłogi i ściółka; Jakość ściółki; Oświetlenie; Bioasekuracja dla zysków i korzyści

3. Przygotowanie do nowego rzutu

Obsada; Raport z ubojni źródłem informacji; Czystość ogranicza zakażenia; Czyszczenie i dezynfekcja; Nie czyść wyłącznie wnętrza kurnika; Szkodniki; Papier dla piskląt; Chłodna, świeża woda; Zagrożenia podczas transportu: higiena i stres

4. Tydzień 1: ważny dobry start...

Jakość jednodniowych piskląt; Pierwszy dzień; Ostrożne opróżnianie koszy transportowych; Wychłodzone kurczęta; Dobre rozmieszczenie obsady; Właściwe pobieranie paszy; Zadbaj, aby pisklęta piły; Aby wiedzieć, trzeba zmierzyć!; Zapalenie woreczka żółtkowego lub zakażenia pępka; Słabe pisklęta; Rozpoznawanie przyczyn padnięć

5. Tydzień 2: dalszy wzrost i rozwój

Uwaga na... zachowanie; Obserwacja cech fizycznych; Nie więcej niż sześć godzin ciemności; Natężenie światła; Szczepienia; Metody szczepień; Właściwe szczepienie - sztuka sama w sobie; Ogranicz podawanie antybiotyków do minimum

6. Tydzień 3: zdrowotność jelit

Patrząc od jednego końca...; Obserwacja odchodów; Pomarańczowe strzępki; Składniki paszy; Dodatki paszowe/stymulatory wzrostu; Mokry pomiot: Clostridium – bakteryjne zapalenie jelit – dysbakterioza; Kokcydioza; Jak stosować kokcydiostatyki?; Leczenie schorzeń jelit; Ryzykowne okresy przy zmianie paszy

7. Tydzień 4: układ oddechowy

Morfologia układu oddechowego; Mikroklimat w brojlerni; Strefa zagrożenia - powyżej 30°C; Zaburzenia w oddychaniu

8. Tydzień 5: kondycja nóg

Eliminacja ptaków z kulawizną; Kulawizny i ich przyczyny; Zakażenia enterokokami; Stopy i skoki; Zapobieganie zmianom na poduszkach stóp; Zadrapania na skórze przy złej kondycji nóg; Jakość ściółki; Ściółka jako źródło ciepła; Mokry pomiot

9. Koniec odchowu i ubój

Wzrost śmiertelności; Czy w czasie karencji może pojawić się kokcydioza?; Inne systemy utrzymania oraz rasy, rody, linie i mieszańce ptaków; Choroby starszych brojlerów; Wyłapywanie, załadunek i transport do ubojni; Przygotowanie do załadunku; Sztuka wyłapywania; Przyjazd do ubojni; Sprzedaż żywca czy chłodzonych tuszek?; Białe i ciemne mięso

10. Stada rodzicielskie

Powolny wzrost w trakcie wychowu; Równoczesne osiąganie dojrzałości płciowej; Koguty; Transmisja zakażenia z kur na brojlery; Odporność piskląt; Młode stado rodzicielskie; Jaja wylęgowe

Indeks