• Ukraina smaków

36.75
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-4 dni robocze
Cena dostawy 7.5
Paczka w Ruchu 7.5
Paczkomaty InPost 12
Poczta Polska 14
Kurier DPD 15.5
Dostępność Mało

Pierwsza w Polsce książka poświęcona kuchni ukraińskiej! W swojej debiutanckiej książce kucharskiej Ukraina Smaków Aniela Redelbach - pochodząca z Wołynia zawodowa kucharka - odkrywa przed polskimi czytelnikami bogactwo ukraińskiej kuchni. Tych, którzy do tej pory myśleli, że nasi wschodni sąsiedzi gotują i jedzą podobnie do nas, czeka niespodzianka: winegret, który nie jest sosem, zapiekanka, która jest ciastem, pyrogy, które nie mają nic wspólnego z pierogami i ikra - bez rybich jajeczek. „Na temat historii, języka czy polityki w kontekście polsko-ukraińskim trudno cokolwiek jeszcze dodać. Natomiast temat smaku, z którym ciągle spotykamy się w naszym codziennym życiu, jest niewyczerpany. Dlatego powstała ta książka - zaproszenie do Ukrainy Smaków" - pisze we wstępie Autorka. Kuchnia od A do Z W Ukrainie Smaków znajdziemy około 50 przepisów kuchni ukraińskiej w aranżacji Anieli Redelbach. Zamieszczono tam propozycje przystawek do dania głównego, przekąsek na każdą porę dnia, a nawet zakąsek, które będą świetnym uzupełnieniem wszelkich trunków. W książce nie zabrakło oczywiście także dań głównych: zup, potraw mięsnych, rybnych i mącznych. Wisienką na torcie są słodkości - wypieki i desery - oraz tradycyjne nalewki. Przepisy z kuchni ukraińskiej to świetne urozmaicenie codziennego i świątecznego jadłospisu. Warto przekonać się osobiście, jakie efekty da eksperymentowanie z łączeniem potraw polskich i ukraińskich, choć wszystko wskazuje na to, że możemy spodziewać się tu raczej harmonii niż dysonansu. Uczta dla oka Wszystkie przepisy w Ukrainie Smaków zyskały wspaniałą oprawę graficzną w postaci „apetycznych" całostronicowych fotografii potraw przyrządzonych przez Anielę Redelbach. Co więcej, każdy przepis jest wzbogacony krótkim tekstem, który przybliża czytelnikom pochodzenie danej potrawy, jej znaczenie w ukraińskiej tradycji kulinarnej oraz związane z nią prywatne wspomnienia Autorki. Kulturowy miszmasz Aniela Redelbach pochodzi z Wołynia na Ukrainie, a od 10 lat mieszka w Polsce. Przyrządzania tradycyjnych ukraińskich potraw nauczyła się od babć i rodziców, a tajniki kuchni z różnych zakątków świata zgłębiła pod okiem najlepszych szefów kuchni. Sama również uczy - prowadzi warsztaty kulinarne - nie tylko ukraińskie, ale też francuskie, gruzińskie czy tajskie. Brała udział w ukraińskiej edycji programu „Hell's Kitchen" i warsztatach Kuchni +. Gotowanie jest dla niej niekończącą się przygodą - ciągle podróżuje, odkrywając nowe smaki. Gdziekolwiek jedzie, uczy się przyrządzać lokalne potrawy i dosłownie „od kuchni" poznaje nowe kultury. W kuchni jej podpoznańskiego domu przeplatają się akcenty ukraińskie, polskie i zupełnie egzotyczne. Do tego samego ma zachęcać jej debiutancka książka, dzięki której - jak wierzy Autorka - ukraińskie potrawy pojawią się na polskich stołach.

  • Autorzy: Redelbach Aniela
  • Format: 26.5x21.1
  • ISBN: 9788371779749
  • Objętość: 130
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2014
  • Wydawca: Poznańskie