• Nalewki i likiery

35.00 -17% 29.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-4 dni robocze
Cena dostawy 7.5
Paczka w Ruchu 7.5
Paczkomaty InPost 12
Poczta Polska 14
Kurier DPD 15.5
Dostępność Mało
ISBN 978-83-09-99020-8
Autor: Danuta Bartosz-Czuba Rok wydania: 2010 Liczba stron: 200 Oprawa i wymiary: twarda, 140 x 210 mm ISBN: 978-83-09-99020-8

ZASADY SPORZĄDZANIA NALEWEK

Trochę historii, czyli jak to się zaczęło 9

Ważne przykazania, czyli wstęp do wiedzy 11

Technologia sporządzania nalewek, czyli co do czego i w jakiej kolejności 15

Na początek nalewki owocowe 15

Trochę magii, czyli nalewki na ziołach, kłączach i korzeniach 17

Żeby stosować, trzeba wiedzieć, czyli informacje o ziołach i przyprawach 19

Krok po kroku do sukcesu 27

Sprzęt 27

Wybieramy przepis 28

Maceracja   29

Komponowanie nalewki 30

Klarowanie i dojrzewanie 31        

Miary, wagi, przeliczniki 32

Obliczanie mocy nalewki 35

Obliczanie słodkości nalewki 36

Obliczanie mocy alkoholu 37

PRZEPISY

Nalewki na owocach świeżych i suszonych 39

Nalewki na kwiatach, liściach i pędach 123

Nalewki ziołowe, korzenne i miodowe  145

Nalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwne 179

Zaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódek  189

Larendogra 197

SPIS NALEWEK  198