-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Poradnik pszczelarza


Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13,50 zł
|
||||||
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788309010968 |
EAN |
- Opis
Autor: praca zbiorowa Rok wydania: reprint wydania z 1952 roku Liczba stron: 432 Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm ISBN: 978-83-09-01096-8
Książka zawiera najważniejsze wiadomości i wskazówki niezbędne przy pracy w pasiece i przy organizowaniu i planowaniu nowych gospodarstw pasiecznych.
Spis treści
Rozdział I PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z BIOLOGII PSZCZÓŁ
Skład rodziny pszczelej; Pszczoły robotnice; Matka pszczela; Truteń; Gniazdo pszczół; Wymagnia cieplne rodziny pszczelej; Zimowla pszczół; Rozwój osobników pszczelich; Praca pszczół
Rozdział II BAZA POKARMOWA
Produkty zbierane z roślin przez pszczoły; Pyłek; Nektar; Spadź; Kit pszczeli; Warunki wpływające na wydzielanie nektaru; Charakterystyka środowisk miododajnych; Charakterystyka ważniejszych roślin miododajnych; Wybór pastwiska pszczelego dla pasieki; Sporządzanie bilansu miodowego pasieki; Obserwacje fenologiczne i ewidencja kwitnienia; Typy pożytku; Polepszanie i owiększanie bazy pokarmowej; Szkółkarstwo drzew i krzewów miododajnych
Rozdział III ZAPYLANIE ROŚLIN UPRAWNYCH PRZEZ PSZCZOŁY
Organizacja zapylania; Planowanie zapylania;
Rozdział IV ULE
Ogólne uwagi o budowie uli; Warunki, jakim powinien odpowiadać ul; Typy uli używanych w Polsce; Ul warszawski zwykły; Ul warszawski poszerzony; Ul Dadana; Ul wielkopolski
Rozdział V NARZĘDZIA I SPRZĘT PASIECZNY
Sprzęt niezbędny przy pracy w pasiece; Sprzęt używany przy gospodarce rojowej; Narzędzia do zakładania węży; Narzędzia i sprzęt potrzebny przy miodobraniu; Sprzęt i narzędzia do wytapiania wosku oraz gospodarowania plastrami i woskiem w pasiece; Sprzęt i narzędzia pomocnicze
Rozdział VI BUDOWLE PASIECZNE
Pracownia pasieczna; Stebnik
Rozdział VII PRACE W PASIECE
Opieka nad pszczołami przed pierwszym oblotem; Wystawianie pszczół ze stebnika; Pierwszy oblot; Dogląd pasieki po pierwszym oblocie; Zwalczanie rabunku; Główny przegląd wiosenny; Poprowianie pni z trutówkami; Poszerzanie gniazd; Zapobieganie rójce; Wykorzystanie głównego pożytku; Miodobranie; Prace w pasiece po głównym pożytku; Okrywanie gniazd u pni zimujących na dworze; Przygotowanie zimowych pomieszczeń dla pszczół; Przenoszenie uli do stebników i innych pomieszczeń; Notatki pasieczne; Opieka nad pszczołami w zimie
Rozdział VIII POKARM PSZCZÓŁ I PODKARMIANIE
Ilości pokarmów zużywane przez pszczoły; Zaopatrzenie pszczół w pokarm; Przygotowanie pokarmu dla pszczół; Poddawanie pokarmu; Ogólne uwagi o poddawaniu pokarmu; Zbieranie i przechowywanie pyłku;
Rozdział IX PRODUKCJA WOSKU I ZAOPATRZENIE PASIEKI W PLASTRY
Warunki konieczne dla wydzielania wosku; Pełne zaopatrzenie pasieki w plastry; Obliczenie odbudowy ramek i zużycia wazy; Wosk dochodowy; Ogólna wydajność wosku; Bilans woskowy pasieki
Rozdział X SELEKCJA PSZCZÓŁ
Teoretyczne podstawy selekcji; Selekcja grupowa; Selekcja rodowodowa; Organizacja pracy selekcyjnej w pszczelnictwie
Rozdział XI HODOWLA MATEK PSZCZELICH
Rozdział XII ROZMNAŻANIE RODZIN PSZCZELICH
Rójka naturalna; Roje sztuczne; Przyspieszone pomnażanie pasieki; Zwiększanie zbioru miodu przez rozrajanie ; Optymalny okres rozwoju czerwiu
Rozdział XIII PRZEWOŻENIE PSZCZÓŁ
Przewożenie pszczół wozami konnymi i samochodami; Transport pszczół koleją; Transport pszczół drogami wodnymi; Transport pszczół samolotami; Przesyłka rojów i matek pszczelich pocztą
Rozdział XIV CHOROBY PSZCZÓŁ
Infekcja; Odkażanie; Choroby czerwiu; Zgnilec złośliwy; Zgnilec łagodny; Zaraza woreczkowa; Grzybice; Zamieranie czerwiu z innych przyczyn; Zaraźliwe choroby pszczół dorosłych; Zaraza zarodnikowcowa; Zaraza pełzakowa; Zaraza roztoczowa; Paratyfus pszczół; Rozpadnica; Niezaraźliwe choroby pszczół dorosłych; Biegunka (zaperzenie); Choroba majowa; Zatrucia pszczół
Rozdział XV PASOŻYTY I SZKODNIKI PSZCZÓŁ
Pasożyty pszczół i czerwiu; Szkodniki i wrogowie pszczół; Szkodniki miodu; Szkodniki woszczyny pszczelej; Szkodniki pierzgi
Rozdział XVI TECHNOLOGIA MIODU
Klasyfikacja miodu; Klasyfikacja miodu według barwy; Klasyfikacja miodu według smaku i zapachu; Klasyfikacja miodu według pochodzenia; Klasyfikacja miodu według konsystencji; Skład chemiczny i właściwości fizyczne miodu; Odbiór miodu; Czynności wykonywane w pracowni; Przechowywanie miodu; Krystalizacja miodu; Wady miodu i ich poprawianie; Wykrywanie obcych domieszek w miodzie
Rozdział XVII TECHNOLOGIA WOSKU
Surowiec woskowy; Sortowanie surowca woskowego; Oznaczanie zawartości wosku w surowcu woskowym; Przechowywanie surowca woskowego; Przeróbka surowca na wosk; Skład chemiczny i właściwości fizyczne wosku; Gatunki wosku; Zafałszowania wosku i sposoby ich wykrywania; Przechowywanie wosku i odpadków woskowych; Wyrób węży
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
39,65 zł
51,00 zł
54,00 zł
36,45 zł
39,65 zł
51,00 zł
54,00 zł
36,45 zł
39,65 zł
51,00 zł
54,00 zł
9,00 zł
46,75 zł
27,00 zł
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
19,00 zł
58,00 zł
19,00 zł
58,00 zł
19,00 zł
58,00 zł
116,00 zł
63,00 zł
63,00 zł
161,10 zł
46,75 zł
46,75 zł
51,00 zł
21,00 zł
25,00 zł
39,00 zł
10,00 zł
25,00 zł
40,00 zł
40,00 zł
21,80 zł
19,44 zł