• Kategorie
  • PSZENICA JAKOŚCIOWA W MISTRZOWSKIEJ UPRAWIE

50.00 -50% 25.00
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
50
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 5 szt.
ISBN 9788361078616

Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie

Ponad 10 ton z hektara ziarna pszenicy o białku powyżej 13%... Czy to możliwe na glebie III czy IV klasy bonitacyjnej? Wielu pewnie puknie się w czoło! Jednak jest to nie tylko możliwe, ale zdarza się w praktyce coraz częściej w rodzimych gospodarstwach. Niedowiarkowie pewnie powiedzą, że papier wszystko zniesie i wiele można napisać. Jednak już nieraz byliśmy podczas takich żniw, na polach z glebą średniej klasy, gdzie rekordowo plonowała pszenica – mierzyliśmy pola oraz ważyliśmy zebrane ziarno. Dwucyfrowy wynik jest realny! To się zdarza!
Jak to robią najlepsi rolnicy, że uzyskują stabilne, wysokie plony pszenicy znakomitej jakości? To proste, ale pracochłonne i wymaga niemałych nakładów oraz wiedzy. Bez ponoszenia kosztów nie jest możliwe uzyskanie rekordowych plonów. Wszystko wymaga wysiłku. Sztuka polega na tym, aby koszty ponosić umiejętnie – tam, gdzie potrzeba, a oszczędzać tam, gdzie przyroda sama darzy. 
Rekordowe plony i wysoka jakość w uprawie pszenicy są możliwe pod warunkiem zegarmistrzowskiej wręcz precyzji w dawkowaniu nasion, nawozów i środków ochrony roślin. Precyzja dawkowania to jedno. Drugi aspekt to terminowe wykonywanie zabiegów. Trzecim – niezbędnym elementem w drodze do sukcesu jest gleba. Chodzi o doprowadzenie jej do takiego stanu, aby magazynowała maksymalną ilość wody i składników pokarmowych. 
Jeśli zadbamy o te elementy, a i pogoda będzie łaskawa, zebranie 10 czy 11 t/ha wysokojakościowego ziarna pszenicy będzie możliwe.
Oddajemy Państwu poradnik „Pszenica jakościowa w mistrzowskiej uprawie”, który zawiera kompleksową wiedzę o tym wymagającym kierunku produkcji. Znajdują się w nim cenne wskazówki o niuansach agrotechnicznych dotyczących siewu, nawożenia czy stosowania regulatorów wzrostu, które często decydują o osiągnięciu sukcesu w uprawie pszenicy jakościowej.


Spis treści:

Budowanie plonu


6 Pszenica to nie tylko kłos

10 W pszenicach chlebowych liczy się jakość ziarna

17 Stawiając na jakość - postaw na odmianę

22 Młyny mają inne wymagania


Prowadzenie łanu


26 Plon wynika z obsady... kłosków, a nie roślin

30 Ryzykowne, lecz możliwe terminy siewu

36 Pszenica po kukurydzy - uprawa z fuzariozami w tle

42 Nie wszystkie odmiany do późnych siewów

46 Podstawa źdźbła bazą plonu

50 Skracanie nie tylko zapobiega wyleganiu

56 Pożenić wysoki plon i jakość ziarna


Nawożenie


60 Jesienią zadbaj o odżywienie PiK

66 Jeden składnik, trzy formy

70 Azot (nie)zbędny jesienią

72 Bez P i K wiosną rośliny sobie nie poradzą

76 Z azotem lepszy start

80 Azotowy dopalacz na plon i jakość ziarna

84 Niezbędne magnez i siarka

88 Bez mikro- ani rusz

Ochrona łanu

94 Zaprawianie - najbardziej precyzyjny zabieg

98 Ochrona łanu pszenicy przed chorobami jesienią

102 Ile zabiegów w pszenicy?

108 Oko w oko ze szkodnikiem

110 Chwasty zniszcz jesienią

116 Wiosną czas na poprawki


Autor: opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo
Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o.
Rok wydania
 2016
Stron 122
Format 210 x 297 mm
Oprawa miękka