1. Właściwości fizyczne gleb, ziem i podłoży ogrodniczych ... 5
1.1. Oznaczenie aktualnej zawartości wody ... 6
1.2. Oznaczanie kapilarnej pojemności wodnej i innych właściwości fizycznych gleb, ziem i podłoży ogrodniczych przez podsiąkanie ... 6
2. Podłoża ogrodnicze, ich właściwości i nowoczesne koncepcje wykorzystania ... 9
2.1. Podłoża organiczne ... 9
2.2. Podłoża mineralne i syntetyczne ... 12
3. Oznaczanie zawartości substancji organicznej w glebach, podłożach i ziemiach ogrodniczych ... 16
4. Chemiczne właściwości gleb, ziem i podłoży ogrodniczych ... 18
4.1. Oznaczanie kwasowości czynnej i wymiennej gleb i podłoży ogrodniczych oraz potrzeb wapnowania ... 18
4.1.1. Oznaczanie pH gleby metodą potencjometryczną ... 22
4.1.2. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej gleby metodą Kappena ... 22
4.1.3. Wyznaczanie krzywej neutralizacji gleb i podłoży ogrodniczych ... 24
4.1.4. Oznaczanie wartości neutralizacyjnej nawozów wapniowych ... 25
4.1.5. Zakwaszanie gleb i pożywek ... 27
4.2. Właściwości sorpcyjne ... 28
4.2.1. Oznaczenie pojemności sorpcyjnej metodą Kappena ... 30
5. Pobieranie i przygotowanie do analiz prób gleb mineralnych, ziem i podłoży ogrodniczych oraz pożywek ... 31
5.1. Omówienie działalności Stacji Chemiczno-Rolniczej ... 34
6. Oznaczanie potrzeb nawozowych roślin ... 35
6.1. Oznaczanie potrzeb nawozowych gleb metodą wazonową ... 35
6.2. Oznaczanie potrzeb nawozowych gleb metodą polową ... 37
6.3. Analiza chemiczna gleb i podłoży ogrodniczych jako podstawa racjonalnego żywienia mineralnego roślin ... 39
6.3.1. Oznaczanie dostępnych form makroskładników metodą uniwersalną ... 40
6.3.2. Analiza chemiczna gleb mineralnych metodą Egnera-Riehma ... 51
6.3.3. Oznaczenie ogólnej zawartości azotu metodą Kjeldahla ... 56
6.3.4. Oznaczanie stężenia soli w glebach i podłożach ogrodniczych ... 59
7. Pobieranie prób materiału roślinnego do analiz ... 62
8. Analiza chemiczna roślin jako weryfikacja skuteczności nawożenia doglebowego ... 64
8.1. Mineralizacja materiału roślinnego ... 65
8.1.1. Spalanie w mieszaninie kwasów azotowego i nadchlorowego ... 66
8.2. Oznaczanie zawartości azotu ogółem metodą Kjedahla ... 66
8.3. Oznaczanie ogólnej zawartości fosforu metodą molibdenową ... 66
8.4. Oznaczanie ogólnej zawartości fosforu metodą wanadomolibdenową ... 68
8.5. Oznaczanie ogólnej zawartości potasu, wapnia, sodu metodą fotopłomieniową ... 69
8.6. Oznaczanie zawartości mineralnych form składników w wyciągu 2% kwasu octowego ... 70
9. Analiza wody i pożywek ... 72
9.1. Oznaczanie twardości wody metodą wersenianową ... 75
10. Własności fizyczne i chemiczne nawozów mineralnych ... 77
10.1. Ogólne zasady stosowania nawozów ... 88
10.2. Zasady mieszania nawozów mineralnych ... 88
10.3. Analiza jakościowa nawozów mineralnych ... 90
Literatura ... 93