• Kategorie
  • Program Ochrony Roślin Warzywnych 2024

50.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 11 szt.
ISBN 9788367700146

To nieodzowne narzędzie nie tylko dla producentów owoców, ale także dla dystrybutorów środków ochrony roślin.

W Programie Ochrony Roślin Warzywniczych znajdziecie Państwo najbardziej aktualne informacje dotyczące preparatów zarejestrowanych w uprawie roślin.

  • Autorzy: praca zbiorowa
  • Format: 21.0x29.7cm
  • Objętość: 372
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2024
  • Wydawca: Plantpress

Słowo od Wydawcy…………………………………………………………………………… 4
Spis alfabetyczny fungicydów…………………………………………………………….. 8
Fungicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane
do stosowania w uprawach warzyw…………………………………………………… 50
Spis alfabetyczny zoocydów……………………………………………………………… 51
Zoocydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane
do stosowania w uprawach warzyw…………………………………………………… 74
Moluskocydy – środki ślimakobójcze…………………………………………………. 75
Charakterystyka środków zawierających żywe organizmy,
przeznaczonych do zwalczania szkodników lub chorób warzyw……………. 77
Preparaty działające fizycznie/mechanicznie……………………………………….. 82
Regulatory wzrostu stosowane
w warzywnictwie……………………………………………………………………………… 84
Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane jako dodatek
(w mieszaninach zbiornikowych) do fungicydów i zoocydów……………….. 86
Kody FRAC i IRAC…………………………………………………………………………….. 87
Preparaty do czyszczenia i dezynfekcji obiektów uprawowych
oraz udrażniania systemów nawadniającyc…………………………………………… 89
Skrócone i pełne nazwy substancji
aktywnych………………………………………………………………………………………. 93
Program ochrony warzyw uprawianych w polu przed chorobami i szkodnikami
Bób…………………………………………………………… 94
Brokuł……………………………………………………….. 95
Burak ćwikłowy…………………………………………. 101
Cebula…………………………………………………….. 104
Chrzan…………………………………………………….. 118
Czosnek…………………………………………………… 119
Dynia zwyczajna
(cukinia, kabaczek, patison) i olbrzymia……….. 121
Fasola……………………………………………………… 124
Groch………………………………………………………. 128
Kalafior……………………………………………………. 132
Kapusta głowiasta…………………………………….. 137
Kapusta pekińska……………………………………… 151
Koper………………………………………………………. 154
Kukurydza………………………………………………… 154
Marchew………………………………………………….. 155
Ogórek……………………………………………………. 162
Pasternak…………………………………………………. 166
Pietruszka………………………………………………… 168
Pomidor…………………………………………………… 171
Por………………………………………………………….. 178
Rabarbar………………………………………………….. 180
Rokietta siewna (rukola)…………………………….. 164
Roszpunka warzywna (roszponka)………………. 181
Rzepa i rzodkiew………………………………………. 182
Rzodkiewka……………………………………………… 183
Sałata – uprawy polowe i czasowo osłaniane.. 184
Seler………………………………………………………… 188
Szparag……………………………………………………. 191
Szpinak……………………………………………………. 191

Program ochrony warzyw uprawianych pod osłonami przed chorobami i szkodnikami
Dynia zwyczajna (cukinia, kabaczek, patison).. 193
Fasola……………………………………………………… 196
Oberżyna…………………………………………………. 198
Ogórek……………………………………………………. 204
Papryka……………………………………………………. 211
Pomidor…………………………………………………… 219
Rośliny warzywne uprawiane na młode liście.. 230
Rzodkiewka …………………………………………….. 232
Sałata ……………………………………………………… 233

Program ochrony warzyw przed chwastami na rok 2024
Komentarz ……………………………………………………………………………………. 238
Herbicydy zalecane do odchwaszczania warzyw ……………………………….. 242
Herbicydy w ramach handlu równoległego zarejestrowane
do stosowania w uprawach warzyw………………………………………………….. 266
Niektóre adiuwanty (środki wspomagające) zalecane
do herbicydów ……………………………………………………………………………… 268
Terminy i dawki stosowania herbicydów ………………………………………….. 276
Zwalczanie perzu i innych chwastów ……………………………………………….. 276
Okres wiosenny – przed siewem i sadzeniem warzyw ………………………… 278
Okres wiosenny lub letnio-jesienny………………………………………………….. 279
Bób ……………………………………………………………………………………………… 279
Brokuł z rozsady…………………………………………………………………………….. 282
Brokuł z siewu w pole lub na rozsadnik…………………………………………….. 283
Brukiew jadalna …………………………………………………………………………….. 284
Burak ćwikłowy ……………………………………………………………………………… 286
Burak liściowy (boćwina)…………………………………………………………………. 292
Cebula zwyczajna z siewu ………………………………………………………………. 292
Cebula zwyczajna z rozsady ……………………………………………………………. 298
Cebula zwyczajna z dymki ………………………………………………………………. 299
Chrzan …………………………………………………………………………………………. 301
Cykoria liściowa głowiasta (radicchio) i cykoria sałatowa …………………… 304
Czosnek sadzony jesienią ……………………………………………………………….. 305
Czosnek sadzony wiosną ……………………………………………………………….. 307
Dynia olbrzymia, zwyczajna (cukinia, patison, dynia makarnowa)
i piżmowa z siewu lub sadzenia ………………………………………………………. 309
Endywia ……………………………………………………………………………………….. 310
Fasola ………………………………………………………………………………………….. 311
Groch jadalny zielony (cukrowy i łuskowy) i na suche nasiona…………….. 315
Jarmuż………………………………………………………………………………………….. 319
Kalafior z siewu w pole lub na rozsadnik ………………………………………….. 320
Kalafior z rozsady ………………………………………………………………………….. 320
Kalarepa ……………………………………………………………………………………….. 322
Kapusta głowiasta (biała i czerwona) z siewu w pole lub na rozsadnik … 322
Kapusta głowiasta (biała, czerwona), kapusta włoska i brukselska z rozsady 322
Kapusta pekińska i inne kapusty chińskie………………………………………….. 325
Koper ogrodowy …………………………………………………………………………… 326
Kukurydza cukrowa ……………………………………………………………………….. 326
Marchew ………………………………………………………………………………………. 328
Oberżyna (bakłażan)………………………………………………………………………. 334
Ogórek ………………………………………………………………………………………… 335
Papryka ………………………………………………………………………………………… 335
Pasternak ……………………………………………………………………………………… 335
Pietruszka …………………………………………………………………………………….. 339
Pomidor z siewu ……………………………………………………………………………. 342
Pomidor z rozsady ………………………………………………………………………… 343
Por z siewu …………………………………………………………………………………… 345
Por z rozsady ………………………………………………………………………………… 346
Rabarbar ………………………………………………………………………………………. 347
Rzepa jadalna………………………………………………………………………………… 347
Roszponka ……………………………………………………………………………………. 350
Rukola…………………………………………………………………………………………… 350
Rzodkiew i rzodkiewka……………………………………………………………………. 351
Salsefia i skorzonera……………………………………………………………………….. 352
Sałata z siewu i z rozsady ……………………………………………………………….. 354
Seler korzeniowy z siewu ……………………………………………………………….. 355
Seler z rozsady………………………………………………………………………………. 356
Soczewica……………………………………………………………………………………… 358
Siedmiolatka (cebula siedmiolatka)………………………………………………….. 360
Szalotka (cebula szalotka)……………………………………………………………….. 360
Szczypiorek……………………………………………………………………………………. 363
Szparag ………………………………………………………………………………………… 364
Szpinak ………………………………………………………………………………………… 366
Herbicydy zawierające glifosat służące głównie do niszczenia
perzu i chwastów wieloletnich przed uprawą warzyw ………………………… 367
Wrażliwość niektórych chwastów jednoliściennych
na graminicydy stosowane po wschodach warzyw …………………………….. 368
Wrażliwość na herbicydy niektórych chwastów częściej
występujących w uprawie warzyw …………………………………………………… 370