- Kategorie
-
Chemia organiczna. Ćwiczenia laboratoryjne dla studentów kierunków przyrodniczych
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788377172735 |
EAN | 9788377172735 |
Współczesna chemia jest jedną z nauk przyrodniczych wymagających ciągłego potwierdzania stawianych hipotez i teorii danymi eksperymentalnymi. Dane te gromadzi się obecnie przy użyciu coraz nowocześniejszych metod analitycznych i programów komputerowych. Metody syntezy organicznej również stają się coraz bardziej wyrafinowane, wychodząc naprzeciw wymaganiom odnośnie tzw. zielonej chemii (green chemistry) czy też otrzymywania związków optycznie czynnych.
Oprócz zaawansowanych technik syntetycznych i pomiarowych wciąż ważne miejsce w chemii eksperymentalnej zajmują stosunkowo proste metody stosowane w każdym laboratorium chemii organicznej. Niniejsze wydawnictwo, w zamyśle Autorów, ma pełnić rolę uniwersalnego przewodnika dla studentów w poruszaniu się w świecie probówek, kolb, rozdzielaczy itp., czyli w laboratorium chemicznym. Treść obejmuje podstawowe techniki pomiarowe i analityczne, jak również opis syntezy wybranych preparatów. Przewodnik zawiera także rozdział dotyczący zastosowania nowoczesnych metod spektroskopowych do identyfikacji związków organicznych. Wynikiem prawidłowego wykonania opisanych eksperymentów będzie osiągnięcie przez studenta obowiązujących efektów kształcenia w zakresie praktycznych umiejętności, jakie powinien on posiadać, kończąc kurs chemii organicznej. Ponadto Autorzy mają nadzieję, że wykonywanie doświadczeń opisanych w przewodniku nie tylko ułatwi studentom zrozumienie wielu procesów chemicznych i fizykochemicznych, ale stanie się dla nich inspiracją do poznania fascynującego świata chemii.
- Autorzy: GŁADKOWSKI WITOLD, CHOJNACKA ANNA
- Format: 17.6x21.0cm
- Objętość: 102
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2017
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
PRZEDMOWA
REGULAMIN PRACY W LABORATORIUM CHEMICZNYM I PRZEPISY BHP
1. POMIAR STAŁYCH FIZYKOCHEMICZNYCH
1.1. Współczynnik załamania światła
1.2. Temperatura topnienia
2. METODY ROZDZIAŁU I OCZYSZCZANIA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH
2.1. Destylacja prosta i pomiar temperatury wrzenia
2.2. Destylacja frakcyjna
2.3. Destylacja z parą wodną
2.4. Odparowanie rozpuszczalnika pod zmniejszonym ciśnieniem
2.5. Oczyszczanie związku organicznego metodą krystalizacji
2.6. Chromatografia
2.7. Ekstrakcja
3. PREPARATYKA ORGANICZNA
3.1. Otrzymywanie kwasu benzoesowego z toluenu
3.2. Otrzymywanie kwasu rycynolowego z oleju rycynowego
3.3. Synteza acetanilidu z aniliny
3.4. Otrzymywanie bezwodnika kwasu bursztynowego z kwasu bursztynowego
3.5. Otrzymywanie oranżu P-naftolowego w reakcji sprzęgania
3.6. Otrzymywanie żółcieni alizarynowej w reakcji sprzęgania
3.7. Otrzymywanie sudanu I w reakcji sprzęgania
3.8. Synteza oksymu z benzofenonu
3.9. Otrzymywanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) z kwasu salicylowego
3.10. Synteza P-pentaacetyloglukozy z glukozy
3.11. Synteza N-glukozylo-p-nitroaniliny z glukozy
3.12. Otrzymywanie mrówczanu etylu w reakcji estryfikacji kwasu mrówkowego alkoholem etylowym
3.13. Otrzymywanie chalkonu ((£)-l,3-difenyloprop-2-en-l-onu) lub jego pochodnych w wyniku kondensacji aldolowej
3.14. Otrzymywanie alkoholu benzylowego i kwasu benzoesowego w reakcji Cannizzaro
3.15. Izolowanie limonenu z owoców cytrusowych
4. JAKOŚCIOWE OZNACZANIE WYBRANYCH PIERWIASTKÓW W ZWIĄZKACH ORGANICZNYCH
4.1. Stapianie substancji organicznej z sodem
4.2. Wykrywanie obecności azotu
4.3. Wykrywanie obecności siarki
4.4. Wykrywanie obecności chlorowca
5. REAKCJE CHARAKTERYSTYCZNE DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH
5.1. Reakcje charakterystyczne alkenów
5.2. Reakcje charakterystyczne węglowodorów aromatycznych
5.3. Reakcje charakterystyczne alkoholi i fenoli
5.4. Reakcje charakterystyczne aldehydów i ketonów
5.5. Reakcje charakterystyczne kwasów karboksylowych
5.6. Wykrywanie wybranych hydroksykwasów
5.7. Reakcje charakterystyczne estrów i bezwodników
5.8. Reakcje charakterystyczne amin
5.9. Reakcje charakterystyczne amidów
5.10. Reakcje charakterystyczne aminokwasów
5.11. Reakcje charakterystyczne węglowodanów
6. IDENTYFIKACJA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH METODAMI CHEMICZNYMI I SPEKTROSKOPOWYMI