• Kategorie
  • Analiza jakości surowca mięsnego

35.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 3 szt.
ISBN 9788382370850

Obecnie konsumenci zwracają szczególną uwagę na jakość i skład produktów żywnościowych. Przemysł mięsny musi mieć więc zagwarantowany wysokiej jakości surowiec rzeźny, aby wyprodukować dobrej jakości produkt. W Polsce produkcja mięsa opiera się w głównej mierze na chowie i hodowli zwierząt gospodarskich (drobiu, trzody chlewnej, bydła), w mniejszej ilości koni, małych przeżuwaczy (owce, kozy) czy małych ssaków roślinożernych (króliki, nutrie), a także ryb żyjących w warunkach naturalnych lub fermowych. Część surowca mięsnego pozyskiwana jest również w wyniku prowadzenia gospodarki łowieckiej (sarny, dziki, kuropatwy).

Autorzy podręcznika omówili zagadnienia związane z obecną sytuacją na rynku mięsa w kraju i na świecie. Poruszyli temat czynników wpływających na jakość surowca mięsnego oraz jego walory dietetyczne i kulinarne nawet tak mało popularnych gatunków mięs, jak tych pochodzących od zwierząt łownych czy gęsi. Zwrócili również uwagę na najczęściej występujące wady mięsa. Nie mogło też zabraknąć informacji dotyczących uregulowań prawnych dotyczących organizacji kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia zwierzęcego.

Podręcznik dedykowany jest przede wszystkim studentom zootechniki, bioinżynierii zwierząt oraz hodowli i ochrony zwierząt towarzyszących i dzikich, ale każdy potencjalny czytelnik znajdzie w niej cenne dla siebie informacje, np. o jakości kulinarnej różnych gatunków mięs.

 

  • Autorzy: Kuczyńska Beata
  • Format: 17.6x25.0cm
  • Objętość: 324
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2022
  • Wydawca: Wydawnictwo SGGW
Przedmowa ................................................................................................... 5

1. Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mięsa ............................ 7
Wprowadzenie ......................................................................................... 7
1.1. Baza surowcowa przemysłu mięsnego i spożycie mięsa .................. 8
1.2. Przemysł mięsny i jego zadania ........................................................ 13
1.3. Specyfika branży mięsnej ................................................................. 18
1.4. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w zakresie
działań promocyjnych i informacyjnych na rynku mięsa ................. 20
Literatura .................................................................................................. 23

2. Specyfika trawienia i wchłaniania u zwierząt przeżuwających
i monogastrycznych ................................................................................. 25
Wprowadzenie ......................................................................................... 25
2.1. Budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich
z uwzględnieniem specyfiki trawienia u zwierząt przeżuwających
i monogastrycznych .......................................................................... 25
2.2. Pobieranie paszy, jej trawienie i wchłanianie ................................... 30
2.3. Składniki pokarmowe pasz i ich znaczenie dla zwierząt .................. 38
Literatura .................................................................................................. 53

3. Miogeneza i profil histologiczny włókien mięśniowych u kręgowców... 55
Wprowadzenie ......................................................................................... 55
3.1. Zarys rozwoju mięśni u kręgowców ................................................. 55
3.2. Rozwój mięśni szkieletowych ryb .................................................... 58
3.3. Wpływ żywienia na rozwój tkanki mięśniowej ryb .......................... 63
3.4. Elementy miogenezy i profilu histologicznego włókien
mięśniowych u bydła ........................................................................ 63
Literatura .................................................................................................. 69

4. Ekspresja genów jako determinant jakości technologicznej
i prozdrowotnej produktów pochodzenia zwierzęcego ............................ 73
Wprowadzenie ......................................................................................... 73
4.1. Charakterystyka genów .................................................................... 74
4.2. Defekty genetyczne bydła ................................................................. 81
Literatura .................................................................................................. 83

5. Charakterystyka i jakość mięsa różnych gatunków zwierząt .................. 85
Wprowadzenie ......................................................................................... 85
5.1. Mięso wieprzowe .............................................................................. 86
5.2. Mięso wołowe ................................................................................... 101
5.3. Mięso drobiowe ................................................................................ 146
5.4. Mięso małych przeżuwaczy (baranina, jagnięcina, kozina,
koźlęcina)........................................................................................... 163
5.5. Mięso końskie .................................................................................. 182
5.6. Mięso małych ssaków roślinożernych (króliki, nutrie) .................... 193
5.7. Mięso ryb .......................................................................................... 205
5.8. Mięso zwierząt łownych – ssaki ....................................................... 227
5.9. Mięso zwierząt łownych – ptaki ....................................................... 253
Literatura .................................................................................................. 271

6. Organizacja kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia
zwierzęcego .............................................................................................. 295
Wprowadzenie ......................................................................................... 295
6.1. Bezpieczeństwo zdrowotne w obrocie towarowym dziczyzną
w Polsce ............................................................................................ 296
6.2. Podstawowe zasady pozyskiwania zwierząt łownych celem
wprowadzenia na rynek .................................................................... 303
Literatura .................................................................................................. 313

7. Standardowe i niestandardowe metody oceny jakości mięsa
z elementami biochemii ........................................................................... 315
Wprowadzenie ......................................................................................... 315
7.1. Oznaczenie zawartości białka ........................................................... 315
7.2. Oznaczenie zawartości tłuszczu ........................................................ 316
7.3. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie .............................. 321
7.4. Oznaczanie składników mineralnych ............................................... 321
7.5. Badanie kwasowości czynnej ........................................................... 321
7.6. Oznaczenie zdolności utrzymania wody własnej przez mięso
(metoda bibułowa Grau i Hamma) ................................................... 321
7.7. Oznaczenie barwy ............................................................................. 323
Literatura .................................................................................................. 324