-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Analiza jakości surowca mięsnego


Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13,50 zł
|
||||||
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788382370850 |
EAN | 9788382370850 |
- Opis
- Spis treści
Obecnie konsumenci zwracają szczególną uwagę na jakość i skład produktów żywnościowych. Przemysł mięsny musi mieć więc zagwarantowany wysokiej jakości surowiec rzeźny, aby wyprodukować dobrej jakości produkt. W Polsce produkcja mięsa opiera się w głównej mierze na chowie i hodowli zwierząt gospodarskich (drobiu, trzody chlewnej, bydła), w mniejszej ilości koni, małych przeżuwaczy (owce, kozy) czy małych ssaków roślinożernych (króliki, nutrie), a także ryb żyjących w warunkach naturalnych lub fermowych. Część surowca mięsnego pozyskiwana jest również w wyniku prowadzenia gospodarki łowieckiej (sarny, dziki, kuropatwy).
Autorzy podręcznika omówili zagadnienia związane z obecną sytuacją na rynku mięsa w kraju i na świecie. Poruszyli temat czynników wpływających na jakość surowca mięsnego oraz jego walory dietetyczne i kulinarne nawet tak mało popularnych gatunków mięs, jak tych pochodzących od zwierząt łownych czy gęsi. Zwrócili również uwagę na najczęściej występujące wady mięsa. Nie mogło też zabraknąć informacji dotyczących uregulowań prawnych dotyczących organizacji kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia zwierzęcego.
Podręcznik dedykowany jest przede wszystkim studentom zootechniki, bioinżynierii zwierząt oraz hodowli i ochrony zwierząt towarzyszących i dzikich, ale każdy potencjalny czytelnik znajdzie w niej cenne dla siebie informacje, np. o jakości kulinarnej różnych gatunków mięs.
- Autorzy: Kuczyńska Beata
- Format: 17.6x25.0cm
- Objętość: 324
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2022
- Wydawca: Wydawnictwo SGGW
1. Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mięsa ............................ 7
2. Specyfika trawienia i wchłaniania u zwierząt przeżuwających
3. Miogeneza i profil histologiczny włókien mięśniowych u kręgowców... 55
4. Ekspresja genów jako determinant jakości technologicznej
5. Charakterystyka i jakość mięsa różnych gatunków zwierząt .................. 85
6. Organizacja kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia
7. Standardowe i niestandardowe metody oceny jakości mięsa
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
44,00 zł
36,50 zł
44,00 zł
36,50 zł
44,00 zł
36,50 zł
82,72 zł
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
19,00 zł
58,00 zł
25,81 zł
19,00 zł
58,00 zł
25,81 zł
19,00 zł
58,00 zł
44,00 zł
74,00 zł
42,30 zł
42,30 zł
46,75 zł
46,75 zł
51,00 zł
19,00 zł
25,00 zł
39,00 zł
10,00 zł
25,00 zł
40,00 zł
40,00 zł
21,80 zł
17,19 zł