-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Zeszyty uprawowe
- Ogrodnictwo
- Prawo rolne i agrobiznes
- Podręczniki Nauki Rolnicze
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Dla dzieci Przyrodnicze
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Albumy
- Biografia
- Biznes, ekonomia, marketing
- Historia
- Języki obce
- Kartografia i przewodniki
- Książki dla młodzieży
- Kuchnia, diety
- Literatura
- Logopedia, pedagogika, dydaktyka
- Nauka i technika
- Nauki humanistyczne
-
Podręczniki szkolne
- Poradniki
- Słowniki i encyklopedia
- Sztuka
- Kategorie
-
Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia


Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13,50 zł
|
||||||
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371607844 |
EAN | 9788371607844 |
- Opis
- Spis treści
Obserwowane od kilkunastu lat wzmożone zainteresowanie konsumentów zdrowiem oraz żywnością i związaną z tym zmiana zachowań żywieniowych przyczyniły się do rozwoju nowego segmentu żywności prozdrowotnej. Obecności składników prozdrowotnych w tego rodzaju żywności przypisuje się rolę wspomagającą w zapobieganiu niektórym schorzeniom. Prowadzenie działań promujących zachowania prozdrowotne jest jednym z ważnych elementów strategii żywienia.
Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli różnych składników żywności w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przedstawiono w nim funkcję tych składników oraz zagadnienia surowcowe i technologiczne związane z produkcją żywności o charakterze prozdrowotnym.
- Autorzy: Czapski Janusz (red.), Górecka Danuta
- Format: 17.0x24.0cm
- Objętość: 440
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2015
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Żywność prozdrowotna - terminologia, składniki, informacja dla konsumenta
Wpływ bioaktywnych składników żywności na zdrowie człowieka
Biodostępność biologicznie aktywnych składników żywności
Przeciwutleniacze w żywności
Charakterystyka składników bioaktywnych
Błonnik pokarmowy
Oligosacharydy
Związki fenolowe
Fitoestrogeny
Betalainy
Glukozynolany
Fityniany
Karotenoidy
Sterole roślinne
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
Bioaktywne peptydy uwalniane z białek żywności
Probiotyki i prebiotyki
Substancje stosowane w produkcji żywności niskokalorycznej
Surowce i technologia żywności prozdrowotnej
Zboża i przetwory zbożowe
Owoce i warzywa oraz ich przetwory
Mięso i produkty mięsne
Mięso drobiowe i jego przetwory
Jaja
Mleko i jego przetwory
Produkty tłuszczowe
Herbata, kawa, kakao i napoje bezalkoholowe
Żywność fermentowana
Nowoczesne metody stosowane w przetwarzaniu i utrwalaniu żywności prozdrowotnej
Żywność prozdrowotna w świetle norm prawnych
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
39,65 zł
37,30 zł
31,71 zł
39,65 zł
37,30 zł
31,71 zł
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
19,00 zł
58,00 zł
19,00 zł
58,00 zł
19,00 zł
58,00 zł
116,00 zł
63,00 zł
63,00 zł
161,10 zł
46,75 zł
46,75 zł
51,00 zł
21,00 zł
25,00 zł
39,00 zł
10,00 zł
25,00 zł
40,00 zł
40,00 zł
21,80 zł
19,44 zł