• Kategorie
  • Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia

45.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 4 szt.
ISBN 9788371607844

Obserwowane od kilkunastu lat wzmożone zainteresowanie konsumentów zdrowiem oraz żywnością i związaną z tym zmiana zachowań żywieniowych przyczyniły się do rozwoju nowego segmentu żywności prozdrowotnej. Obecności składników prozdrowotnych w tego rodzaju żywności przypisuje się rolę wspomagającą w zapobieganiu niektórym schorzeniom. Prowadzenie działań promujących zachowania prozdrowotne jest jednym z ważnych elementów strategii żywienia.

Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli różnych składników żywności w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przedstawiono w nim funkcję tych składników oraz zagadnienia surowcowe i technologiczne związane z produkcją żywności o charakterze prozdrowotnym.

 

  • Autorzy: Czapski Janusz (red.), Górecka Danuta
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Objętość: 440
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2015
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Żywność prozdrowotna - terminologia, składniki, informacja dla konsumenta

Wpływ bioaktywnych składników żywności na zdrowie człowieka

Biodostępność biologicznie aktywnych składników żywności

Przeciwutleniacze w żywności

Charakterystyka składników bioaktywnych

Błonnik pokarmowy

Oligosacharydy

Związki fenolowe

Fitoestrogeny

Betalainy

Glukozynolany

Fityniany

Karotenoidy

Sterole roślinne

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Bioaktywne peptydy uwalniane z białek żywności

Probiotyki i prebiotyki

Substancje stosowane w produkcji żywności niskokalorycznej

Surowce i technologia żywności prozdrowotnej

Zboża i przetwory zbożowe

Owoce i warzywa oraz ich przetwory

Mięso i produkty mięsne

Mięso drobiowe i jego przetwory

Jaja

Mleko i jego przetwory

Produkty tłuszczowe

Herbata, kawa, kakao i napoje bezalkoholowe

Żywność fermentowana

Nowoczesne metody stosowane w przetwarzaniu i utrwalaniu żywności prozdrowotnej

Żywność prozdrowotna w świetle norm prawnych