• Kategorie
  • 366 obiadów

Brak towaru
36.97
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-7729-643-1

Nawet jeśli umiecie gotować i lubicie kuchnię tradycyjną, to... tak jeszcze nie gotowaliście!

To nie czcze słowa - książka, którą właśnie trzymacie w dłoniach, w okresie przedwojennym stała w domu każdej szanującej się gospodyni, a nazwisko Marii Gruszeckiej unosiło się w pomieszczeniach kuchennych niczym dobry duch opiekuńczy. (...) napisałam tę książkę w celu zaradzenia rzeczywistym potrzebom - deklarowała Gruszecka w przedmowie do 366 obiadów. Jej misja była szlachetna i narodowa - nauczyć Polaków, jak gotować smacznie i zdrowo bez pomocy służby, a także zapoznać ich z oryginalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Była jedną z pierwszych polskich autorek, które dostrzegły, jak ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu jest przestrzeganie zasad związanych z przygotowywaniem i przechowywaniem żywności oraz racjonalnym odżywianiem. W książce 366 obiadów znajdziemy przepisy m.in. na zupy, potrawy z drobiu, wołowiny, cielęciny, wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, ryb i raków. Usatysfakcjonowani będą również amatorzy pierogów, galaret, naleśników i sałatek. Choć w czasach Gruszeckiej wegetarianizm uznawano za zbyteczną fanaberię, w niezwykle urozmaiconym menu przewidziała ona też miejsce dla ryżu i warzyw. Wśród receptur nie mogło zabraknąć tych na słodkości i napoje - od kompotów po nalewki.

____________________________

Niniejsze wydanie książki zostało opracowane na podstawie edycji z 1930 roku.

Autor:
Maria Gruszecka
Oprawa:
twarda
Rok wydania:
2021
Format:
15x21,2
Data wydania:
2021-12-17
Status:
JEST
Wydawca:
KSIĘŻY MŁYN DOM WYDAWNICZY MICHAŁ KOLIŃSKI
Stron:
328
Wydanie:
1