Powieść Lady Fortescue jest pierwszą częścią serii o biednych krewnych.
Życie nie jest łatwe dla biednych krewnych z wyższych sfer Anglii, ale los i sprytne plany zbliżają ich do siebie.
Lady Fortescue i pułkownik Sandhurst obmyślają plan: co by było, gdyby przekształcili jej zrujnowany dom przy Bond Street w elegancki hotel, oferujący swoim gościom przyjemność bycia obsługiwaną przez szlachtę? Z pomocą innych upadłych arystokratów właśnie to robią i tak powstaje najnowszy londyński hotel Ubodzy Krewni. Lokal od razu staje się hitem wśród najznakomitszych obywateli Londynu, z wyjątkiem księcia Rowcester, siostrzeńca Lady Fortescue. Rowcester uważa, że wejście jego ciotki do branży oczernia ich nazwisko rodowe i jest zdecydowany zamknąć hotel - do czasu, aż pozna pannę Harriett James, uroczą młodą kobietę, która po śmierci rodziców i utracie majątku przyjmuje ofertę Lady Fortescue i zostaje szefem kuchni Ubogich Krewnych.
Rowcester przenosi się do ubogich krewnych - rzekomo po to, aby mieć oko na interesy ciotki.