• Kategorie
  • Bruksela Pascal Lajt

Brak towaru
16.50
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-8103-415-9

Pralinki czy piwo?

Gdzie i kiedy na olbrzymi dywan kwiatowy?

Jaki jest adres Europy?

Gdzie można gołym okiem zobaczyć atomy?

Bruksela, czyli nowe spojrzenie na stolicę Belgii.

Podczas wyjazdu z Pascalem odkryjesz, że tu bije serce Europy!

Prawdziwy przełom w sposobie degustacji czekolady nastąpił dopiero na początku XX w. W 1857 r. Jean Neuhaus, szwajcarski imigrant, w słynnym brukselskim pasażu handlowym Galerie de la Reine otworzył... aptekę. Być może na pierwszy rzut oka związek dystrybucji leków z przemysłem czekoladowym nie jest zbyt oczywisty, jednak Neuhaus tabletki lecznicze o dość nieprzyjemnym smaku postanowił powlekać delikatną warstwą czekolady, aby ułatwić ich zażywanie. Okazało się to inspiracją dla jego wnuka, Jeana Neuhausa Jr., który w 1912 r. lecznicze wypełnienie zastąpił czekoladowym kremem. I tak właśnie narodziła się pierwsza belgijska pralinka.

Ewa Wesołowska, autorka przewodnika, prowadzi bloga Cały ten Beneluks

Autor Opracowanie Zbiorowe
Oprawa Miękka ze skrzydełkami
Rok wydania 2019
Format 11,5x19
Data wydania 2019-03-29
Status JEST
Wydawca Pascal
Stron 156
Wydanie 1
Seria Pascal Lajt