• Kategorie
  • Bruksela Pascal Lajt

Brak towaru
17.73
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-8103-415-9

Pralinki czy piwo?

Gdzie i kiedy na olbrzymi dywan kwiatowy?

Jaki jest adres Europy?

Gdzie można gołym okiem zobaczyć atomy?

Bruksela, czyli nowe spojrzenie na stolicę Belgii.

Podczas wyjazdu z Pascalem odkryjesz, że tu bije serce Europy!

Prawdziwy przełom w sposobie degustacji czekolady nastąpił dopiero na początku XX w. W 1857 r. Jean Neuhaus, szwajcarski imigrant, w słynnym brukselskim pasażu handlowym Galerie de la Reine otworzył... aptekę. Być może na pierwszy rzut oka związek dystrybucji leków z przemysłem czekoladowym nie jest zbyt oczywisty, jednak Neuhaus tabletki lecznicze o dość nieprzyjemnym smaku postanowił powlekać delikatną warstwą czekolady, aby ułatwić ich zażywanie. Okazało się to inspiracją dla jego wnuka, Jeana Neuhausa Jr., który w 1912 r. lecznicze wypełnienie zastąpił czekoladowym kremem. I tak właśnie narodziła się pierwsza belgijska pralinka.

Ewa Wesołowska, autorka przewodnika, prowadzi bloga Cały ten Beneluks

Autor:
Opracowanie Zbiorowe
Oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
Rok wydania:
2019
Format:
11,5x19
Data wydania:
2019-03-29
Status:
JEST
Wydawca:
Pascal
Stron:
156
Wydanie:
1
Seria:
Pascal Lajt