Domowy kurs pieczenia chleba: zdrowego, wolnego od konserwantów i pysznego - od chrupiącej skórki aż do ostatniego okruszka
Pieczenie chleba w domu stało się w ostatnich latach godną pochwały modą. Jeśli i ciebie kusi wizja gorącego, pachnącego bochenka wyciąganego z własnego piekarnika, skorzystaj z rad autorki tej popularnej książki. Lauren Chattman proponuje przystępny kurs pieczenia chleba. Uprzedza wszelkie pytania i opowiada o kłopotliwych sytuacjach, które mogą się wydarzyć podczas pieczenia chleba w domu. Dzieli się licznymi przepisami na pieczywo z mąki jasnej i z pełnego przemiału, z ziarnami, pestkami i suszonymi owocami. Zaprasza do zasmakowania w wypiekach różnych narodów: w brioszkach, chałkach, ciabattach, angielskich bułeczkach, polskim chlebie razowym czy pełnoziarnistym naan.
Poznaj tajniki pieczenia dobrego chleba:
• Kup najlepsze składniki, naucz się je właściwie przechowywać i odpowiednio się z nimi obchodzić.
• Dowiedz się, czym jest zakwas, jak zachowują się drożdże i jak kontrolować fermentację podczas przygotowywania różnego rodzaju pieczywa.
• Naucz się wyrabiać ciasto chlebowe - ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
• Odkryj tajemnice ciasta chlebowego: fermentację, wyrabianie, formowanie bochenka, jego wyrastanie i nacinanie.