• Kategorie
  • Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna

47.05
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 3 szt.
ISBN 978-83-233-4054-6

Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami, które sprzedawano i kupowano już kilka tysięcy lat temu. Podąża śladami kupieckich karawan wędrujących wzdłuż najważniejszych szlaków. Fascynująca historia handlu korzennego pomaga zrozumieć
procesy globalizacji i życie codzienne ludzi żyjących z obrotu przyprawami i rozmaitymi wonnościami. Ogromnym walorem książki są także przepisy zachęcające do przyrządzenia potraw, których tradycja sięga kilku tysięcy lat. Kumin, kakao i karawana pokazuje historię ukrytą w szczypcie curry.

„Gary Nabhan to mistrz narracji o szerokim spojrzeniu, obejmującym wiele dyscyplin naukowych. Prezentuje barwne opowieści o postaciach historycznych oraz relacje z własnych podróży starożytnymi szlakami korzennymi, fascynujące obserwacje dotyczące międzykulturowych zależności między językami i smakami, a także refleksje nad wpływem, jaki handel korzenny wywarł na historię jego własnej rodziny".
Sandor Ellix Katz, autor The Art of Fermentation oraz Wild Fermentation

Autor:
Nabhan Paul Gary
Oprawa:
miękka
Rok wydania:
2017
Format:
15x23
Data wydania:
2017-03-02
Status:
DODRUK
Wydawca:
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Stron:
336
Wydanie:
1
Seria:
Mundus
Tłumaczenie:
Barbara Gutowska-Nowak