• Kategorie
  • Monografia. Dietetyka i żywienie psów i kotów 2023

69.00 -11% 61.41
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
69
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 3 szt.
ISBN 9788366946477

Monografia pod redakcją naukową prof. dr hab. Michała Janka, poświęcona tematyce żywienia i dietetyki.
Podobnie jak w przypadku poprzedniej publikacji, także i teraz redakcja naukowa przygotowała szereg artykułów dotyczących bardzo różnych zagadnień żywieniowych i dietetycznych. Celem publikacji jest dostarczenie jak najbardziej praktycznych i aktualnych informacji.

W wydaniu pojawiły się prace dotyczące dietoterapii chorób skóry u psów z wykorzystaniem kwasów tłuszczowych (dr Agnieszka Kurosad) oraz stosowania enzymów trzustkowych u  zwierząt z  niewydolnością trzustki. Drugi artykuł został przygotowany przez jeden z najlepszych w Europie zespołów badaczy zajmujących się tym zagadnieniem i zawiera kompleksowe informacje, także na temat preparatów enzymów trzustkowych dostępnych na naszym rynku.

W poprzedniej monografii była mowa o owadach jako alternatywnym źródle białka pokarmowego w żywieniu psów i kotów. W niniejszym wydaniu zostaje przybliżona kwestia wykorzystania w żywieniu zwierząt spiruliny, która może stanowić w przyszłości alternatywne źródło białka pokarmowego (prof. Wioletta Biel). W tej monografii można również znaleźć artykuły dotyczące wykorzystania ziół w żywieniu zwierząt (dr Olga Lasek), sposobów stymulowania kotów do pobierania większych ilości wody (dr Karolina Hołda) oraz nowoczesnych narzędzi badawczych pozwalających na ocenę przydatności składników diety w żywieniu i dietoterapii zwierząt (dr Jacek Wilczak).

  • Autorzy:  prof. dr hab. Michał Jank
  • Format: 20.5x28.0cm
  • Objętość: 72
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2023
  • Wydawca: Medical Tribune

1. Probiotyk czy postbiotyk – co tak naprawdę działa? - Michał Jank

2. Odpowiednie nawodnienie u kotów – zachęcanie do pobierania płynów - Karolina Hołda

3. Zastosowanie hipoalergicznej diety Brit Veterinary Diet Ultra-Hypoallergenic w rozpoznawaniu i leczeniu alergii pokarmowej u psów i kotów - Marcin Szczepanik, Jagoda Ciszewska

4. Wykorzystanie związków tłuszczowych w leczeniu chorób skóry u zwierząt - Agnieszka Kurosad

5. Wpływ ziół i ekstraktów ziołowych na funkcjonowaniu układu pokarmowego psów - Olga Lasek

6. Spirulina – „zielone mięso” o niezwykłych właściwościach - Wioletta Biel, Jagoda Kępińska-Pacelik

7. Metabolomika – nowe narzędzie w diagnostyce chorób i badaniu roli związków biologicznie czynnych w żywieniu zwierząt - Jacek Wilczak, Adam Prostek

8. Nowe wymagania dla diet weterynaryjnych w UE - Michał Jank

9. Terapia zastępcza enzymami trzustkowymi w przebiegu przewlekłej niewydolności trzustki u psów i kotów - Dominika Szkopek, Agata Kondej, Kamil Zaworski, Stefan Grzegorz Pierzynowski, Katarzyna Pierzynowska, Piotr Wychowański, Paweł Konieczka, Blanka Seklecka, Jarosław Woliński