- Kategorie
-
Monografia. Dietetyka i żywienie psów i kotów 2023
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 3 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366946477 |
EAN | 9788366946477 |
Monografia pod redakcją naukową prof. dr hab. Michała Janka, poświęcona tematyce żywienia i dietetyki.
Podobnie jak w przypadku poprzedniej publikacji, także i teraz redakcja naukowa przygotowała szereg artykułów dotyczących bardzo różnych zagadnień żywieniowych i dietetycznych. Celem publikacji jest dostarczenie jak najbardziej praktycznych i aktualnych informacji.
W wydaniu pojawiły się prace dotyczące dietoterapii chorób skóry u psów z wykorzystaniem kwasów tłuszczowych (dr Agnieszka Kurosad) oraz stosowania enzymów trzustkowych u zwierząt z niewydolnością trzustki. Drugi artykuł został przygotowany przez jeden z najlepszych w Europie zespołów badaczy zajmujących się tym zagadnieniem i zawiera kompleksowe informacje, także na temat preparatów enzymów trzustkowych dostępnych na naszym rynku.
W poprzedniej monografii była mowa o owadach jako alternatywnym źródle białka pokarmowego w żywieniu psów i kotów. W niniejszym wydaniu zostaje przybliżona kwestia wykorzystania w żywieniu zwierząt spiruliny, która może stanowić w przyszłości alternatywne źródło białka pokarmowego (prof. Wioletta Biel). W tej monografii można również znaleźć artykuły dotyczące wykorzystania ziół w żywieniu zwierząt (dr Olga Lasek), sposobów stymulowania kotów do pobierania większych ilości wody (dr Karolina Hołda) oraz nowoczesnych narzędzi badawczych pozwalających na ocenę przydatności składników diety w żywieniu i dietoterapii zwierząt (dr Jacek Wilczak).
- Autorzy: prof. dr hab. Michał Jank
- Format: 20.5x28.0cm
- Objętość: 72
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2023
- Wydawca: Medical Tribune
1. Probiotyk czy postbiotyk – co tak naprawdę działa? - Michał Jank
2. Odpowiednie nawodnienie u kotów – zachęcanie do pobierania płynów - Karolina Hołda
3. Zastosowanie hipoalergicznej diety Brit Veterinary Diet Ultra-Hypoallergenic w rozpoznawaniu i leczeniu alergii pokarmowej u psów i kotów - Marcin Szczepanik, Jagoda Ciszewska
4. Wykorzystanie związków tłuszczowych w leczeniu chorób skóry u zwierząt - Agnieszka Kurosad
5. Wpływ ziół i ekstraktów ziołowych na funkcjonowaniu układu pokarmowego psów - Olga Lasek
6. Spirulina – „zielone mięso” o niezwykłych właściwościach - Wioletta Biel, Jagoda Kępińska-Pacelik
7. Metabolomika – nowe narzędzie w diagnostyce chorób i badaniu roli związków biologicznie czynnych w żywieniu zwierząt - Jacek Wilczak, Adam Prostek
8. Nowe wymagania dla diet weterynaryjnych w UE - Michał Jank
9. Terapia zastępcza enzymami trzustkowymi w przebiegu przewlekłej niewydolności trzustki u psów i kotów - Dominika Szkopek, Agata Kondej, Kamil Zaworski, Stefan Grzegorz Pierzynowski, Katarzyna Pierzynowska, Piotr Wychowański, Paweł Konieczka, Blanka Seklecka, Jarosław Woliński