• Kategorie
  • Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula. Pascal Lajt

22,66 zł
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 13,50 zł
Paczkomaty InPost 13,50 zł
InPost Kurier 17,00 zł
Kurier DHL 19,70 zł
Dostępność 21 szt.
ISBN 978-83-8317-461-7

Chorwacja. Półwysep Pelješac i Korčula Winnice, malownicze zatoki i tradycyjna kuchnia

W którym mieście urodził się Marco Polo?

Gdzie znajdziesz najlepsze ostrygi?

Które wina są najsmaczniejsze?

Na której wyspie mieszkała Kalipso?

Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najlepsze winnice i spróbujesz czarnego risotto!

Choć Chorwacja kojarzy się z tłumami, to można jeszcze znaleźć miejsca, gdzie nie dociera wielu turystów, a życie miejscowych toczy się swoim rytmem. Tak jest w przypadku półwyspu Pelješac i wyspy Korčuli - to idealne kierunki na poznawanie tutejszych winnic, w których można spotkać miejscowych winiarzy, odwiedzić ich piwniczki czy uczestniczyć z mieszkańcami w degustacjach, poznając kultywowane w regionie tradycje winiarskie. Nie brakuje też niezadeptanych, górskich ścieżek i niezatłoczonych plaż.

Aleksandra Zagórska-Chabros autorka bloga Bałkany według Rudej

Kraina winnic

Półwysep Pelješac winami stoi. Jednym z ważniejszych regionów jest Dingač. Czerwone wino Dingač produkowane jest ze szczepu plavac mali. To z okolic Potomje charakteryzuje się bardzo wyrazistym, mocnym smakiem oraz wyczuwalnymi owocowymi nutami. Koneserzy mogą też odnaleźć nuty czarnego pieprzu czy goździków. Winorośle uprawia się tu w wyjątkowo trudnych warunkach, dlatego przy zbiorach wykorzystywano osły, które stały się symbolem regionu.

Autor:
Aleksandra Zagórska-Chabros
Oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
Rok wydania:
2025
Format:
11,7x19
Data wydania:
2025-04-04
Status:
Nowość
Wydawca:
Pascal
Stron:
160
Wydanie:
1
Seria:
Pascal Lajt