- Kategorie
-
Chów i hodowla pszczół
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 7 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788309011804 |
EAN |
Chów i hodowla pszczół to nowoczesny podręcznik akademicki, którego Autorami są najwybitniejsi polscy specjaliści z zakresu pszczelnictwa. Przedstawiając najważniejsze zagadnienia związane z chowem i hodowlą pszczół, wykorzystali swoje wieloletnie doświadczenie, poparte najnowszymi doniesieniami z literatury fachowej.
Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla studentów uczelni rolniczych, ale mogą z niej korzystać również wszyscy hodowcy pszczół, zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy, którzy chcieliby zgłębić swoją pszczelarską wiedzę i lepiej zrozumieć pszczoły – owady niezwykłe, funkcjonujące w idealnie zorganizowanym społeczeństwie i nieustannie intrygujące człowieka swoimi zachowaniami.
- Autorzy: praca zbiorowa pod redakcją naukową Jerzego Wilde
- Format: 19.5x24.5cm
- Objętość: 528
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2024
- Wydawca: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Przedmowa
Rozdział 1
Systematyka pszczół i charakterystyka rodzaju Apis
(prof. dr hab. Jerzy Wilde)
1.1. Pszczoła i jej pochodzenie
1.2. Udomowienie pszczół
1.3. Stanowisko systematyczne rodzaju Apis
1.4. Trzmiele
1.5. Pszczoły bezżądłe
1.6. Zróżnicowanie Apis mellifera
1.7. Charakterystyka pszczół hodowanych w Polsce
1.7.1. Pszczoła kraińska (Apis mellifera carnica Pollmann)
1.7.2. Pszczoła środkowoeuropejska (Apis mellifera mellifera L.)
1.7.3. Pszczoła kaukaska (Apis mellifera caucasica L.)
1.7.4. Pszczoła włoska (Apis mellifera ligustica Spinola)
1.8. Gatunki rodzaju Apis
1.8.1. Pszczoła skalna (Apis laboriosa Smith, 1871)
1.8.2. Pszczoła olbrzymia (Apis dorsata Fabricius, 1798)
1.8.3. Pszczoła czerwona (Apis koschevnikovi v. Buttel-Reepen, 1906)
1.8.4. Pszczoła wschodnia (Apis cerana Fabricius, 1793)
1.8.5. Pszczoła karłowata (Apis florea Fabricius, 1787)
1.8.6. Pszczoła buszu (Apis andreniformis Smith, 1858)
Piśmiennictwo
ROZDZIAŁ 2
Morfologia i anatomia pszczoły miodnej
(prof. dr hab. Adam Tofilski)
2.1. Morfologia
2.1.1. Okrywa ciała
2.1.2. Segmentacja
2.1.3. Głowa
2.1.3.1.Oczy złożone
2.1.3.2. Przyoczka
2.1.3.3. Czułki
2.1.3.4. Narządy gębowe
2.1.4. Tułów
2.1.5. Nogi
2.1.6. Skrzydła
2.1.7. Odwłok
2.1.7.1. Aparat żądłowy
2.2. Anatomia
2.2.1. Układ nerwowy
2.2.1.1. Narządy zmysłów
2.2.2. Gruczoły
2.2.2.1. Gruczoły wydzielania zewnętrznego
2.2.2.2. Gruczoły wydzielania wewnętrznego
2.2.3. Układ krążenia
2.2.4. Układ oddechowy
2.2.5. Układ pokarmowy i wydalniczy
2.2.6. Układ rozrodczy
2.2.6.1. Matka pszczela
2.2.6.2. Robotnica
2.2.6.3. Truteń
Piśmiennictwo
Rozdział 3
Biologia pszczół
(prof. dr hab. Jerzy Woyke, dr Jakub Gąbka)
3.1. Rodzina pszczela i jej gniazdo
3.2. Rozwój pszczół
3.2.1. Jajo
3.2.2. Larwa i poczwarka
3.3. Matka pszczela
3.3.1. Biologia unasieniania
3.3.2. Składanie jaj
3.3.3. Substancja mateczna
3.3.4. Śpiączka matek
3.4. Trutnie
3.4.1. Pora pojawiania się trutni
3.4.2. Dojrzewanie płciowe trutni
3.4.3. Loty trutni i unasienianie
3.4.4. Trutnie w gnieździe
3.5. Pszczoły robotnice
3.5.1. Prace robotnic w gnieździe
3.5.1.1. Czyszczenie komórek
3.5.1.2. Karmienie larw
3.5.1.3. Ogrzewanie i chłodzenie gniazd
3.5.1.4. Wyloty młodych pszczół
3.5.1.5. Przerabianie pokarmu
3.5.1.6. Budowa plastrów
3.5.1.7. Obrona gniazda
3.5.2. Praca zbieraczek poza ulem
3.5.2.1. Orientacja w przestrzeni
3.5.2.2. Barwa i zapach jako czynniki orientacji
3.5.2.3. Porozumiewanie się pszczół
3.5.3. Odpoczynek i sen
3.5.4. Rebeliantki i trutówki
3.6. Biologia rodziny pszczelej w ciągu roku
3.6.1. Przedwiośnie i wiosna
3.6.2. Powstawanie nastroju rojowego
3.6.3. Rójka
3.6.4. Główny pożytek
3.6.5. Jesień
3.6.6. Zima
Piśmiennictwo
Rozdział 4
Fizjologia i biochemia pszczół
(prof. dr hab. Aneta Strachecka)
4.1. Pokrycie ciała i jego funkcje
4.1.1. Budowa kutikuli
4.1.2. Biochemiczne mechanizmy z udziałem kutikuli
4.2. Wymiana gazowa – fizjologia oddychania
4.3. Układ pokarmowy
4.3.1. Podstawowe składniki diety
4.3.2. Obróbka, trawienie i wchłanianie pokarmu
4.3.3. Mikrobiom jelitowy
4.4. Wydalanie
4.4.1. Funkcje układu wydalniczego
4.4.2. Usuwanie metabolitów i regulacja procesu wydalania
4.5. Hemolimfa
4.5.1. Odporność komórkowa
4.5.1.1. Fagocytoza
4.5.1.2. Nodulacja
4.5.1.3. Inkapsulacja
4.5.1.4. Koagulacja hemolimfy
4.5.2. Odporność humoralna
4.5.2.1. Odporność humoralna wrodzona
4.5.2.2. Odporność indukowana (nabyta)
4.6. Ciało tłuszczowe
4.6.1. Metabolizm tłuszczów
4.6.1.1. Lipoliza
4.6.1.2. Lipogeneza
4.6.1.3. Regulacja hormonalna przemian lipidów
4.6.2. Metabolizm węglowodanów
4.6.3. Metabolizm białek
4.7. Hormonalne współzależności między tkankami pszczół
4.8. Układ nerwowy
4.8.1. Właściwości biochemiczne mózgu pszczoły
4.8.2. Przewodzenie impulsów w neuronach
4.8.3. Uczenie się – na przykładzie węchu
4.9. Fizjologia ruchu
4.9.1. Mechanika i fizjologia mięśni odpowiedzialnych za lot
4.9.2. Hormonalna regulacja zdolności lotu
4.10. Fizjologia gruczołów
4.10.1. Gruczoł Nasonowa
4.10.2. Gruczoły tergitowe (gruczoły kieszonkowe)
4.10.3. Gruczoły żuwaczkowe
4.10.4. Gruczoły gardzielowe
4.10.5. Gruczoły Dufoura
Piśmiennictwo
ROZDZIAŁ 5
Wybrane zagadnienia z genetyki pszczół Apis mellifera
(prof. dr hab. Jerzy Woyke, prof. dr hab. Jerzy Demetraki-Paleolog)
5.1. Pszczoły – gatunek haplodiploidalny
5.2. Różnicowanie się płci u pszczół
5.2.1. Historia diploidalnych trutni
5.3. Różne sposoby powstawania pszczół
5.4. Mutacje
5.5. Inne geny
5.6. Dziedziczenie ubarwienia
5.7. Dziedziczenie cech ilościowych uwarunkowanych poligenicznie
5.7.1. Produkcja miodu – uproszczony model teoretyczny
5.8. Dziedziczenie odporności na choroby i zachowania higienicznego pszczół Piśmiennictwo
Rozdział 6
Genetyka molekularna
(prof. dr hab. Jerzy Demetraki-Paleolog, prof. dr hab. Aneta Strachecka)
6.1. Biochemiczny zapis informacji w żywych organizmach
6.2. Drogi przekazywania informacji genetycznej
6.3. Genomika Apis mellifera
6.3.1. Genom Apis mellifera
6.3.2. Identyfikacja genomu jądrowego (genotypowanie) Apis mellifera
6.3.2.1. Polimorfizm pojedynczego nukleotydu
6.3.2.2. Polimorfizm sekwencji mikrosatelitarnych
6.3.2.3. Genotypowanie a cechy ilościowe
6.3.2.4. Transkryptomika Apis mellifera
6.3.3. Identyfikacja genomu mitochondrialnego Apis mellifera
6.4. Geny a układ nerwowy, dobowy rytm życia i telomery
6.5. Regulacja ekspresji genów i epigenetyka
6.5.1. Globalna metylacja DNA
6.5.2. Metylacja promotorów genów
6.5.3. Metylacja elementów kodujących wewnątrz genu
6.5.4. Modyfikacje białek chromatyny
6.6. Rośliny genetycznie modyfikowane
Piśmiennictwo
Rozdział 7
Podstawy i zasady pracy hodowlanej
(prof. dr hab. Jerzy Demetraki-Paleolog)
7.1. Hodowla i chów
7.2. Genetyczne podstawy hodowli
7.2.1. Przepływ genów
7.2.2. Pokrewieństwo
7.2.3. Inbred
7.2.4. Zmienność
7.2.5. Cechy jakościowe i ilościowe
7.2.6. Procesy dziedziczenia a środowisko
7.2.7. Korelacje
7.3. Podstawy pracy hodowlanej
7.3.1. Ocena wartości użytkowej i hodowlanej
7.3.1.1. Kontrola użytkowości – cechy ekonomiczne
7.3.1.2. Kontrola użytkowości – siła rodziny
7.3.1.3. Kontrola użytkowości – cechy funkcjonalne
7.3.1.4. Wybrane cechy dodatkowe
7.3.1.5. Kontrola użytkowości – uwagi dodatkowe
7.3.1.6. Szacowanie wartości genetycznej i hodowlanej
7.3.2. Selekcja
7.3.2.1. Selekcja polegająca na akumulacji korzystnych genów
7.3.2.2. Selekcja na zdolność kombinacyjną
7.3.2.3. Kryteria selekcji
7.3.2.4. Metody selekcji
7.3.2.5. Interakcje genetyczno-środowiskowe
7.3.2.6. Kierunki i metody selekcji niestosowane powszechnie
7.3.3. Dobór do kojarzeń
7.3.3.1. Kojarzenia krewniacze
7.3.3.2. Hodowla w małych zamkniętych populacjach
7.3.3.3. Krzyżowanie kompensacyjne
7.3.3.4. Krzyżowanie na efekt heterozji – hybrydyzacja
Piśmiennictwo
ROZDZIAŁ 8
Historia pszczelarstwa i pszczelnictwa
(prof. dr hab. Adam Roman)
8.1. Prehistoria i ślady kopalne
8.2. Pszczelarstwo starożytne na przykładzie Egiptu, Grecji, Rzymu i Półwyspu Arabskiego
8.3. Pszczelarstwo nowożytne
8.4. Organizacja hodowli pszczół w Polsce
8.5. Organizacje pszczelarskie w Polsce
8.6. Pszczelarstwo i pszczelnictwo w szkolnictwie polskim
8.7. Zarys historii chowu trzmieli i pszczół samotnych
Piśmiennictwo
Rozdział 9
Gospodarka pasieczna
(prof. dr hab. Krzysztof Olszewski, prof. dr hab. Jerzy Wilde)
9.1. Współczesne uwarunkowania gospodarki pasiecznej
9.2. Współczesny ul w kontekście warunków środowiskowych
9.3. Pasieczysko i pasieka
9.3.1. Lokalizacja
9.3.2. Otoczenie
9.3.3. Rozmieszczenie pasiek w najbliższej okolicy
9.3.4. Możliwość dojazdu
9.3.5. Mikroklimat
9.3.6. Rozmieszczenie uli
9.3.7. Malowanie uli
9.3.8. Przepisy prawne
9.3.9. Wyposażenie pasieczyska
9.4. Typy pasiek
9.5. Zakładanie pasieki
9.5.1. Ogólne przepisy dotyczące pasiek
9.5.2. Zasady zakładania pasieki
9.5.3. Kupno rodzin pszczelich
9.6. Zachowanie się w pasiece i bezpieczeństwo pracy
9.7. Jak obchodzić się z pszczołami?
9.8. Technika wykonywania przeglądu gniazd
9.9. Prace pasieczne w sezonie
9.9.1. Początek sezonu
9.9.2. Ocena siły rodziny
9.9.3. Dostosowanie wielkości gniazda do siły rodziny i przygotowanie rodzin do karmienia
9.9.4. Próba na obecność matki
9.9.5. Karmienie i przygotowanie rodzin do zimowli
9.9.5.1. Przydatność różnych syropów w żywieniu pszczół
9.9.6. Przerwanie wychowu czerwiu jesienią
9.9.7. Zimowanie rodzin
9.9.8. Podkarmianie pszczół przed oblotem
9.9.9. Wiosenny oblot oczyszczający
9.9.10. Pierwszy przegląd wiosenny
9.9.11. Główny przegląd wiosenny
9.9.12. Kierowanie rozwojem wiosennym rodzin i wykorzystanie pożytków wczesnowiosennych
9.9.12.1. Przyspieszanie rozwoju wiosennego rodzin
9.9.12.2. Poszerzanie gniazd
9.9.13. Miodobranie
9.9.14. Zapobieganie rabunkom i ich zwalczanie
9.9.15. Ratowanie pni z trutówkami
9.9.16. Łączenie i przesiedlanie rodzin
9.9.16.1. Zasilanie rodzin pszczołami
9.10. Gospodarka pasieczna z wykorzystaniem różnych pożytków
9.10.1. Przygotowanie właściwej struktury rodziny pszczelej według zasady Taranowa
9.10.2. Przykłady wykorzystania określonych typów pożytków
9.10.2.1. Wykorzystanie pożytku z rzepaku ozimego
9.10.2.2. Gospodarka dostosowana do pożytków późnych
9.10.3. Rotacyjna gospodarka pasieczna
9.11. Sterowanie wychowem czerwiu
9.11.1. Zastosowanie kraty odgrodowej
9.11.2. Wymiana matek i ograniczenie czerwienia
9.11.2.1. Zamykanie matek w izolatorach
9.12. Rozmnażanie rodzin pszczelich
9.12.1. Wpływ rójki na produkcję rodzin
9.12.1.1. Przyczyny powstawania nastroju rojowego
9.12.1.2. Zapobieganie i zwalczanie nastroju rojowego
9.12.2. Sposoby racjonalnego rozmnażania rodzin
9.12.2.1. Odkłady zbiorcze – technika tworzenia i zalety
9.13. Gospodarka w ulach leżakach i kombinowanych
9.13.1. Gospodarka w ulach leżakach
9.13.2. Gospodarka w ulach kombinowanych
9.14. Intensyfikacja produkcji pasiecznej
9.14.1. Miody odmianowe, sekcyjne i plastrowe
9.14.2. Pozyskiwanie obnóży pyłkowych
9.14.3. Pozyskiwanie pierzgi
9.14.4. Pozyskiwanie wosku
9.14.5. Pozyskiwanie kitu pszczelego
9.14.6. Mleczko pszczele
9.14.7. Jad pszczeli
9.15. Sprzęt pszczelarski
9.15.1. Ule
9.15.1.1. Typy uli
9.15.1.2. Stałe wymiary w ulu
9.15.1.3. Elementy uli i ich wyposażenie
9.15.1.4. Cechy dobrego ula
9.15.1.5. Tendencje w budowie uli
9.15.2. Sprzęt do przeglądu rodzin pszczelich
9.15.3. Odsklepiacze plastrów
9.15.4. Miodarki
9.15.5. Pozostały niezbędny sprzęt w pasiece
Piśmiennictwo
Rozdział 10
Wychów matek i trutni
(prof. dr hab. Jerzy Wilde)
10.1. Organizacja hodowli pszczół w Polsce
10.2. Wychów matek pszczelich
10.2.1. Krótka historia wychowu matek
10.2.2. Podstawowe zasady wychowu matek
10.2.3. Sprzęt i akcesoria do wychowu matek
10.2.3.1. Miseczki matecznikowe, beleczki i ramki hodowlane
10.2.3.2. Narzędzia do przekładania larw
10.2.3.3. Gotowe zestawy do wychowu matek bez przekładania larw
10.2.3.4. Osłonki mateczników
10.2.4. Wybór i przygotowanie rodzin wychowujących oraz metody hodowli matek
10.2.4.1. Rodziny wychowujące
10.2.4.2. Wychów w rodzinie bez matki
10.2.4.3. Startery
10.2.4.4. Wychów w obecności matki
10.2.5. Pozyskiwanie larw do przekładania
10.2.6. Przekładanie larw
10.2.7. Akceptacja larw
10.2.8. Postępowanie z matecznikami i matkami
10.2.8.1. Brakowanie mateczników
10.2.8.2. Brakowanie matek
10.2.8.3. Kontrola jakości matek nieunasienionych
10.2.8.4. Znakowanie matek
10.2.8.5. Wysyłka matek
10.2.8.6. Przechowywanie matek
10.2.8.7. Przetrzymywanie matek przed sztucznym unasienieniem i po jego wykonaniu
10.2.8.8. Przygotowanie ulików weselnych
10.2.9. Wymiana matek
10.2.9.1. Czynniki warunkujące przyjęcie matek
10.2.9.2. Osierocenie rodziny
10.2.9.3. Metody poddawania matek
10.2.10. Kalendarz wychowu matek
10.3. Wychów trutni
10.3.1. Czynniki wpływające na wartość rozrodczą trutni
10.3.2. Wybór i przygotowanie rodzin ojcowskich
10.3.3. Pielęgnacja rodzin ojcowskich
10.3.4. Rodziny wychowujące czerw trutowy i pielęgnujące trutnie
10.3.5. Kalendarz wychowu trutni
Piśmiennictwo
Rozdział 11
Naturalny i kontrolowany dobór pszczół
(dr hab. Małgorzata Bieńkowska, prof. IO)
11.1. Biologia unasieniania
11.1.1. Loty godowe matek pszczelich
11.1.2. Loty godowe trutni i miejsca ich gromadzenia się
11.1.3. Trutowiska i ich organizacja
11.1.4. Wielokrotne kojarzenie
11.2. Sztuczne unasienianie matek pszczelich
11.2.1. Sprzęt do unasieniania
11.2.2. Technika sztucznego unasieniania
11.2.2.1. Przygotowanie trutni do pobrania nasienia
11.2.2.2. Pobieranie nasienia
11.2.2.3. Sztuczne unasienienie matki
11.2.3. Czynniki wpływające na skuteczność (jakość) sztucznego unasieniania
11.2.3.1. Wiek matek i trutni
11.2.3.2. Warunki przetrzymywania matek i trutni przed sztucznym unasienieniem
11.2.3.3. Dawka nasienia
11.2.3.4. Warunki przetrzymywania matek po sztucznym unasienieniu
11.2.3.5. Dwutlenek węgla
11.2.3.6. Przechowywanie nasienia
Piśmiennictwo
ROZDZIAŁ 12
Produkty pszczele
(dr hab. Teresa Szczęsna, prof. IO)
12.1. Miód
12.1.1. Klasyfikacja miodu
12.1.2. Skład chemiczny miodu
12.1.2.1. Woda
12.1.2.2. Cukry
12.1.2.3. Związki azotowe
12.1.2.4. Kwasy organiczne
12.1.2.5. Składniki mineralne
12.1.2.6. Związki fenolowe
12.1.2.7. Pozostałe składniki
12.1.3. Właściwości fizyczne miodu
12.1.4. Właściwości odżywcze i funkcjonalne miodu
12.1.4.1. Właściwości odżywcze
12.1.4.2. Właściwości antyoksydacyjne
12.1.4.3. Właściwości antybakteryjne
12.1.4.4. Właściwości obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne, probiotyczne i prebiotyczne
12.1.5. Miód jako bioindykator środowiska naturalnego
12.1.6. Pozyskiwanie, przechowywanie, standaryzacja miodu
12.1.7. Wymagania jakościowe i metody badań miodu
12.1.7.1. Wymagania jakościowe dla miodu według aktualnie obowiązującego ustawodawstwa
12.1.8. Zafałszowania miodu i metody ich wykrywania
12.2. Wosk pszczeli
12.2.1. Właściwości fizyczne i skład chemiczny
12.2.2. Pozyskiwanie i przechowywanie
12.2.3. Zastosowanie
12.2.4. Wymagania jakościowe
12.2.5. Zafałszowania wosku i metody badań
12.3. Pyłek kwiatowy – obnóża pyłkowe i pierzga
12.3.1. Właściwości fizyczne i skład chemiczny
12.3.2. Pozyskiwanie, utrwalanie, przechowywanie
12.3.3. Właściwości odżywcze i lecznicze, zastosowanie
12.3.4. Wymagania jakościowe
12.4. Propolis
12.4.1. Właściwości fizyczne
12.4.2. Skład chemiczny
12.4.3. Aktywność biologiczna, zastosowanie
12.4.4. Pozyskiwanie i przechowywanie
12.4.5. Wymagania jakościowe i metody badań
12.5. Mleczko pszczele
12.5.1. Właściwości fizyczne i skład chemiczny
12.5.2. Właściwości odżywcze i funkcjonalne, zastosowanie
12.5.3. Pozyskiwanie, utrwalanie, przechowywanie
12.5.4. Wymagania jakościowe
12.6. Jad pszczeli
12.6.1. Właściwości fizyczne i skład chemiczny
12.6.2. Właściwości biologiczne, zastosowanie
12.6.3. Pozyskiwanie, utrwalanie, przechowywanie
Piśmiennictwo
ROZDZIAŁ 13
Ekonomika pszczelarstwa
(dr Janusz Cichoń)
13.1. Wprowadzenie
13.2. Koszty i zyski
13.2.1. Koszt alternatywny
13.2.2. Koszty ewidentne i koszty umowne
13.2.3. Koszty stałe i zmienne
13.2.4. Koszty średnie i koszt marginalny
13.2.5. Zysk normatywny i zysk czysty
13.3. Rynek
13.3.1. Produkcja miodu na świecie
13.3.2. Produkcja miodu w Unii Europejskiej
13.3.3. Produkcja pszczelarska w Polsce
13.3.4. Gospodarstwa pasieczne (pszczelarze)
13.3.5. Rynek w ujęciu teoretycznym
13.3.6. Popyt i podaż
13.3.7. Równowaga rynkowa
13.3.8. Ceny w warunkach konkurencji rynkowej
13.4. Marketing
13.4.1. Marketing produktów pszczelich
Piśmiennictwo
ROZDZIAŁ 14
Choroby, szkodniki i inne zagrożenia zdrowotne pszczół
(prof. dr hab. Paweł Chorbiński, dr Anna Gajda)
14.1. Choroby niezakaźne czerwiu i pszczół
14.1.1. Zaziębienie czerwiu (refrigeratio larvae)
14.1.2. Przegrzanie czerwiu (combustio larvae)
14.1.3. Biegunka niezakaźna (profluvium apium)
14.1.4. Głód
14.1.5. Zatrucia alimentarne
14.1.5.1. Zatrucie nektarem (intoxicatio pernectarem)
14.1.5.2. Zatrucie spadzią
14.1.5.3. Zatrucie pyłkiem (pollentoxicosis)
14.1.5.4. Inne zatrucia alimentarne
14.1.6. Zatrucia środkami ochrony roślin
14.2. Choroby zakaźne
14.2.1. Choroby bakteryjne pszczół
14.2.1.1. Zgnilec amerykański (z. złośliwy) (histolysis infectiosa perniciosa larvae)
14.2.1.2. Zgnilec europejski (kiślica) (putrificatio polibacterica larvae)
14.2.1.3. Inne zagrożenia zdrowotne powodowane przez bakterie
14.2.2. Choroby grzybicze pszczół
14.2.2.1. Nosemoza pszczół (choroba sporowcowa, ch. zarodnikowcowa) (nosemosis apium)
14.2.2.2. Grzybica otorbielakowa (g. wapienna, askosferioza) (ascosphaeriosis)
14.2.2.3. Grzybica kropidlakowa (g. kamienna, aspergiloza) (aspergillosis)
14.2.2.4. Inne zagrożenia grzybicze pszczół
14.2.3. Choroby i zakażenia wirusowe pszczół
14.2.3.1. Choroby wirusowe powiązane z warrozą
14.2.3.1.1. Zakażenie wirusem zdeformowanych skrzydeł (ang. Deformed wing virus infection)
14.2.3.1.2. Ostry paraliż pszczół (ang. Acute bee paralysis)
14.2.3.1.3. Inne wirusy pszczół powiązane z warrozą
14.2.3.2. Choroby wirusowe powiązane z nosemozą
14.2.3.2.1. Choroba czarnych mateczników (ang. Black queen cell disease)
14.2.3.2.2. Zakażenie wirusem pszczół Y (ang. Bee virus Y infection)
14.2.3.2.3. Zakażenie wirusem włókien-kowym pszczoły miodnej (ang. Apis mellifera filamentous virus infection)
14.2.3.3. Choroby wirusowe niezwiązane z chorobami pasożytniczymi, tzw. „środowiskowe”
14.2.3.3.1. Choroba woreczkowa(ang. Sacbrood disease)
14.2.3.3.2. Chroniczny paraliż pszczół (ang. Chronic bee paralysis)
14.2.3.4. Inne zakażenia wirusowe pszczół
14.2.3.5. Rozpoznawanie chorób wirusowych
14.2.3.6. Zapobieganie i zwalczanie chorób i zakażeń wirusowych w rodzinach pszczelich
14.2.4. Choroby wywołane przez pierwotniaki
14.2.4.1. Choroba pełzakowa (ameboza pszczół) (amoebosis apium)
14.3. Choroby lub zagrożenia wywoływane przez roztocze
14.3.1. Choroba roztoczowa (akarapidoza, akarioza) (acarapidosis apium
14.3.2. Warroza (varroosis)
14.3.3. Inwazja roztoczy Tropilaelaps sp. (Tropilaelaps infestation)
14.3.4. Inne roztocze atakujące pszczoły
14.3.5. Rozkruszki – roztocze w zapasach pokarmu i produktach pszczelich
Potencjalnie pożyteczne roztocze w rodzinie pszczelej
14.4. Inwazje owadów
14.4.1. Inwazja małego chrząszcza ulowego (Aethina tumida infestation)
14.4.2. Inwazja larw oleic (meleoza) (meleosis)
14.4.3. Inwazje muchówek (brauloza, senoteniaza fizocefaloza)
14.4.3.1. Inwazja wszolinki pszczelej (brauloza) (braulosis)
14.4.3.2. Senoteniaza
14.4.3.3. Fizocefaloza
14.4.4. Inwazja barciaka większego (galeriaza) (galleriasis)
14.4.5. Inwazja barciaka mniejszego
14.4.6. Inwazja osowatych (osy społeczne, o. grzebiące)
14.4.7. Taszczyn pszczeli (Philanthus triangulum)
14.4.8. Inne zagrożenia wywołane przez owady (mrówki, skorki, skórniki, trojszyki)
14.5. Inne szkodniki i wrogowie pszczół
14.5.1. Ptaki (Aves)
14.5.2. Ssaki (myszy, ryjówki, niedźwiedzie) (Mammalian)
Piśmiennictwo
Rozdział 15
Botanika pszczelarska
(dr hab. Zbigniew Kołtowski, prof. IO)
15.1. Podstawowe wiadomości o budowie kwiatów
15.2. Wybrane wiadomości o powstawaniu owoców i nasion
15.3. Ogólne warunki zapylania roślin
15.3.1. Znaczenie zapylania krzyżowego dla roślin
15.3.2. Sposoby obrony roślin przed samozapyleniem i samozapłodnieniem
15.4. Sposoby przenoszenia pyłku
15.4.1. Samoczynne samozapylanie
15.4.2. Przenoszenie pyłku przez czynniki abiotyczne (wodę i wiatr)
15.4.3. Przenoszenie pyłku przez zwierzęta
15.5. Przystosowanie roślin do zapylania przez owady
15.5.1. Barwa i zapach kwiatów
15.5.2. Cechy pyłku roślin owadopylnych
15.5.3. Nektarniki
15.5.3.1. Budowa i funkcjonowanie nektarników
15.5.3.2. Lokalizacja nektarników w kwiatach
15.6. Znaczenie owadów pszczołowatych jako zapylaczy roślin uprawnych
15.6.1. Wymogi zapylania entomofilnych roślin uprawnych
15.6.2. Wykorzystywanie pszczół do zapylania upraw entomofilnych
15.7. Surowce zbierane przez pszczoły
15.7.1. Pyłek kwiatowy
15.7.1.1. Wiadomości ogólne o pyłku i pyleniukwiatów
15.7.1.2. Wydajność pyłkowa roślin
15.7.2. Nektar i inne soki roślinne zbierane przez pszczoły
15.7.2.1. Wiadomości ogólne o nektarze
15.7.2.2. Nektarowanie kwiatów
15.7.2.3. Czynniki wpływające na obfitość nektarowania kwiatów
15.7.2.4. Wydajność miodowa roślin
15.7.3. Spadź i jej wytwórcy
15.7.3.1. Powstawanie i właściwości fizykochemiczne spadzi
15.7.3.2. Wytwórcy spadzi i ich rośliny żywicielskie
15.7.3.3. Specyfika pożytków spadziowych
15.7.4. Propolis
15.8. Pożytki pszczele
15.8.1. Rodzaje pożytków
15.8.2. Ogólna charakterystyka źródeł pożytku
15.8.3. Przebieg pożytków w okresie sezonu wegetacyjnego
15.8.4. Pastwiska pszczele i racjonalne ich wykorzystanie
15.8.5. Zasobność bazy pożytkowej pszczół w Polsce
15.8.6. Możliwości poprawy pożytków pszczelich
15.9. Podstawy palinologii
Piśmiennictwo
Skorowidz
Fotografie