• Kategorie
  • Gotowanie ze Świętą Hildegardą z Bingen. 170 łatwych przepisów

43.46
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 50 szt.
ISBN 978-83-67742-21-4

Uciesz się pysznymi, zdrowymi posiłkami

i nie trać czasu w kuchni!

Święta Hildegarda z Bingen - doktor Kościoła, wybitna filozofka, poetka i kompozytorka - jest jedną z najbardziej inspirujących postaci średniowiecznego monastycyzmu. Nie tylko tworzyła wybitne dzieła muzyczne i literackie, lecz także badała wpływ natury na zdrowie człowieka. Jej dzieła z zakresu medycyny, historii naturalnej i ziołolecznictwa nie straciły aktualności do dziś i pomagają wielu osobom na całym świecie.

Marie-France Delpech, która od ponad trzydziestu lat inspiruje się zasadami mniszki z Bingen, wprowadza czytelników w podstawy diety, dzieli się praktycznymi poradami oraz przepisami dopasowanymi do pór roku i pomaga ułożyć codzienny jadłospis.

Chcesz odzyskać dobre samopoczucie, zacząć odżywiać się zdrowiej i czuć się dobrze ze sobą? W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, żeby zadbać o swoje ciało i duszę.

MARIE-FRANCE DELPECH - z wykształcenia pielęgniarka. Wraz z mężem i dziećmi prowadzi firmę Les Jardins de Sainte Hildegarde (Ogrody św. Hildegardy), której celem jest promowanie wiedzy o Hildegardzie z Bingen.

Co średniowieczna mniszka ma wspólnego ze światem w XXI wieku? Co może nam dziś zaoferować? Kanonizowana w 2012 roku, jest czwartą kobietą w historii, którą papież ogłosił doktorem Kościoła. Benedykt XVI powiedział wówczas: „Bóg objawił Hildegardzie z Bingen dary stworzenia. W stworzeniu ujrzała całą farmakopeę Boga: rozwinęła ją w medycynę - naukę, która wciąż budzi zainteresowanie". W swoich wizjach św. Hildegarda otrzymała boskie objawienia na temat chorób, ich leczenia i związku ze środowiskiem oraz naturą. Dlatego jej pisma nie straciły na aktualności! Hildegarda może wkroczyć w naszą codzienność poprzez pisma duchowe, muzykę lub lekarstwa. Do naszego życia weszła przez drzwi kuchenne!

FRAGMENT

Panisse

250 g ekologicznej mąki z ciecierzycy

sól ziołowa św. Hildegardy

3 łyżki curry

olej słonecznikowy

1 l wody

Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę, gotować przez 10 minut, cały czas mieszając.

Przelać ciasto do silikonowej formy i pozostawić do ostygnięcia.

Wyjąć ciasto, pokroić je w plastry. Posypać każdy z obu stron curry. Smażyć na oleju. Podawać gorące z przyprawioną sałatką z rukoli.

Autor:
Marie France Delpech
Oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
Rok wydania:
2023
Format:
16,1x23
Data wydania:
2023-10-13
Status:
Nowość
Wydawca:
Esprit
Stron:
208
Wydanie:
1
Tłumaczenie:
Adriana Celińska