- Kategorie
-
Hodowla polskiego bydła czerwonego w Polsce
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 5 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788395392016 |
EAN | 9788395392016 |
Monografia na temat polskiego bydła czerwonego - rasy objętej programem ochrony zasobów genetycznych w Polsce. Książka przybliża historię i problematykę chowu bydła polskiego czerwonego, ale także wskazuje na nieodzowność hodowli tych zwierząt w przyszłości. Autor przedstawia zmiany w liczebności populacji tej rasy na przestrzeni wieków oraz wskazuje na przyczyny niepowodzeń w hodowli. Opisuje znaczenie polskiego bydła czerwonego dla kraju, w czasach gdy Polska nie istniała na mapach świata. Przedstawia jej doskonałe cechy mleczne i mięsne oraz analizuje użytkowość mleczną i próby doskonalenia bydła rasy polskiej czerwonej. Wymienia i krótko opisuje osoby, które zasłużyły się dla hodowli polskiego bydła czerwonego. Omawia także aktualne znaczenie tej rasy bydła oraz wskazuje na możliwości jego wykorzystania na potrzeby produktów lokalnych o podwyższonych walorach jakościowych.
Profesor Jan Szarek, z racji swojej daty urodzin (w 1936 r.) i miejsca zamieszkania (Małopolska), jest naocznym świadkiem historii bydła polskiego czerwonego, dlatego książka zawiera wiele osobistych wątków.
- Autorzy: Jan Szarek
- Format: 168x237mm
- Objętość: 102
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2024
- Wydawca: Pro Agricola
Wstęp
Kalendarium najważniejszych wydarzeń w historii hodowli polskiego bydła czerwonego
Rozdział I
Zmiany w liczebności populacji polskiego bydła czerwonego
Rozdział II
Przyczyny niepowodzeń w hodowli polskiego bydła czerwonego
Rozdział III
Międzynarodowe znaczenie polskiego bydła czerwonego
Rozdział IV
Użytkowość mleczna i próby doskonalenia polskiego bydła czerwonego
Rozdział V
Zasłużeni dla hodowli polskiego bydła czerwonego w Małopolsce
Rozdział VI
Aktualne znaczenie polskiego bydła czerwonego i możliwości jego wykorzystania - na podstawie wdrożeń GR Rumian
Wnioski autora
Dorobek naukowy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dotyczący bydła polskiego czerwonego