• Kategorie
  • Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję

Brak towaru
63.95
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-240-8667-2

Tak smakuje Lwów!

 

Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem... Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni.  Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią... Domem.

Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar - rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych - zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie.

Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa - miasta, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakuje konfitura z fiołków, kiszone cytryny i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska zupa „parzybroda" naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie!

 

Ponad100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.

„Lwów to skarbnica historii, a więc również skarbnica smaków.

O tym właśnie jest ta doskonała książka!"

 

Robert Makłowicz

O AUTORCE

Marianna Dushar na kuchni galicyjskiej zna się jak mało kto. Jest twórczynią popularnego w Ukrainie bloga kulinarnego panistefa.com. Choć mnóstwo inspiracji czerpie ze starych książek kucharskich, to swoim daniom nadaje nowoczesnego sznytu, pokazując, jak lwowiacy jedzą dzisiaj i jak bardzo ich kuchnia przesiąknięta jest smakami, zapachami i składnikami z różnych kultur.

Autor:
Marianna Dushar,Ihor Lylo
Oprawa:
twarda
Rok wydania:
2023
Format:
17,5x24,2
Data wydania:
2023-09-06
Status:
Nowość
Wydawca:
Znak Literanova
Stron:
448
Wydanie:
1
Tłumaczenie:
Katarzyna Kotyńska