• Kategorie
  • My polscy Tatarzy. Opowieść o zwyczajach i tradycjach kulinarnych

28.78
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 21 szt.
ISBN 978-83-66912-25-0

Kismet to po tatarsku przeznaczenie. Moim przeznaczeniem jest czas i miejsce w którym teraz żyję. To moi najbliżsi. Rodzina to siła.              Dżenneta Bogdanowicz

Kruszyniany znane są  w Polsce z Jurty Tatarskiej do której można przyjechać każdego dnia, zjeść, posłuchać opowieści o ludziach tu żyjących, o przyrodzie - ciągle dzikiej i naturalnej, o historii, zwyczajach i kulturze  kulinarnej Tatarów Polskich, a szczególnie tych, którzy mieszkają w Polsce północno-wschodniej.  
Duszą Jurty Tatarskiej jest Dżenneta Bogdanowicz. Dzięki niej podążamy śladem  fascynującej kultury, drogą Tatarów, którą przeszli od XVII wieku do czasów dzisiejszych. Zaczynamy rozumieć to co Tatarzy wiedzą od zawsze, że  można żyć w zgodzie z innymi i kultywować swoje zwyczaje. 
Dżenneta w książce „My Tatarzy" mówi o tym jak przez pokazywanie kultury kulinarnej zyskuje się przyjaciół i znajduje pole do niekończących się rozmów o otaczającym nas świecie.
Wyjątkowym smakiem w tej publikacji jest język. Pojawia się tu mnóstwo słów zakorzenionych w polskim słownictwie, a tak naprawdę zapomnianych, albo używanych sporadycznie np. Kipczak, azan, kryszonka, halva, dżajma, pierekaczewnik, pielemieni, trybuszok, Sabantuj.
Fascynująca opowieść, wyjątkowy smak, koniecznie.

Autor:
Dżenneta Bogdanowicz,Andrzej Kalinowski
Oprawa:
miękka
Rok wydania:
2023
Format:
14,5x20,8
Data wydania:
2023-09-07
Status:
JEST
Wydawca:
Fundacja Sąsiedzi
Stron:
128
Wydanie:
1