• Kategorie
  • Podróże z kwasem garbnikiem i słodyczą

31.80
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 1 szt.
ISBN 978-83-7785-872-1

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.

Jak pisał Roger Scruton: "bez wina postrzegamy się wzajemnie takimi, jacy rzeczywiście jesteśmy, a społeczeństwa nie sposób zbudować na tak kruchej podstawie". 

Tytułowe przymioty wina słusznie podkreślają, że dzięki tej książce otrzymujemy solidny zasób wiedzy o tym wykwintnym trunku wraz z ciekawymi propozycjami jego spożywania. Nie bez znaczenia jest właściwy wybór konkretnych miejsc, w tym wyjątkowych restauracji - od Sycylii po Sztokholm, od Lyonu po Budapeszt, od Jukatanu po Radżastan.

Książka chwilami prowadzi jak po sznurku ulicami Rzymu i mostami Florencji, by po chwili móc zgubić się w Alpach, górach Sardynii i Omanu, pustyniach Izraela i łąkach Cotswolds. Jest czasem bardzo praktyczna, by za chwilę stać się zabawną, a przez moment nawet wzniosłą. Nie ma żadnego klucza poza może jednym - jest taka jak wino i pijący je ludzie: nieprzewidywalna i spontaniczna.

Autor:
Tomasz Kaźmierowski, Maciej Mizerka, Artur Paszczak
Oprawa:
miękka
Rok wydania:
2016
Format:
14,5x20,5
Data wydania:
2016-04-01
Status:
JEST
Wydawca:
Zysk i S-ka
Stron:
304
Wydanie:
1
Seria:
Człowiek poznaje świat