- Kategorie
-
Pory roku na talerzu
Symbol:
17.80
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 21 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-8127-803-4 |
EAN | 9788381278034 |
Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej - a co za tym idzie - niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.
Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu" jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia - bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki („Tradycyjne smaki Kociewia" 2007, „Dawne smaki Kociewia" 2010) - wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.
Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie - urocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. „Pory roku na talerzu" pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.
Autor | Krystyna Gierszewska |
Oprawa | miękka |
Rok wydania | 2022 |
Format | 16,5x23,5 |
Data wydania | 2022-02-14 |
Status | JEST |
Wydawca | Bernardinum |
Stron | 244 |
Wydanie | 1 |