- Kategorie
-
Szacunek brakarski i klasyfikacja drewna okrągłego
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371606571 |
EAN | 9788371606571 |
Masa drzewna jest produktem jednej z najstarszych biochemicznych reakcji. Nieustanny przyrost drewna w następstwie powyższego procesu prowadzi do akumulacji energii słonecznej przy jednoczesnym zużyciu dwutlenku węgla i wydzielaniu tlenu bez ujemnego wpływu na środowisko przyrodnicze.
Dzięki swym właściwościom drewno było i zawsze będzie poszukiwanym surowcem do wyrobu tarcicy, sklejek, materiałów płytowych, stolarki budowlanej i mebli, zaś w przemyśle celulozowo-papierniczym do produkcji masy celulozowej i papieru. Surowiec drzewny to także odnawialne źródło energii.
Gruntowna znajomość cech jakościowych drewna i jego wad ma niebagatelne znaczenie zarówno dla producentów surowca drzewnego (leśników), jak i technologów przerabiających drewno. Znajomość ta jest niezbędna przy selekcji, pielęgnacji drzew i drzewostanów oraz ocenie wartości surowca drzewnego na pniu podczas szacunków brakarskich w fazie planowania i przy pniu w trakcie oceny pozyskiwanych sortymentów drewna okrągłego.
Skrypt „Szacunek brakarski i klasyfikacja drewna okrągłego” pozwoli na pogłębienie wiedzy z zakresu brakarstwa, sortymencji i konserwacji drewna. Przeznaczony przede wszystkim dla studentów leśnictwa, może stanowić też istotną pomoc w prowadzeniu gospodarki leśnej.
- Autorzy: Dieter F. Giefing, Witold Pazdrowski
- Format: 17.0x24.0cm
- Objętość: 130
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2012
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
1. Wstęp 7
2. Wady drewna 9
2.1. Sęki(wgnormyPN-79/D-01011) 12
2.1.1. Sęki otwarte 12
2.1.2. Sęki zarośnięte 13
2.2. Pęknięcia 15
2.3. Wady kształtu 17
2.4. Wady budowy drewna 19
2.5. Zabarwienie drewna 21
2.6. Zgnilizny 22
2.7. Uszkodzenia mechaniczne 24
3. Akty prawne klasyfikacji jakościowo-wymiarowej 26
3.1. Normy podstawowe (wyjściowe) 26
3.2. Podział surowca drzewnego 27
3.3. Normy przedmiotowe 30
3.3.1. Drewno wielkowymiarowe iglaste30
3.3.2. Drewno wielkowymiarowe liściaste 31
3.3.3. Drewno średniowymiarowe 36
3.3.4. Drewno małowymiarowe 37
3.4. Sortymenty 38
3.4.1.Karpina 39
3.4.2. Zrębki 39
3.5. Warunki techniczne dla drewna o specjalnym przeznaczeniu 41
3.5.1. Drewno okleinowe 41
3.5.2. Drewno łuszczarskie 45
3.5.3. Słupy teletechniczne 45
3.5.4. Inne rodzaje drewna specjalnego 47
4. Szacunek brakarski drzew na pniu 48
4. l. Wprowadzenie 48
4.2. Zasady przeprowadzania szacunków brakarskich 49
4.2.1. Metoda porównawcza 50
4.2.2. Metoda powierzchni próbnych 50
4.2.3. Metoda posztuczna 51
5. Klasyfikacja surowca drzewnego 58
5.1. Manipulacja drewna okrągłego 58
6. Czynności związane z odbiorem drewna (zinwentaryzowanie drewna) 62
6. l. Przygotowanie drewna do odbioru 62
6.2. Odbiór drewna 63
6.2. l. Odbiór drewna w sztukach pojedynczo 63
6.2.2. Odbiór drewna w sztukach grupowo 63
6.2.3. Odbiór drewna w stosach 64
6.2.4. Odbiór drewna rozdrobnionego 65
6.3. Zainwentaryzowanie drewna 67
6.4. Magazynowanie surowca drzewnego 67
7. Przechowywanie drewna w lesie 69
7. l. Metody składowania drewna 70
7.1.1. Metody krótkotrwałego przechowywania drewna w lesie 71
7.1.2. Metody długotrwałego przechowywania drewna w lesie 71
7.1 .3. Przechowywanie drzew na pniu 72
7.2. Sposoby konserwacji drewna 72
7.2.1. Konserwacja drewna metodą pławienia i zatapiania 74
7.2.2. Konserwacja drewna na mokro metodą zraszania 76
7.2.3. Konserwacja drewna metodą „na wilgotno" 77
7.2.4. Konserwacja drewna „na sucho" 78
7.2.5. Konserwacja drewna środkami chemicznymi 79
8. Podstawowe informacje o przerobie drewna 83
8.1. Mechaniczny przerób drewna 84
8.2. Przecieranie drewna 84
8.3. Skrawanie drewna 86
8.4. Łuszczenie drewna 87
9. Komputerowe opracowywanie danych 88
9.1. Wprowadzenie 88
9.2. Obliczanie wysokości 88
9.3. Obliczanie przeciętnej pierśnicy i wysokości 89
9.4. Obliczenia średniego udziału procentowego piętnastu równych sekcji
dla gatunku lasotwórczego 90
9.5. Obliczanie miąższości poszczególnych klas i grup jakościowo-wymiarowych 92
10. Literatura 93
11. Załączniki 97
11.1. Szczegółowy opis sposobu sporządzania szacunków brakarskich 97
11.2. Ryciny 101