• Kategorie
  • Wiedeń i dolina Dunaju. Pascal Lajt

23.06
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 21 szt.
ISBN 978-83-8317-307-8

Wiedeń i dolina Dunaju Miasto o wielu twarzach i słoneczna dolina Wachau

-Z czego słynie wiedeńska opera?

-Czy można odwiedzić dom Mozarta?

-Jak wygląda prawdziwa kawa po wiedeńsku?

-Dlaczego morele z Wachau są najsmaczniejsze?

Podczas podróży z Pascalem zanurzysz się w wiedeńskim klimacie kawiarni i pałaców!

Dolina Wachau to malowniczy, niespełna 40-kilometrowy odcinek przełomu Dunaju, między miastami Krems an der Donau i Melk. Rzekę otaczają zielone wzgórza porośnięte lasami, winoroślą na południowych stokach i sadami morelowymi. Nad brzegiem Dunaju wyrosły piękne miasteczka, zamki i klasztory. Jako jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie Wachau zostało wpisane na listę UNESCO. Wyjątkowym sposobem zwiedzania doliny jest rejs statkiem - pozwala połączyć podziwianie krajobrazu z degustacją potraw i win.

Beata Mazurek autorka bloga viennesebreakfast.com

Tort Sachera Wszystko zaczęło się, gdy w 1832 r. książę Metternich zapragnął, by podczas przyjęcia podano zupełnie nowy deser. Kucharz na wieść o tym dostał ataku paniki i ciężko się rozchorował. Jego miejsce zajął 16-latek, który dopiero uczył się fachu cukiernika - Franz Sacher. Z tego, co miał pod ręką, upiekł tort. Jak to ciasto wyglądało, nikt już nie pamięta, ale do dzisiaj tort Sachera znany jest jako proste czekoladowe ciasto przełożone konfiturą morelową, a następnie solidnie pokryte polewą czekoladową. Spróbować można dwóch wersji tortu - Original Sachertorte w hotelu Sacher oraz Demel Sachertorte w najsłynniejszej cukierni w Wiedniu - K.u.K. Hofzuckerbäcker Demel.

Autor:
Beata Mazurek
Oprawa:
miękka
Rok wydania:
2024
Format:
11,5x19
Data wydania:
2024-04-18
Status:
Nowość
Wydawca:
Pascal
Stron:
160
Wydanie:
1
Seria:
Pascal Lajt