- Kategorie
-
Winogrodnictwo
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 8 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788364729997 |
EAN |
W Polsce od kilku lat obserwowana jest tendencja rosnącego zainteresowania uprawą winorośli. Wychodząc naprzeciw temu trendowi oferujemy ogrodnikom unikatową na rynku pozycję książkową, stanowiącą kompendium wiedzy na temat uprawy tego gatunku. Pozycja ta, opracowana przez zespół naukowców z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, traktuje wyczerpująco poszczególne zagadnienia związane z wionogrodnictwem.
I tak, zawiera m.in. informacje dotyczące:
● projektowania i zakładania i winnicy;
● wyboru odmian;
● przygotowania stanowiska i sadzenia krzewów;
● prowadzenia młodej i starszej winnicy i zasad wykonywania zabiegów agrotechnicznych, w tym nawożenia, cięcia, nawadniania, pielęgnacji krzewów i ich ochrony.
W publikacji nie zabraknie także wielu cennych wiadomości, które stanowią podwaliny wiedzy ogrodniczej, a dotyczą systematyki, biologii, fizjologii i biochemii roślin, agrometeorologii i gleboznawstwa.
- Autorzy: praca zbiorowa
- Format: 16,5x23,5 cm
- Objętość: 192
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2021
- Wydawca: PLANTPRESS
WINOROŚL
Historia i znaczenie uprawy winorośli
Systematyka winorośli
Gatunki tworzące odmiany uprawne; Mieszańce międzygatunkowe; Grupy użytkowe odmian; Wybór szczepów; Rozpoznawanie odmian winorośli
Morfologia krzewu
System korzeniowy; Budowa morfologiczna latorośli; Fazy fenologiczne
Rozmnażanie winorośli
Charakterystyka wybranych podkładek; Jakość materiału szkółkarskiego
WINNICA
Wybór stanowiska - ogólne aspekty i kryteria wyboru
Czynniki glebowe; Czynniki topograficzne; Czynniki klimatyczne (atmosferyczne)
Gleba
Definicja i funkcja gleby; Parametry jakości gleby
Podstawy mineralnego żywienia winorośli
Analiza materiału roślinnego (części wskaźnikowe); Makroelementy; Mikroelementy
Projektowanie winnicy
Wielkość winnicy i jej rozplanowanie; Formy prowadzenia a rozstawa; Rozstawa; Konstrukcje w winnicy; Koszty związane z przygotowaniem gleby pod winnicę; Koszt ogrodzenia winnicy; Koszty materiałowe; Koszty pracy
Profil winnicy
Winnice produkujące owoce deserowe; Winnice produkujące owoce dla przetwórstwa
Marketing
Przygotowanie biznesplanu
Zakładanie winnicy
Przygotowanie gleby przed założeniem plantacji; Uprawa roli; Wapnowanie; Nawożenie organiczne i mineralne; Zasady pobierania próbek glebowych do analiz chemicznych; Testy glebowe; Wyznaczanie potrzeb nawożenia fosforem i potasem; Wyznaczanie potrzeb nawożenia azotem; Nawozy organiczne; Nawożenie pozakorzeniowe
Formy prowadzenia winorośli
Formy szpalerowe; Formy bezpienne
Pielęgnacja gleby w winnicy
Ugór mechaniczny; Ugór herbicydowy; Rośliny okrywowe; Ściółki; Trwałe zadarnianie
Nawadnianie plantacji
Systemy nawodnieniowe
Uprawa organiczna i biodynamiczna winorośli
Metoda ekologiczna; Metoda biodynamiczna
Prowadzenie winnicy owocującej
Prowadzenie wieloletnich krzewów winorośli; Zabiegi poprawiające jakość owoców; Mechanizacja pracy w winnicy; Warunki pracy na zboczach i niebezpieczeństwo erozji
Ochrona winorośli przed chorobami i szkodnikami
Zasady integrowanej ochrony winorośli; Podatność odmian na choroby; Choroby korzeni i pędów; Szkodniki korzeni i pędów; Choroby pąków, liści i kwiatów; Szkodniki pąków, liści i kwiatów; Choroby owoców