• Kategorie
  • Cięcie drzew i krzewów owocowych

Brak towaru
65.00 -9% 59.00
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
65
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 0 szt.
ISBN 9788309011217

Książka zawiera szczegółowe instrukcje dotyczące formowania i cięcia koron najważniejszych gatunków drzew i krzewów owocowych ( jabłoni, grusz, śliw, czereśni, wiśni, brzoskwiń, orzecha włoskiego, leszczyny, porzeczki, agrestu, aronii, maliny i jeżyny) na plantacjach i w ogrodach przydomowych.

Książka zawiera szczegółowe instrukcje dotyczące formowania i cięcia koron najważniejszych gatunków drzew i krzewów owocowych ( jabłoni, grusz, śliw, czereśni, wiśni, brzoskwiń, orzecha włoskiego, leszczyny, porzeczki, agrestu, aronii, maliny i jeżyny) na plantacjach i w ogrodach przydomowych.

 

  • Autor: prof. dr hab. Augustyn Mika
  • Rok wydania: 2020
  • Liczba stron: 224
  • Oprawa: miękka, 
  • Wymiary: 144 x 205 mm

Dlaczego przycina się drzewa i krzewy

Skutki formowania i cięcia drzew

Drzewa owocowe jako obiekty do kształtowania i cięcia

Naturalne formy koron drzew owocowych

Sposoby cięcia drzew owocowych

Terminy cięcia

Narzędzia i urządzenia do cięcia

Technika cięcia

Praktyczne wskazówki formowania i cięcia drzew w sadach

Formowanie i cięcie jabłoni

Formowanie i cięcie grusz karłowych

Formowanie i cięcie śliw

Formowanie i cięcie czereśni

Formowanie i cięcie wiśni

Formowanie i cięcie brzoskwiń

Formowanie korony bezprzewodnikowej, otwartej (pucharowej, wazowej)

Formowanie i cięcie moreli

Formowanie i cięcie orzechów włoskich

Formowanie i cięcie leszczyny

Cięcie drzew starych i zaniedbanych

Cięcie krzewów owocowych na plantacjach

Cięcie porzeczek czarnych uprawianych dla przetwórstwa

Cięcie porzeczek czerwonych uprawianych dla przetwórstwa

Cięcie agrestów uprawianych dla przetwórstwa

Cięcie borówek wysokich (amerykańskich)

Formowanie i cięcie porzeczek i agrestu przy produkcji owoców deserowych

Cięcie aronii

Cięcie malin uprawianych dla przetwórstwa i celów deserowych

Cięcie i formowanie jeżyn

Cięcie winorośli

Kształtowanie koron i cięcie w ogrodach przydomowych i na działkach

Jakie drzewa posadzić w ogródku przydomowym lub na działce

Przycinanie drzew po posadzeniu

Kształtowanie koron karłowych i półkarłowych jabłoni i grusz

Kształtowanie koron jabłoni i grusz szczepionych na podkładkach silnie rosnących

Formowanie koron drzew pestkowych

Cięcie drzew po zakończeniu formowania koron

Jabłonie i grusze

Śliwy i morele

Cięcie wiśni

Cięcie czereśni

Cięcie brzoskwiń

Cięcie drzew rzadziej uprawianych

Cięcie orzecha włoskiego

Formowanie i cięcie leszczyny

Cięcie krzewów owocowych

Cięcie porzeczek czarnych

Cięcie porzeczek czerwonych i białych

Cięcie agrestu

Cięcie borówki wysokiej

Cięcie aronii

Cięcie malin owocujących w lipcu na pędach dwuletnich

Cięcie malin owocujących późnym latem i jesienią

Cięcie jeżyn i jeżynomalin

Cięcie winorośli