• Kategorie
  • Korea od kuchni

Brak towaru
26.04
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 0 szt.
ISBN 978-83-8151-609-9

Kuchnia koreańska? Powiesz: wiem, to przecież kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta (zwana u nas pekińską) jest - obok bap, czyli ryżu - sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami. To ostrość intensywnie czerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang - pasty z sfermentowanej soi i zalewy solnej. To kuchnia dobra dla mięsożerców - wielbicieli aromatycznej grillowanej wołowiny bulgog, smażonego kurczaka na ostro dak galbi, bulionów z suszonych sardeli i glonów, ale i tych, którzy wolą rośliny - bo przecież królują tu też marynowana rzepa i glazurowane bataty, tofu i ryżowe ciasteczka, których łagodność przełamują słodko-ostre sosy. 
Wprowadź smaki Korei do swojej kuchni. Nie czuj się obco w koreańskiej restauracji. Ta książka opisuje krok po kroku, czym jest i jak ugotować pyszne koreańskie jedzenie. 
Znajdziesz tu listę podstawowych przypraw i składników - nie martw się, większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchnią świata. 
W książce znajdziesz kilkadziesiąt przepisów na klasyczne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i cennymi radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki do bulgogu, czym się różnią koreańskie zupy jjigae, guk i tang.
Poznasz również koreańską kulturę jedzenia i serwowania posiłków. W Korei nie podaje się bowiem kompletnego dania na jednym talerzu. Każdy dostaje swoją miskę ryżu lub makaranu, a na stole pojawia się wiele miseczek z ban chanami - różnymi dodatkowymi potrawami - z których będą wspólnie jedli wszyscy biesiadnicy.
Bap meogeosseoyo? - Jadłeś już dzisiaj? Tak brzmi koreańskie Jak się masz. I chociaż obecnie nie chodzi już o troskę, czy spotkana osoba miała możliwość zaspokojenia głodu, to słowa te pokazują, jak ważna jest dla Koreańczyków kuchnia.
Czytaj, gotuj i ciesz się smakiem: kiszonek kimchi, ciastek ryżowych tteok, zup jjigae, guk i tang, dań głównych juyori, dodatków, czyli ban chanów, oraz deserów husik. 

Autor:
Anita Raszka
Oprawa:
miękka
Rok wydania:
2023
Format:
16,5x23,5
Data wydania:
2023-03-15
Status:
JEST
Wydawca:
Wydawnictwo RM
Stron:
112
Wydanie:
1