- Kategorie
-
Krzem w nawożeniu roślin rolniczych
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 4 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788394896263 |
EAN |
Rolnicy w produkcji roślinnej muszą coraz częściej na polu zmagać się z niekorzystnym przebiegiem warunków pogodowych, chorobami i szkodnikami. Dlatego, zarówno naukowcy, jak i praktycy, poszukują nowoczesnych metod poprawy kondycji roślin, ich odporności na różnego rodzaju stresy, a w efekcie wzrostu plonu i jego jakości. Jednocześnie działania te muszą być dla rolnika wygodne w stosowaniu, mało pracochłonne oraz przede wszystkim opłacalne. Jednym z takich zabiegów może stać się w najbliższych latach stosowanie dolistne krzemu (Si). Dokarmianie dolistne roślin krzemem jest zagadnieniem stosunkowo nowym.
Krzem ma wszechstronny i korzystny wpływ na rośliny. Zmniejsza stresy powodowane przez choroby i szkodniki, a także przez nieodpowiednie warunki środowiska: zbyt niską lub wysoką temperaturę, nadmiar lub niedobór wody, zasolenie, promieniowanie UV itp. Największe efekty powoduje stosowanie krzemu w warunkach niesprzyjających wzrostowi i rozwojowi roślin, a takich naszym uprawom w ostatnich latach nie brakuje. Mimo wielu zalet, jakie niesie za sobą aplikacja dolistna krzemu, to dla większości rolników jest ona nieznana i dlatego przez nich niestosowana. Celem tej książki jest próba przybliżenia Czytelnikom wyników doświadczeń ze stosowaniem dolistnym krzemu w uprawie roślin rolniczych, charakterystyki produktów zawierających krzem do stosowania dolistnego oraz doglebowego, a także zaleceń ich użycia.
O autorze
- Wstęp
- Krzem jest niezbędny dla roślin
- Wpływ krzemu na stresy abiotyczne
3.1. Susza, wysoka temperatura
3.2. Niska temperatura
3.3. Zasolenie
3.4. Zalanie wodą
- Wpływ krzemu na stresy biotyczne
4.1. Choroby
4.2. Szkodniki
- Efekty stosowania krzemu dolistnie w uprawach rolniczych
5.1. Burak cukrowy
5.2. Kukurydza
5.3. Rzepak ozimy
5.4. Rośliny strączkowe (bobowate grubonasienne)
5.5. Zboża
5.6. Ziemniak
5.7. Inne gatunki roślin rolniczych
- Charakterystyka produktów zawierających krzem obecnych na rynku
- Zalecenia dotyczące dokarmiania dolistnego i nawożenia krzemem
7.1. Burak cukrowy
7.2. Kukurydza
7.3. Rzepak ozimy i jary
7.4. Rośliny strączkowe (bobowate grubonasienne)
7.5. Zboża
7.6. Ziemniak
7.7. Inne gatunki roślin rolniczych
8. Technologia stosowania
9. Podsumowanie
10. Literatura