• Kategorie
  • Krzem w nawożeniu roślin rolniczych

38.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 4 szt.
ISBN 9788394896263

Rolnicy w produkcji roślinnej muszą coraz częściej na polu zmagać się z niekorzystnym przebiegiem warunków pogodowych, chorobami i szkodnikami. Dlatego, zarówno naukowcy, jak i praktycy, poszukują nowoczesnych metod poprawy kondycji roślin, ich odporności na różnego rodzaju stresy, a w efekcie wzrostu plonu i jego jakości. Jednocześnie działania te muszą być dla rolnika wygodne w stosowaniu, mało pracochłonne oraz przede wszystkim opłacalne. Jednym z takich zabiegów może stać się w najbliższych latach stosowanie dolistne krzemu (Si). Dokarmianie dolistne roślin krzemem jest zagadnieniem stosunkowo nowym.

Krzem ma wszechstronny i korzystny wpływ na rośliny. Zmniejsza stresy powodowane przez choroby i szkodniki, a także przez nieodpowiednie warunki środowiska: zbyt niską lub wysoką temperaturę, nadmiar lub niedobór wody, zasolenie, promieniowanie UV itp. Największe efekty powoduje stosowanie krzemu w warunkach niesprzyjających wzrostowi i rozwojowi roślin, a takich naszym uprawom w ostatnich latach nie brakuje. Mimo wielu zalet, jakie niesie za sobą aplikacja dolistna krzemu, to dla większości rolników jest ona nieznana i dlatego przez nich niestosowana. Celem tej książki jest próba przybliżenia Czytelnikom wyników doświadczeń ze stosowaniem dolistnym krzemu w uprawie roślin rolniczych, charakterystyki produktów zawierających krzem do stosowania dolistnego oraz doglebowego, a także zaleceń ich użycia.

 

Autor: Arkadiusz Artyszak
Oprawa: miękka klejona
Format: 170mm x 238mm
Stron: 71

O autorze

  1. Wstęp
  2. Krzem jest niezbędny dla roślin
  3. Wpływ krzemu na stresy abiotyczne

3.1. Susza, wysoka temperatura

3.2. Niska temperatura

3.3. Zasolenie

3.4. Zalanie wodą

  1. Wpływ krzemu na stresy biotyczne

4.1. Choroby

4.2. Szkodniki

  1. Efekty stosowania krzemu dolistnie w uprawach rolniczych

5.1. Burak cukrowy

5.2. Kukurydza

5.3. Rzepak ozimy

5.4. Rośliny strączkowe (bobowate grubonasienne)

5.5. Zboża

5.6. Ziemniak

5.7. Inne gatunki roślin rolniczych

  1. Charakterystyka produktów zawierających krzem obecnych na rynku
  2. Zalecenia dotyczące dokarmiania dolistnego i nawożenia krzemem

7.1. Burak cukrowy

7.2. Kukurydza

7.3. Rzepak ozimy i jary

7.4. Rośliny strączkowe (bobowate grubonasienne)

7.5. Zboża

7.6. Ziemniak

7.7. Inne gatunki roślin rolniczych

8. Technologia stosowania

9. Podsumowanie

10. Literatura