- Kategorie
-
Podstawy pszczelarstwa
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 4 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 8360574030 |
EAN | 8360574030 |
Ze wstępu: "Pszczoły są to owady należące do nadrodziny Apoidea; wykazują bardzo ścisły związek z roślinami kwitnącymi, z których kwiatów pozyskują pyłek i nektar, będący ich podstawowym (często jedynym) pokarmem. Pszczoły karmią swoje larwy mieszaniną nektaru i pyłku. Niektóre gatunki pszczół dodatkowo mogą karmić swoje larwy, w pewnym okresie życia, mleczkiem pszczelim, które jest wydzieliną gruczołów gardzielowych [Banaszak 1993].
W Polsce żyje ok. 454 gatunków i podgatunków pszczół należących do 7 rodzin, podzielonych na 49 rodzajów, spośród których jedynie 10% wykazuje pewne, zróżnicowane stopnie rozwoju socjalnego. Wśród 49 rodzajów tylko dwa zaliczane są do pszczół właściwie społecznych, czyli żyjących w zorganizowanych społeczeństwach podzielonych na kasty - pszczoła (z gatunkiem pszczoła miodna) i trzmiel. Niektórzy badacze [Knerer 1969, Plateau-Quenu 1972] do pszczół właściwie społecznych zaliczają także przedstawicieli podrodziny Ha/ictinae (smuklikowate), które tworzą wieloletnie (5-6 lat) gniazda. Pozostałe rodzaje pszczół zaliczane są do pszczół samotnych, u których (oprócz okresu kopulacyjnego, kiedy występują również samce) funkcjonują pojedyncze samice. Często budują one gniazda obok siebie, tworząc coś na kształt kolonii, ale między poszczególnymi osobnikami nie zachodzi żadna współpraca, każda samica pracuje na "własne konto". W obrębie pszczół samotnic występują liczne gatunki pasożytnicze lub kleptopasożytnicze, których samice nie budują gniazd, a jaja składają do zaprowiantowanych gniazd innych gatunków pszczół, przy czym prawowity mieszkaniec gniazda może ginąć (przy pasożytnictwie) lub nie (przy kleptopasożytnictwie). Banaszak [1993] ocenia, że w Europie Środkowej takie gatunki stanowią około 25%, a w Polsce około 5% populacji pszczół. [...]
Gatunkiem najbardziej rozpowszechnionym z nadrodziny Apoidea na świecie i najczęściej utrzymywanym przez ludzi jest pszczoła miodna, która nie tylko przyczynia się do zapylania roślin uprawnych i dziko rosnących, ale także dostarcza cennych produktów: miodu, pyłku kwiatowego, propolisu (kitu pszczelego), wosku, jadu i mleczka pszczelego. Obecnie za sprawą ludzi występuje ona na wszystkich kontynentach, oprócz Arktyki i Antarktydy oraz rejonów podbiegunowych. Dzięki swoim niebywałym możliwościom przystosowawczym gatunek ten występuje w strefach o klimacie gorącym, gdzie sezon pożytkowy trwa cały rok oraz w klimacie chłodnym, gdzie zima trwa pół roku."
- Autorzy: Adam Roman
- Format: 16.5x23.5cm
- Objętość: 178
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2006
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
WSTEP
I. STANOWISKO SYSTEMATYCZNE PSZCZOŁY MIODNEJ
1. SYSTEMATYKA GATUNKU APISMELL/FERA L.
1.1. Pszczoła kaukaska
1.2. Pszczoła kraińska
1.3. Pszczoła środkowoeuropejska
1.3.1. Rasy lokalne występujące w obrębie podgatunku Apis melliJera melliJera
1.4. Pszczoła włoska
II. ZARYS HISTORII PSZCZELARSTWA
III. MORFOLOGIA PSZCZOŁY MIODNEJ 1. GŁOWA
1.1. Czułki
1.2. Narządy gębowe
2. TUŁÓW
2.1. Odnóża kroczne
2.2. Skrzydła
3. ODWŁOK
3.1. Aparat żądłowy
IV. ANATOMIA I FIZJOLOGIA PSZCZOŁY MIODNEJ
1. UKŁAD POKARMOWY
1.1. Jelito przednie
1.2. Jelito środkowe
1.3. Jelito tylne
2. UKŁAD KRĄŻENIA
3. UKŁAD WYDALNICZY
4. UKLAD ODDECHOWY
5. UKŁAD NERWOWY
6. UKŁAD ROZRODCZY
6.1. Narządy rozrodcze matki
6.2. Narząd rozrodczy trutnia
V. ROZWÓJ OSOBNICZY PSZCZOŁY
VI. RODZINA PSZCZELA
VII. GNIAZDO RODZINY PSZCZELEJ
VIII. "MOWA" PSZCZÓŁ
IX. ŻYCIE RODZINY PSZCZELEJ W CIAGU ROKU
1. ODNAWIANIE SIĘ SKŁADU RODZINY
2. WZRASTANIE SIŁ Y I OKRES RÓJKI
3. POŻYTEK GŁÓWNY
4. OKRES ZMNIEJSZENIA SIĘ SIŁ Y RODZINY ORAZ ODNAWIANIE JEJ SKŁADU
5 . PRZYGOTOWANIE DO ZIMOWLI
6. ZIMOWLA
X. POŻYTKI PSZCZELE
1. PSZCZOŁA MIODNA A PLONOWANIE ROŚLIN
XI. GOSPODARKA PASIECZNA
1. TYPY GOSPODARKI PASIECZNEJ
2. PASIECZYSKO
3 . PODSTAWOWY SPRZĘT PASIECZNY
3.1. Sprzęt do przeglądu pni (ryc. 43 i 44):
3.2. Sprzęt do wprawiania węzy (ryc. 45):
3.3. Sprzęt do miodobrania (ryc. 46 i 47):
3.4. Sprzęt używany w okresie rójek
3.5. Sprzęt używany przy karmieniu pszczół
3.6. Sprzęt do wytapiania wosku
3.7. Sprzęt do wychowu matek (ryc. 50)
3.8. Sprzęt do zabiegów dezynfekcyjnych
3.9. Dodatkowe wyposażenie pasiek i mała mechanizacja
4. ZARYS HISTORII ULA
5. TYPY ZNORMALIZOWANYCH ULI UŻYTKOWANYCH W POLSCE
5.1. Ul Dadanta
5.2. Ul wielkopolski
5.3. Ul wielokorpusowy
6. GOSPODARKA PASIECZNA
6.1. Zachowanie się w pasiece
6.2. Zasady wykonywania przeglądów rodzin pszczelich
6.3. Wiosenny oblot pszczół
6.4. Główny przegląd wiosenny
6.5. Przyspie5zenie wiosennego rozwoju rodzin
6.6. Wiosenne poszerzanie gniazda pszczelego
6.7. Pożytek główny - jego wykorzystanie, opieka nad pasieką. Miodobranie
6.8. Zapobieganie i zwalczanie rabunków pszczelich
6.9. Ochrona pszczół przed zatruciami chemicznymi środkami ochrony roślin (pestycydami)
6.10. Naturalny podział rodziny pszczelej - rójka
6.11. Przygotowanie pszczół do zimowli
XII. PROFILAKTYKA I HIGIENA W PASIECE
XIII. SZKODNIKI PSZCZÓŁ I GNIAZD PSZCZELICH
XIV. ZARYS NAJGROŹNIEJSZYCH CHORÓB PSZCZÓŁ
1. ZGNILEC ZŁOŚLIWY
2. ZGNILEC EUROPEJSKI
3. CHOROBA SPOROWCOWA (NOSEMOZA)
4. GRZYBICA OTORBIELAKOWA
5. WARROZA
6. CHOROBA ROZTOCZOWA (AKARYNOZA)
XV. ZARYS PRACY HODOWLANEJ W PASIECE
1. WYCHÓW MATEK PSZCZELICH
1.1. Wychów matek pszczelich w rodzinie bezmatecznej
1.2. Wychów matek pszczelich w rodzinie z matką
1.3. Poddawanie matek pszczelich
XVI. PRODUKTY PSZCZELE
1. MIÓD PSZCZELI
2. PYŁEK KWIATOWY
3. PROPOLIS
4. WOSK PSZCZELI
5. MLECZKO PSZCZELE
6. JAD PSZCZELI
XVII. ZARYS EKONOMIKI PROWADZENIA PASIEKI
XVIII. PSZCZOŁY I ICH PRODUKTY A SKAŻENIE ŚRODOWISKA
1. PIERWIASTKI ŚLADOWE W PRODUKTACH PSZCZELICH
2. PIERWIASTKI ŚLADOWE W ORGANIZMACH PSZCZÓŁ
LITERATURA