• Kategorie
  • Produkcja pieczarki na podłożu fazy III

Brak towaru
54.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 0 szt.
ISBN 9788309010319
Autor: Nikodem Sakson Rok wydania: 2008 Liczba stron: 180 Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm ISBN: 978-83-09-01031-9

Książka ta zamyka cykl obrazujący rozwój technologii produkcji pieczarki i podłoża, jaki dokonał się przez ostatnie 15 lat w Polsce. W najbliższych la­tach zmiany w technologii nie będą takie duże jak do tej pory, ale będą się ciągle pojawiały chociaż w znacznie mniejszym zakresie. Jednak wiedza i nowe technologie będą miały nie mniejsze znaczenie niż dotychczas. Wynika to z jednej strony ze wzrostu skali uprawy, a z drugiej z malejących dochodów z produkcji pieczarek. Polskie pieczarkarstwo wchodzi w kolejną fazę rozwoju, jaką będzie zderzenie się z globalnym rynkiem i koniecznością obniżania kosztów wytwarzania.

W treści:

1. Przemiany w technologii produkcji pieczarki 13

2. Proces uprzemysławiania uprawy pieczarki 15

3. Produkcja pieczarki to produkcja żywności 18

4. Rynki i ich oczekiwania jakościowe 30

5. Systemy uprawy 38

6. Przejście z fazy II do III 41

7. Warunki techniczne produkcji pieczarki 52

8. Surowce i zasady ich doboru 63

9. Programowanie uprawy 77

10. Uprawa 79

11. Zbiór i przygotowanie do sprzedaży 142

12. Ocena uzyskanych wyników 159

13. Podstawowe choroby i szkodniki oraz ich związek z warunkami uprawy 160

14. Przygotowanie pieczarkarni do nowej uprawy 178

15. Zalecenia chemicznej ochrony pieczarki na lata 2008,2009 179