- Kategorie
-
Rolnictwo cz. II. Produkcja zwierzęca. Bydło i trzoda chlewna
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 30 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366457119 |
EAN | 9788366457119 |
Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część II podręcznika obejmuje zagadnienia związane z chowem bydła i trzody chlewnej.
- Autor: red. Teresa Nałęcz-Tarwacka
- Rok wydania: 2014
- Liczba stron : 276
- Oprawa: miękka,
- Wymiary: 165 x 235 mm
BYDŁO
Typy użytkowe bydła
Główne rasy bydła
Ocena typu i budowy bydła
Rozpłód bydła
Zasady odchowu, żywienia cieląt i jałowizny
Wybrane zagadnienia z żywienia krów mlecznych
Użytkowanie mleczne bydła
Technologie produkcji żywca wołowego
Charakterystyka głównych czynników wpływających na wyniki
użytkowania mięsnego bydła
Opłacalność produkcji mleka i żywca wołowego
Bezpieczeństwo produktów żywnościowych uzyskiwanych w chowie bydła
Ekologiczny chów bydła
Systemy utrzymania bydła
Pielęgnacja bydła
Zachowanie i dobrostan bydła
Prowadzenie i organizacja pracy hodowlanej
Choroby bydła
TRZODA CHLEWNA
Znaczenie gospodarcze i stan produkcji trzody chlewnej
Pochodzenie świń. Rasy trzody chlewnej
Użytkowanie, żywienie i utrzymanie świń rozpłodowych
Użytkowanie rozpłodowe loch
Optymalizacja żywienia
Wychów prosiąt
Wychów młodzieży hodowlanej
Produkcja żywca wieprzowego
Podstawy pracy hodowlanej. Krzyżowanie towarowe
Ekologiczne metody chowu trzody chlewnej
Choroby świń