- Kategorie
-
Rolnictwo cz. III. Produkcja zwierzęca. Owce, kozy, konie, drób, pszczoły, króliki
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 37 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366457126 |
EAN | 9788366457126 |
Podręcznik napisany zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część III podręcznika obejmuje zagadnienia związane z chowem owiec, kóz, koni, drobiu, pszczół i królików.
- Autor: praca zbiorowa pod redakcją Teresy Nałęcz-Tarwackiej
- Rok wydania: 2016
- Liczba stron : 396
- Oprawa: miękka,
- Wymiary: 165 x 235 mm
ROZDZIAŁ l OWCE
Znaczenie gospodarcze produkcji owczarskiej
Pochodzenie, typy użytkowe i rasy owiec
Rozród owiec
Żywienie owiec
Użytkowanie mięsne
Użytkowanie wełniste
Użytkowanie mleczne
Standardy jakościowe w produkcji mleka i żywca jagnięcego
Skóry owcze
Ekologiczne metody chowu owiec
Podstawy pracy hodowlanej
Pomieszczenia dla owiec
Ochrona zdrowia owiec
ROZDZIAŁ II KOZY
Gospodarcze znaczenie chowu kóz na świecie
Typy użytkowe oraz krajowe i zagraniczne rasy kóz występujące w Polsce
Typ użytkowy mleczny
Typ użytkowy mięsny
Typ wszechstronnie użytkowy
Rozród kóz
Żywienie kóz
Użytkowanie mleczne
Użytkowanie mięsne kóz
Warunki utrzymania kóz
Pielęgnacja kóz
ROZDZIAŁ III KONIE
Rasy koni
Identyfikacja, pokrój i chody koni
Rozród koni i wychów źrebiąt
Użytkowanie koni
Żywienie koni
Praca hodowlana nad końmi
Warunki utrzymania koni
Pielęgnacja koni
ROZDZIAŁ IV DRÓB
Znaczenie gospodarcze produkcji drobiarskiej
Pochodzenie i pokrój ptaków
Charakterystyka typów użytkowych i ras drobiu
Reprodukcja
Nieśne użytkowanie kur
Mięsne użytkowanie drobiu
Żywienie
Systemy utrzymania drobiu
Pomieszczenia dla drobiu
Zasady i technika chowu kurcząt i kur w systemie intensywnym
ROZDZIAŁ V PSZCZOŁY
Podstawowe wiadomości dotyczące pszczół
Zapylanie roślin i pożytki pszczele
Surowce produkowane i zbierane przez pszczoły
Ule i przybory pasieczne
Projektowanie założenia pasieki
Zarys ekonomiki pszczelarstwa
Choroby pszczół i czerwiu
ROZDZIAŁ VI KRÓLIKI
Pochodzenie, budowa, charakterystyka biologiczna i systematyka królików
Kierunki użytkowania i rasy królików
Rozród królików
Żywienie królików
Pomieszczenia dla królików
Założenia organizacyjno-techniczne i rachunek ekonomiczny fermy królików rzeźnych
Ochrona zdrowia królików