-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Rolnictwo
- Warzywnictwo
- Sadownictwo
- Programy Ochrony Roślin
- Ogrodnictwo
- Agrobiznes
- Prawo rolne
- Podręczniki
- Przemysł/Przetwórstwo
- Architektura krajobrazu
- Weterynaria
- Konie
- Gołębie
- Zwierzęta domowe
- Pszczelarstwo
- Rośliny i zwierzęta
- Polska przyroda
- Dla dzieci
- Kuchnia regionalna
- Leśnictwo
- Myślistwo. Rybołówstwo
- Inne
- Wyprzedaże
- Kategorie
-
Sygnały kur nieśnych


Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych | ||||||||
Cena przesyłki |
12
|
||||||||
Dostępność |
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9789087402341 |
EAN |
- Opis
- Spis treści
„Sygnały Kur Nieśnych” to praktyczny poradnik prowadzenia stad rodzicielskich i towarowych kur nieśnych. Przekazuje wskazówki dla producentów dotyczące dobrych praktyk zootechnicznych, postępowania ze stadem, diagnostyki i rozpoznawania błędów w produkcji. Wymierną korzyścią posługiwania się tym poradnikiem jest prewencyjne zapobieganie zagrożeniom, utrzymaniem zdrowotności stad, zapewnienie higieny i optymalizacja produkcji jaj. Książka opiera się na dobrych praktykach oraz doświadczeniu hodowców i producentów. Spotkała się z bardzo dobrym odbiorem w wielu krajach europejskich, a także w Rosji i Chinach. Polska wersja przetłumaczona została przez naukowca i praktyka dra Mirosława Banaszaka, a redakcji dokonał znany w środowisku drobiarskim autor wielu publikacji i doświadczeń prof. nadzw. Dr hab. Marek Adamski.
1 Patrząc uważniej, zobaczysz więcej
Odbieranie sygnałów; Wykorzystanie sygnałów; Zapiski fermowe obiektywnie ukazują sygnały; Kryteria analizy produkcji jaj; Inspekcja kurnika z zewnątrz; Inspekcja w kurniku; Zwrócenie uwagi na kurę; Zachowanie ptaków; Anatomia; Układ oddechowy; Zmysły; Kontrola poszczególnych ptaków; Pierwsze wrażenie; Bliższe spojrzenie; Obserwacja obornika
2 Kura i jej środowisko
Różnice w systemach utrzymania; Kurnik otwarty czy zamknięty?; Zarządzanie klimatem; Wentylacja; Ocena wentylacji w kurniku; Mikroklimat pod kontrolą; Temperatury odczuwalne i wpływ wychładzania przez wiatr; Powietrze; Światło; Pył; Dlaczego chów wolno wybiegowy?; Wybieg osłonięty, czyli „ogród zimowy"
3 Wychów kur
Udany początek to połowa sukcesu; Pierwsze dni życia; Jakość jednodniowych piskląt; Sygnały komfortu u jednodniowych piskląt; Temperatura; Słabe pisklęta; Wychów klatkowy; Wychów podłogowy; Od 6. do 15. tygodnia życia; Masa ciała i kondycja; Rozwój upierzenia; Ćwiczenie właściwego zachowania w kurniku; Od wychowu do nieśności: od 16. do 25. tygodnia życia;
Światło; Oświetlenie podczas wychowu; Przeprowadzka z wychowalni do kurnika dla kur nieśnych; Szczepienia; Poprawny sposób szczepienia; Poprawne szczepienie - co warto wiedzieć?; Ogranicz stosowanie antybiotyków do minimum; Od pisklęcia do kury w 18 tygodni; Wyskubywanie piór podczas wychowu; Przycinanie dzioba; Metody przycinania dzioba
4 Kury nieśne
Nie ma stałych schematów; Przeprowadzka - czyli zasiedlenie kurnika; Krzywe idealne; Właściwe wyposażenie prowadzi do szczytu produkcji; Wybór paszy; Pasza i oświetlenie; Sygnały niedoboru: zjadanie piór; Zadawanie paszy, gdy temperatura jest niska; Zadawanie paszy, gdy temperatura jest wysoka; Pojenie; Wydajność poideł a pobranie wody; Drugi okres nieśności?; Dziobanie, wydziobywanie piór a kanibalizm?; Zjawiska nieodwracalne; Wydziobywanie piór; Kanibalizm
5 Właściwości jaj
Czy jajo jest świeże?; Jakość treści jaja; Przyczyny wad skorupy jaj powstałe przed okresem nieśności; Znajdowanie wadliwych jaj; Przyczyny wad skorupy powstałe po okresie nieśności; Pęknięcia i stłuczenia; Opinia odbiorcy jaj na temat ich jakości; Problemy w produkcji jaj
6 Zdrowie
Sygnały chorobowe; Bioasekuracja poza obiektem; Bioasekuracja wewnątrz kurnika; Czy to jest problem?; Problemy pokarmowe; Choroby układu oddechowego; Schorzenia narządu ruchu; Nagły wzrost śmiertelności; Najważniejsze choroby w pigułce; Wirusy; Bakterie; Przyczyny nie są znane; Endopasożyty; Kokcydiozy; Robaczyce; Ptaszyniec kurzy
Indeks
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
75.00
91.00
47.79
33.00
14.96
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
- Polecamy
122.00
122.00
21.25
66.50
34.00
27.00
56.00
67.15
22.00
46.75
50.00
46.75
45.00
29.00
48.00
19.00
19.00
19.00
44.00
59.00
44.00
30.00
31.40
170.00
12.07
97.58
55.00