• Kategorie
  • Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii

28.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 2 szt.
ISBN 9788375839845
W kolejnym wydaniu "Wartości referencyjnych podstawowych badań labolatoryjnych w weterynarii" znalazły się dane dotyczące nowych badań coraz częściej wykonywanych w weterynaryjnych laboratoriach analitycznych, np. dehydrogenazy glutaminianowej i witaminy B12. Jednoczeście stałego uzupełniania wymagają opisy części dotychczas wykonywanych badań, a także ciekawe obrazy mikroskopowe, które- jak w poprzednim wydaniu- przygotowałam we współpracy z dr Andrzejem Degórskim. Przekazuję do rąk lekarzy i studentów weterynarii najnowsze, wzbogacone wydanie z nadzieją, że będzie pomocne w codziennej pracy i nauce.

Winnicka Anna
rok wydania: 2021
oprawa miękka
stron: 156
format: A-5

I. WSTĘP
1. Cel badań laboratoryjnych i zlecenie ich wykonania 
2. Profile badań laboratoryjnych 
3. Rodzaje materiału biologicznego 
4. Zasady prawidłowego pobierania materiału 
5. Wiarygodność wyniku 
6. Formułowanie wyników badań
7. Wartości referencyjne 
 
II. BADANIE HEMATOLOGICZNE 
1. Krwinki czerwone (erytrocyty, E, Ery, RBC – red blood cells) 
2. Hemoglobina (Hb, HGB) 
3. Hematokryt (Ht, Hct, volfr, PCV – packed cell volume) 
4. Białko całkowite
5. Wskaźniki czerwonokrwinkowe
a. Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV – mean corpuscular volume)
b. Średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH – mean corpuscular hemoglobin) 
c. Średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej (MCHC – mean corpuscular hemoglobin concentration)
6. Opad krwinek (odczyn opadania krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, OB, ESR – erythrocyte sedimentation rate) 
7. Jakościowa ocena krwinek czerwonych w obrazie mikroskopowym
8. Krwinki białe (leukocyty, L, Leu, WBC – white blood cells)
9. Leukogram 
10. Krwinki płytkowe (płytki krwi, trombocyty, PLT – platelets) 
11. Koagulogram 
 
III. BADANIE BIOCHEMICZNE KRWI 
1. Aminotransferaza (transaminaza) alaninowa (ALT, ALAT, GPT) 
2. Aminotransferaza (transaminaza) asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) 
3. Amoniak 
4. Amylaza (AMY)
5. Białko całkowite 
6. Bilirubina 
7. Chlorki (Cl–) 
8. Cholesterol 
9. Dehydrogenaza glutaminianowa (GLDH, GDH) 
10. Dehydrogenaza mleczanowa (LD, LDH) 
11. Dwutlenek węgla (CO2)
12. Fosfataza kwaśna (ACP) 
13. Fosfataza zasadowa (fosfataza alkaliczna, ALP, Falk, FAL, AP) 
14. Fosfor (P++) 
15. Frakcje białkowe 
16. Fruktozoamina 
17. Glukoza 
18. γ-Glutamylotransferaza (γ-GT, GGT) 
19. Hemoglobina glikowana 
20. Hormony
21. Kinaza kreatynowa (CK)
22. Kreatynina
23. Kwas mlekowy 
24. Kwas moczowy 
25. Kwasy żółciowe
26. Lipaza 
27. Magnez (Mg++)
28. Mikroelementy 
29. Mocznik 
30. Odczyn (pH) 
31. Potas (K+) 
32. Sód (Na+)
33. Triacyloglicerole (triglicerydy) 
34. Wapń (Ca++) 
35. Witaminy
36. Wodorowęglany (HCO3–)
37. Żelazo (Fe++) i całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC – total iron binding capacity) 
 
IV. BADANIE OGÓLNE MOCZU
1. Dobowa ilość 
2. Barwa 
3. Przejrzystość 
4. Gęstość względna 
5. Odczyn 
6. Białko 
7. Hemoglobina
8. Bilirubina
9. Urobilinogen
10. Glukoza 
11. Związki ketonowe 
12. Leukocyty 
13. Amylaza 
14. Azotyny 
15. Indykan 
16. Hydroksyprolina 
17. Kreatynina 
18. Kwas moczowy 
19. Mioglobina
20. Mocznik 
21. Chlorki 
22. Sód
23. Osad moczu 
a. Uorganizowane (upostaciowane) składniki osadu
b. Nieuorganizowane (nieupostaciowane) składniki osadu – kryształy
24. Badania specjalistyczne moczy
 
V. BADANIE PŁYNU ŻWACZOWEGO 
1. Barwa i woń
2. Konsystencja 
3. Sedymentacja i flotacja 
4. Odczyn 
5. Zdolność fermentacyjna
6. Ocena żywotności wymoczków
7. Liczba wymoczków
8. Inne badania wykonywane w płynnej treści żwacza
 
VI. BADANIE PŁYNU MÓZGOWO-RDZENIOWEGO
1. Barwa i przejrzystość
2. Gęstość względna 
3. Pleocytoza 
4. Skład chemiczny 
5. Odczyn Nonne-Apelta i odczyn Pandy’ego
 
VII. RÓŻNICOWANIE PŁYNÓW Z JAM CIAŁA 

VIII. BADANIE KAŁU 
1. Dobowa masa 
2. Barwa 
3. Inne składniki
4. Badanie chemiczne
5. Badanie parazytologiczne i mikrobiologiczne
IX. TABELE
Preparaty zapobiegające krzepnięciu krwi (antykoagulanty) - Tabela I 
Wartości referencyjne wskaźników hematologicznych - Tabele II–XV 
Wartości referencyjne wskaźników biochemicznych - Tabele XVI–XXVI 
Aktywność enzymów w tkankach różnych gatunków zwierząt - Tabela XXVII 
 
Literatura
 
Mikrofotografie krwinek psa, kota i konia - Anna Winnicka, Andrzej Degórski