- Kategorie
-
Badanie wzorów żywienia osób zdrowych oraz obciążonych otyłością i jej wybranymi powikłaniami w aspekcie stanu odżywienia
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 5 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788377171028 |
EAN | 9788377171028 |
"Sposób żywienia w różnych grupach ludności jest wskaźnikiem kultury zdrowotnej społeczeństwa. Promowanie racjonalnych wzorów żywienia wśród osób zdrowych i chorych sprzyja doskonaleniu ich potencjału zdrowotnego, natomiast niewłaściwe wzory mogą prowadzić do rozwoju wielu schorzeń. Istotnymi składowymi w kształtowaniu prawidłowych wzorów żywienia zarówno wśród osób zdrowych, jak i chorych są determinanty środowiskowe, wśród których szczególne znaczenie ma styl życia. Stres, pośpiech, brak czasu, ale także sytuacja ekonomiczna to tylko kilka elementów kształtujących wzory żywienia [Gronowska--Senger 1995, Brown i wsp. 2001, Fung i wsp. 2001, 2004, Lopez-Garcia i wsp. 2004] [....]" Ze wstępu
- Autorzy: BRONKOWSKA MONIKA
- Format: 17.6x21.0cm
- Objętość: 160
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2012
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
1. WSTĘP
1. Przegląd piśmiennictwa
2.1. Wzory żywienia - wybrane zagadnienia
2.2. Etiologia i konsekwencje otyłości
2.3. Etiologia patologii skojarzonych z otyłością - wybrane zagadnienia
2.3.1. Nadciśnienie tętnicze
2.3.1.1. Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym
2.3.2. Zespól metaboliczny
2.3.2.1. Zalecenia żywieniowe w zespole metabolicznym
2.3.3. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
2.3.3.1. Zalecenia żywieniowe w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej
2.3.4. Obturacyjny bezdech śródsenny (OBS)
2.3.4.1. Zalecenia żywieniowe w obturacyjnym bezdechu śródsennym
3. HIPOTEZY BADAWCZE I CEL PRACY
4. MATERIAŁ I ZASTOSOWANE METODY
4.1. Czynniki socjodemogranczne i wiedza żywieniowa
4.2. Ilościowa ocena sposobu żywienia osób zdrowych i otyłych
4.3. Jakościowa ocena sposobu żywienia osób zdrowych i otyłych
4.4. Wyodrębnienie wzorów żywienia
4.5. Wybrane metody oceny stanu odżywienia
4.5.1. Pomiary antropometryczne
4.5.2. Oznaczenia wybranych wskaźników biochemicznych krwi
4.6. Walidacja metod badań żywieniowych: historii żywienia
oraz bezpośredniego 24-godzinnego wywiadu żywieniowego
5. ANALIZA STATYSTYCZNA UZYSKANYCH WYNIKÓW
6. OMÓWIENIE WYNIKÓW
6.1. Czynniki socjodemograficzne i wiedza żywieniowa
6.2. Sposób żywienia - wzory żywienia
6.3. Stan odżywienia
7. DYSKUSJA
8. PODSUMOWANIE WYNIKÓW
9. WNIOSKI
10. PIŚMIENNICTWO