• Kategorie
  • Mięso i przetwory mięsne. Technologia i zastosowanie w żywieniu

47.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 5 szt.
ISBN 9788367112574

Potrawy i przetwory z mięsa, choć cenione za walory smakowe i odżywcze, budzą też liczne kontrowersje. Ich wyjaśnieniu ma służyć niniejsza książka. Rozpoczyna ją charakterystyka zwierząt wykorzystywanych w Polsce na cele konsumpcyjne i etapy pozyskiwania mięsa. Poznajemy technologię i procesy we współczesnym przetwórstwie oraz sposoby zapewnienia jakości i bezpieczeństwa. Obszernie zostało omówione kulinarne wykorzystanie mięsa i jego przetworów, a ostatnia część książki dotyczy wartości odżywczej i prozdrowotnej, a także nowych trendów i dylematów związanych z produkcją i konsumpcją mięsa.

  • Autorzy: Gawęcki, J., Pospiech, E. (red.)
  • Format: 17.0x24.0
  • Objętość: 142
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2023
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Rozdział 1
Jan Gawęcki, Edward Pospiech
Wstęp

Rozdział 2
Natalia Kasałka-Czarna, Beata Mikołajczak
Zwierzęta wykorzystywane na cele konsumpcyjne w Polsce

Rozdział 3
Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Beata Mikołajczak, Natalia Kasałka-Czarna, Edward Pospiech
Pozyskiwanie surowca zwierzęcego

Rozdział 4
Ryszard Kowalski, Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Michał Piątek, Bożena Danyluk, Agnieszka Bilska
Przetwory mięsne

Rozdział 5
Halina Limanówka, Bogusława Pęciak
Potrawy z mięsa i jego przetworów

Rozdział 6
Jan Gawęcki
Wartość odżywcza mięsa i jego przetworów

Rozdział 7
Jan Gawęcki, Edward Pospiech
Mięso jako składnik diety człowieka – aspekt zdrowotny

Rozdział 8
Magdalena Montowska
Nowe trendy w produkcji i przetwórstwie mięsa

Rozdział 9
Magdalena Montowska
Dylematy związane z produkcją i konsumpcją mięsa