- Kategorie
-
Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 2-5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788377170236 |
EAN | 9788377170236 |
Podręcznik składa się z dwóch części, które są w stosunku do siebie komplementarne – w pierwszej omówiono biologię drobnoustrojów bytujących w środowisku żywności, wpływ czynników zewnętrznych na ich procesy życiowe, rozważono kwestię roli drobnoustrojów chorobotwórczych występujących w produktach spożywczych oraz opisano procedury i systemy wykorzystywane w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W części drugiej zawarto charakterystykę mikrobiologicznych zanieczyszczeń surowców zwierzęcych i związanych z tym zagrożeń występujących w poszczególnych rodzajach żywności. Niniejsza publikacja pełni funkcję podręcznika akademickiego dla studentów kierunków medycyna weterynaryjna, zootechnika, nauka o żywności i innych, poza tym zainteresuje wszystkich, którzy pracują w sektorze żywności i żywienia.
- Autorzy: Jerzy Molenda
- Format: 17.0x24.5cm
- Objętość: 337
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2010
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Część 1. Biologia drobnoustrojów bytujących w środowisku żywności
Rozdział 1. Drobnoustroje występujące w żywności
Rozdział 2. Żywność jako środowisko ekologiczne drobnoustrojów
Rozdział 3. Czynniki środowiska zewnętrznego
Rozdział 4. Czynniki środowiska wewnętrznego żywności
Rozdział 5. Czynniki ogólnośrodowiskowe
Rozdział 6. Oczyszczanie i dezynfekcja
Rozdział 7. Opakowania
Rozdział 8. Procesy psucia się żywności powodowane przez drobnoustroje
Rozdział 9. Drobnoustroje wskaźnikowe
Część II. Choroby przenoszone przez żywność (food borne diseases)
Rozdział 10. Zatrucia pokarmowe
Rozdział 11. Intoksykacje
Rozdział 12. Toksykoinfekcje
Rozdział 13. Infekcje
Rozdział 14. Infekcje jelitowe powodowane przez drobnoustroje oportunistyczne
Rozdział 15. Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE)
Rozdział 16. Choroby powodowane przez wirusy 1
Rozdział 17. Choroby powodowane przez grzyby
Rozdział 18. Infekcje powodowane przez pierwotniaki
Rozdział 19, Nowe (wyłaniające się) patogeny pokarmowe
Część III. Szczegółowa mikrobiologia żywności
Rozdział 20. Mikrobiologia mięsa 2
Rozdział 21. Mikrobiologia wędlin
Rozdział 22. Mikrobiologia ryb i przetworów z ryb
Rozdział 23. Mikrobiologia mięsa drobiu i przetworów drobiowych
Rozdział 24. Mikrobiologia jaj i przetworów z jaj
Rozdział 25. Mikrobiologia konserw
Rozdział 26. Mikrobiologia mleka i przetworów mlecznych
Część IV. Strategie obronne drobnoustrojów przeciw czynnikom stresu środowiskowego
Rozdział 27. Właściwości drobnoustrojów umożliwiające im przetrwanie w środowisku
Rozdział 28. Nowe metody utrwalania żywności