• Kategorie
  • Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego

38.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność 5 szt.
ISBN 9788377170236

Podręcznik składa się z dwóch części, które są w stosunku do siebie komplementarne – w pierwszej omówiono biologię drobnoustrojów bytujących w środowisku żywności, wpływ czynników zewnętrznych na ich procesy życiowe, rozważono kwestię roli drobnoustrojów chorobotwórczych występujących w produktach spożywczych oraz opisano procedury i systemy wykorzystywane w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. W części drugiej zawarto charakterystykę mikrobiologicznych zanieczyszczeń surowców zwierzęcych i związanych z tym zagrożeń występujących w poszczególnych rodzajach żywności. Niniejsza publikacja pełni funkcję podręcznika akademickiego dla studentów kierunków medycyna weterynaryjna, zootechnika, nauka o żywności i innych, poza tym zainteresuje wszystkich, którzy pracują w sektorze żywności i żywienia.

  • Autorzy: Jerzy Molenda
  • Format: 17.0x24.5cm
  • Objętość: 337
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2010
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Część 1. Biologia drobnoustrojów bytujących w środowisku żywności

Rozdział 1. Drobnoustroje występujące w żywności

Rozdział 2. Żywność jako środowisko ekologiczne drobnoustrojów

Rozdział 3. Czynniki środowiska zewnętrznego

Rozdział 4. Czynniki środowiska wewnętrznego żywności

Rozdział 5. Czynniki ogólnośrodowiskowe

Rozdział 6. Oczyszczanie i dezynfekcja

Rozdział 7. Opakowania

Rozdział 8. Procesy psucia się żywności powodowane przez drobnoustroje

Rozdział 9. Drobnoustroje wskaźnikowe

Część II. Choroby przenoszone przez żywność (food borne diseases) 

Rozdział 10. Zatrucia pokarmowe

Rozdział 11. Intoksykacje

Rozdział 12. Toksykoinfekcje

Rozdział 13. Infekcje

Rozdział 14. Infekcje jelitowe powodowane przez drobnoustroje oportunistyczne

Rozdział 15. Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE)

Rozdział 16. Choroby powodowane przez wirusy 1

Rozdział 17. Choroby powodowane przez grzyby

Rozdział 18. Infekcje powodowane przez pierwotniaki

Rozdział 19, Nowe (wyłaniające się) patogeny pokarmowe

Część III. Szczegółowa mikrobiologia żywności

Rozdział 20. Mikrobiologia mięsa 2

Rozdział 21. Mikrobiologia wędlin

Rozdział 22. Mikrobiologia ryb i przetworów z ryb

Rozdział 23. Mikrobiologia mięsa drobiu i przetworów drobiowych

Rozdział 24. Mikrobiologia jaj i przetworów z jaj

Rozdział 25. Mikrobiologia konserw

Rozdział 26. Mikrobiologia mleka i przetworów mlecznych

Część IV. Strategie obronne drobnoustrojów przeciw czynnikom stresu środowiskowego

Rozdział 27. Właściwości drobnoustrojów umożliwiające im przetrwanie w środowisku

Rozdział 28. Nowe metody utrwalania żywności