• Kategorie
  • Psychologia żywienia. Podręcznik akademicki

32.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2-5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19
Dostępność 10 szt.
ISBN 9788382371994

Przedstawiamy książkę "Psychologia żywienia. Podręcznik akademicki" autorstwa Moniki Świątkowskiej. To obszerny podręcznik akademicki, który wnikliwie analizuje psychologiczne aspekty związane z zachowaniami żywieniowymi.

Podręcznik ten oferuje kompleksowe omówienie czynników psychologicznych, które wpływają na nasze decyzje żywieniowe. Autor przedstawia różnorodne style jedzenia, modele modyfikacji zachowań żywieniowych oraz analizuje wpływ samokontroli, emocji, stresu, potrzeb czy motywacji na nasze wybory żywieniowe.

Ponadto, książka skupia się na problematycznych zachowaniach żywieniowych, takich jak zaburzenia odżywiania, otyłość czy uzależnienie od jedzenia. Autor proponuje także interwencje psychologiczne, takie jak terapia poznawczo-behawioralna czy uważność, które mogą pomóc w odzyskaniu kontroli nad jedzeniem.

  • Autor: Świątkowska Monika
  • Rok wydania: 2024
  • Liczba stron : 246
  • Oprawa: miękka 
  • Wymiary:165 x 235 mm

Przedmowa ............................................................................................... 7
1. Zachowania żywieniowe
1.1. Wprowadzenie .............................................................................. 11
1.2. Rodzaje, charakterystyka i uwarunkowania zachowań
żywieniowych ................................................................................ 11
1.3. Style jedzenia ................................................................................ 23
1.4. Modele modyfikacji zachowań żywieniowych .............................. 33
2. Czynniki psychologiczne wpływające na zachowania
żywieniowe
2.1. Samokontrola ................................................................................ 43
2.2. Poczucie własnej skuteczności ....................................................... 48
2.3. Samoocena ................................................................................... 53
2.4. Postrzeganie własnego ciała .......................................................... 57
2.5. Stres .............................................................................................. 63
2.6. Stany emocjonalne i nastrój .......................................................... 74
2.7. Potrzeby ........................................................................................ 86
2.8. Motywy ......................................................................................... 92
2.9. Cechy osobowości i temperamentu a zachowania
żywieniowe .................................................................................. 100
2.10. Zdrowie psychiczne i somatyczne a zachowania żywieniowe ..... 111
3. Problematyczne zachowania żywieniowe i ich
psychologiczne uwarunkowania
3.1. Zaburzenia odżywiania – wybrane zagadnienia ........................ 123
3.1.1. Anoreksja ........................................................................ 132
3.1.2. Bulimia ............................................................................ 134
3.1.3. Zaburzenie z napadami objadania się ............................ 136
3.1.4. Ortoreksja ....................................................................... 137
3.2. Psychologiczne aspekty otyłości .................................................. 140
3.3. Uzależnienie od jedzenia ............................................................ 150
PSYCHOLOGIA ŻYWIENIA podręcznik akademicki Monika Świątkowska
4. Wybrane interwencje psychologiczne w procesie odzyskiwania
kontroli nad jedzeniem
4.1. Istota interwencji psychologicznych w obszarze jedzenia ........... 163
4.2. Terapia poznawczo-behawioralna .............................................. 164
4.3. Terapia akceptacji i zaangażowania ........................................... 169
4.4. Uważność .................................................................................... 172
4.5. Dialog motywujący ..................................................................... 175
4.6. Techniki mentalne w modyfikacji zachowań
żywieniowych .............................................................................. 178
Literatura ............................................................................................. 189